neděle 9. prosince 2012

Review - Mladší (Banka těl #1)


Banka těl
MLADŠÍ


Mladší (Banka těl, #1)

Název - Mladší
Originální název - Starters
Autor - Lissa Price
Série - Banka těl
Díl - 1.
Počet stran - 343
Vazba - hardback (bez přebalu)
Žánr - dystopie, sci-fi
Nakladatelství - Fortuna Libri
Rok českého vydání - 2012


Oficiální anotace -

DÍVKA STOJÍ PŘED STRAŠLIVOU VOLBOU.
JEJÍ RODIČE JSOU MRTVÍ.
BRATR NEMOCNÝ.
ZA PENÍZE SE STANE NĚKÝM JINÝM.
KOMU MŮŽE VĚŘIT?
NIKOMU..

Děj tohoto strhujícího románu pro teenagery se odehrává v budoucnosti.

Během smrtelné nákazy zahyne většina lidstva. Díky zázračnému léku, podávanému zpočátku jen velmi starým a velmi mladým lidem, zůstanou na živu jen starci a děti – a ti najednou stojí proti sobě. Mladým se chce žít a starým se nechce zemřít.

Aby se děti uživily, pronajímají prostřednictvím tajné organizace svá těla bohatým starým lidem, kteří chtějí znovu okusit mladost – a prodloužit si život. Hlavní hrdinka tohoto napínavého románu, Callie, se nechtěně připlete do cesty intrikářskému senátorovi, který chce vydělat jmění na tom, že těla dětem jednoduše ukradne a pronajme je navěky... Callie najednou neví, komu může důvěřovat – a do toho ji zasáhne láska.

Autorka -

Lissa Price studovala fotografii a kreativní psaní, ale svět se jí otočil naruby díky jejímu skvělému učiteli. Kráčela se slony v Botswaně, plavala s tučňáky na Galapágách a spolu s tisíci nomády pozorovala západ slunce v Gudžarátu v Indii. Obklopovaly ji stovky afrických buvolů v Jihoafrické republice a naslouchala nejtiššímu pěveckému sboru na světě – když pozorovala stovky divokých sviňuch na pobřeží Oahu. Tančila v hliněné chatrči na svatbě v Indii a popíjela čaj s nejproslulejší celebritou v Kjótó. Když začala psát, nalezla nejpřekvapivější cestu k myšlenkám svých čtenářů. Žije na úpatí kalifornských kopců s manželem, kde je příležitostně navštěvuje jelen.

Lissin debutový román Mladší se stal mezinárodním bestsellerem. Byl publikován ve více než třiceti zemích světa. Dočkal se i své audio verze v angličtině a němčině. Lissa mimo jiné žila v Indii a Japonsku.
Více na jejích stránkách - www.lissaprice.com

Moje hodnocení -

Před Biologickou válkou byla Callie normální šestnáctiletá holka, jako každá jiná. Měla rodinu, se kterou bydlela v domě. Během války přišla o rodiče i o dům a zůstal jí jen nemocný bratr, který sotva začal chodit do školy. Stali se z nich sirotci, kteří žijí ze dne na den. Pomáhal jim jejich kamarád Michael, který byl také sirotek. Callie si myslela, že její život se už nikdy nedá do pořádku a bude navždy dítě ulice. Do té doby, než vkročila do Prime Destinations, do Banky těl.

Nikdy bych si nemyslela, že mě takhle akční kniha dokáže zaujmout.
Námět knihy mě opravdu velice zaujal. Banka těl, rozdělení společnosti na Mladší a Starší, na Přátelské a Násilníky. Celé mě to pohltilo už od první strany. K Mladším se ostatní chovali hrozně, pokud nebyli nějak obzvláště bohatí. Občas je strážníci chytili na ulici a odvezli do Institutu, kde to bylo jako ve vězení. Starší se dožívali dvakrát vyššího věku, než my v současnosti – tedy 200 let a někdy i více.

Samotná Banka těl (nebo-li Prime Destinations) byla dokonale promyšlená. Čipy, nájemci, dárci, zaměstnavatelé, Šéf. Nikde nebyla žádná nevyřešená skulinka.

Pár chyb se (bohužel) na této dokonalé knize našlo. Často jsem se setkávala s cizímy slovy, kterým jsem nerozuměla. Chápu, že to je dystopie, kde se v ultramoderním světě používají cizí slova, ale přece jenom to vydalo nakladatelství v sekci Teens.

Když odhlédnu od cizích slov, tak mi ještě jedna věc trochu vadila. Děj se špatně zapamatovával, protože tam bylo hodně akce a během pár stran se toho tolik událo, jako v žádné jiné knize. Akce tam opravdu byla skoro na každé straně, ale musím říct, že se mi to celkem líbilo.

Konec knihy mi naproto vyrazil dech a už je kvůli němu bych knize dala plný počet bodů. Po dočtení knihy jsem si uvědomila, že v podstatě každý se může schovávat za maskou a být někdo jiný.

Postavy -

Callie jsem si oblíbila už během prvních pár stran. Milá dívka, která se snažila pomáhat svému bratrovy, který měl vzácnou plicní nemoc. Celkově na tom byla tělesně dobře. A co bylo hlavní? Nikdy se nevzdala bez boje a šla si za tím, co chce. A tak to bylo dobře.

Starters (Starters, #1)
Helena – přesvědčivá a bohatá nájemkyně.


Blake... co k němu říct? Měl Callii opravdu rád a ona jeho taky. SPOILER! Jenže všechno není takové, jaké se na první pohled zdá. Ten konec mi opravdu vyrazil dech. Myslela jsem si, že Blake je celou dobu jenom Blake a ne Šéf.... konec spoileru.

Šéf. Šéf Prime Destinations. Je cílevědomý a krutý. Více se dozvíte v knize :)


Hodnocení obálky –

Dívka (Callie) na obálce má nádherné vlasy a to jedno oko, které je modré, vypadá moc dobře. Tímhle obálka jednoznačně zaujme (z vlastních zkušeností).
Mně osobně se obálka moc líbí a řekla bych, že se bude řadit mezi mé nejoblíbenější.
5 z 5 bodů


Moje celkové hodnocení -


★ ★ ★ ★ ★ (5/5)


+ trailer ke knize



4 komentáře:

  1. túto knihu by som si strašne rada prečítala, vyzerá úžasne! 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to opět na nějakou knihu k zamyšlení :) Určitě bych si ji hrozně ráda přečetla a poohlédnu se po ní co nejdříve :) Děkuji za skvělý tip, recenze je super! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha určitě stojí za to, aby ses do ní pustila :)
      Díky moc :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)