neděle 6. ledna 2013

Review - Ten, kdo stojí v koutě


Ten, kdo stojí v koutě
Název - Ten, kdo stojí v koutě
Originální název - The Perks of Being a Wallflower
Autor - Stephen Chbosky
Počet stran - 213
Vazba - paperback
Nakladatelství - BRIO
Rok českého vydání - 2012


Oficiální anotace:

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít.

Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů.

Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně.

V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze. Podle své knihy natočil Stephen Chbosky stejnojmenný film, v němž ztvárnili hlavní role Logan Lerman a Emma Watson.



Moje hodnocení:

Charlie je patnáctiletý kluk, který má právě nastoupit na střední školu, kde zná jen pár lidí. Celkem se bojí. Nemá žádné kamarády. A protože se potřebuje někomu svěřovat, našel si "kamaráda", kterému posílá dopisy, ve kterých se skrývá všechno, co prožil. Charlie se snaží udržet vše v tajnosti, aby si jeho "přítel" nemohl dohledat informace, kde Charlie žije, kam chodí do školy...

Charlie má dva sourozence - sestru a bratra. On je z nich nejmladší, ale za to nejchytřejší. Ve škole dostává úkoly navíc. Dokonce se skamarádí i s jeho učitelem angličtiny pro pokročilé. Všímá si hodně věcí kolem sebe, které ostatní lidé přehlížejí. Přemýšlí nad různými věcmi.

Po pár dnech na střední škole si najde kamarády - Patricka, který má ve škole přezdívku Nijak, a Sam, do které se Charlie ihned zamiluje. Zažívají spolu spoustu dobrých, ale i špatných chvil. Charlie se díky nim dostane na večírky, kde zkouší drogy a pije alkohol. Díky nim se cítí nekonečně.


O této knize vím už nějakou tu dobu. Zaujala mne, ale že bych se k ní nějak hrnula, to ne. Četla jsem kupu pochvalných recenzí, ale jak už to u mne bývá (u hodně moc recenzí se mi to stává), nenavnadilo mě to natolik, abych pro knihu hned pádila do knihkupectví. Nakonec jsem se rozhodla, že si o ní požádám u knihcentra jako o recenzí výtisk.

Kniha je napsaná stylem, který nemusí každému sednout. I já si chvilku zvykala, ale během několika stránek jsem se do příběhu natolik ponořila, že styl psaní je to poslední, co jsem řešila. Stránky v knize jsem otáčela celkem rychle, takže vám můžu říct, že knihu máte přečtenou během chvíle (já ji sice četla dlouho, ale mezitím jsem četla i jiné knihy).

Musím se přiznat, že to je první kniha, u které mi ukápla nějaká ta slza. Ne, že by to bylo nějaké děsně dojemné, i když to taky, ale spíš si člověk díky této knize uvědomí spoustu věcí ve svém životě, což opravdu oceňuji.

Charlieho si zamilujete. Je to úžasný kluk. Je chytrý, ale je... jiný. Jeho chování rozhodně neodpovídalo jeho věku. V životě si ale prošel těžkými věcmi (smrt tety Helen, kterou měl tak strašně moc rád, smrt Michaela, jeho nejlepšího kamaráda,...), takže je těmito událostmi hodně poznamenaný. Občas se tedy v knize vyskytovaly věty typu: "Nesmím na to myslet.", "Tyhle myšlenky jsou fakt hrozný." Někdy mě to už celkem vadilo, ale nad tím se dá v klidu mávnout rukou, protože Charlie vám přiroste k srdci.
P. S. - Jeho oblíbené slovo je fakt. Teda alespoň podle mě, protože ho hodně (hodně, hodně) používal. :D


Sam poklepávala rukou o volant. Patrick vystrčil ruku 
z okýnka a plachtil s ní ve vzduchu. A já jsem prostě jenom 
seděl mezi nima. A když ta písnička dohrála, něco jsem řekl.
„Cítim se nekonečně.“

A Sam a Patrick se na mě podívali, jako kdybych řekl 
tu nejúžasnější věc, jakou kdy slyšeli. Protože ta písnička byla 
tak úžasná a protože jsme ji všichni fakt pozorně poslouchali. 
Těch pár okamžiků života uteklo hrozně opravdově a cítili jsme 
se takovým dobrým způsobem mladí. Musím si někdy koupit 
kazetu nebo cédéčko, a pak ti řeknu, co to bylo, ale popravdě 
řečeno to asi nebude to samé, jako když jedeš na svůj první 
opravdový mejdan, sedíš na prostředním sedadle v pickupu 
s dvěma bezvadnými lidmi a venku začíná pršet.

Obálka:

Na fotce kniha nemá tak zářivou barvu jako doopravdy. Úplně mi svítí z knihovničky. Barva je tedy rozhodně pěkná, ale ten obrázek v pravém rohu obálku kazí. Prostě vás úplně bije do očí.
3 z 5 bodů


Celkové hodnocení:

★ (4,5/5)


Tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku knižnímu e-shopu knihcentrum.cz.

+ trailer k filmu

Film jsem zatím neviděla, ale už ho mám stáhnutý. Trailer vypadá opravdu dobře. :)

EDIT 3. 3. 2014 - Film jsem viděla a musím říct, že je naprosto skvělý. Je moc pěkně natočený a herci zahráli své role výborně!


4 komentáře:

  1. Mě nějak odradila právě ta obálka ale nejspíš to nebude tak zlé, jak mi připadalo ^^ Asi si ji koupím, jen co teda vykradu konečně tu banku! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou obálkou musím souhlasit - taky mě nejdřív odradila. Ale příběh je opravdu úžasný. :)
      Taky asi budu muset vykrást banku, protože tolik úžasných knih, které se vydávají, nemůžu nakoupit za svoje peníze. :D

      Vymazat
  2. Kniha je skvelá, veľmi sa mi páčila 8)
    Film je úžasný! Určite doporučujem 8)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)