čtvrtek 6. března 2014

Review - Zápisník jedné lásky


Zápisník jedné lásky


Název - Zápisník jedné lásky
Originální název - The Notebook
Autor - Nicholas Sparks
Série - The Notebook
Díl - 1.
Žánr - román
Počet stran - 160
Vazba - hardback (s přebalem)
Nakladatelství - Ikar
Rok českého vydání - 2013 (3. vydání)


Noah prožil s Allie krásné léto plné lásky. Jenomže jakmile skončilo léto, Allie se musela vrátit domů. Od toho léta už uplynulo čtrnáct let. Každý z nich nyní žije svůj život - Allie je zasnoubená s bohatým právníkem a Noah předělává 200 let starý dům. Jednoho dne se ale Allie rozhodne Noaha navštívit. Jak dopadne jejich setkání po dlouhých čtrnácti letech? Ožije jejich láska znovu? Nebo snad nikdy nevyhasla?


Přišli jste domů vyčerpaní z práce či ze školy? A chcete se odreagovat u nějaké nenáročné a oddechové knihy? V tom případě sáhněte po této knize.


Oddechová, romantická, krásná, milá, místy dojemná - přesně taková tato kniha je. Zápisník jedné lásky má v sobě navíc úžasně kouzelnou atmosféru. Je to jako pohlazení po duši. Tato kniha je jako stvořená pro chladný večer u krbu. A jelikož má pouhých 160 stran, budete ji mít přečtenou hned.

Od knihy rozhodně nečekejte příliš, protože vás může zklamat. Není to nic převratného a napínavého. Je to prostě tenoučká kniha, která vás má na chvíli zabavit.

Zamilovaný příběh se odehrává v Americe; většinou v městečku New Bern, kde žije Noah. Prostředí je velmi pěkně popsáno. Příroda, západy slunce,...

Nicholase Sparkse jsem si oblíbila. Píše své knihy velmi procítěně a uklidňujícím způsobem. Rozhodně si od tohoto spisovatele přečtu i další knihy.


"Můj otec mi říkával, že když se člověk poprvé zamiluje, navždy to změní jeho život, a i kdyby se sebevíc snažil, ten cit nikdy nezmizí. Tahle dívka, o níž mi vyprávíte, byla vaše první láska. A ať děláte, co děláte, zůstane s vámi navždy." 
~ str. 17, Zápisník jedné lásky


Postavy:

V knize vystupuje celkem málo postav. Dle mého názoru je to úplně ideální, protože kniha je velmi krátká a bylo by naprosto zbytečné tam dávat více postav.

Postava, jež nás provází celým svým příběhem, je Noah Calhoun. Velmi hodný a pracovitý muž. Takového člověka bych velmi ráda znala osobně. Noah byl opravdu výjimečný, pozorný a uměl se vypořádat s těžkými situacemi.

Allison (Allie) Nelson je taktéž velmi hodná, milá a já si ji oblíbila. Bohužel mě v pár věcích trochu zklamala.

Alliin snoubenec je vysoce postavený a bohatý právník Lon. Práce je pro něj na prvním místě. Vsadím se, že většině čtenářům knihy se mohl jevit jako arogantní a nesympatický. Já si ho naopak oblíbila.


"Skončilo jen léto, Allie, my ne," ujišťoval ji to ráno, kdy odjížděla. "My se nikdy nerozloučíme." 
~ str. 24, Zápisník jedné lásky


Film vs. kniha?

Podle této knihy byl natočen v roce 2004 film, kde v hlavních rolích můžeme vidět Rachel McAdams a Ryana Goslinga. Jelikož jsem film ještě neviděla, nemohu ho srovnávat s knihou. Na filmové zpracování se ale velmi těším a v blízké době ho chci zhlédnout.
EDIT 14. 03. 2014: Film jsem viděla. Bylo to milé a hezké. Rachel svou roli zahrála moc pěkně. Ale i tak s filmem nejsem spokojená. Bylo to přeslazené, hodně přeslazené. Kniha je rozhodně lepší. (2 z 5 bodů)


Obálka:

Obálka knihy je filmová. Moc se mi líbí.
4 z 5 bodů

Na ukázku tu pro Vás mám pár obálek z cizích zemí:

1250158  15931  15778299
16129470  2666194  18075348


Celkové hodnocení:

Kniha splnila všechna má očekávání, bylo to pěkné čtení. Bohužel příběh nebyl nijak výjimečný, takže knize uděluji krásné tři hvězdičky z pěti. Určitě se podívám i po druhém díle, který v Česku vyšel pod názvem Svatba. V pokračování se ale setkáme s jinými postavami.

★★★☆☆ (3/5)


Tímto moc děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Mou recenzi na webu si můžete přečíst ZDE.

6 komentářů:

  1. Na tuhle knížku se brzo chystám a jsem na ní hodně zvědavá, ale prý je u této knihy výjimka a film je možná i dokonce lepší :), takže jsem zvědavá :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na film rozhodně zvědavá. Herečku Rachel McAdams mám moc ráda. :)

      Vymazat
    2. Taky ji mám ráda :)), takže film bude určitě skvělý :D.

      Vymazat
  2. Nevěděla jsem, že je i knížka. Film je výborný, mám ho moc ráda!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film se těším. :) Pokud budeš mít někdy chvilku čas, tak si tuhle tenoučkou knihu přečti. :)

      Vymazat
  3. Je celkem možný, že už jsem film viděla, ale vůbec si to nevybavuji. Každopádně kniha mě zaujala a zkusím se po ní poptat v knihovně :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)