sobota 19. dubna 2014

Recenze: Zmizelá

17730679
Název - Zmizelá
Originální název - Gone Girl
Autor - Gillian Flynn
Žánr - psychologický román, thriller
Počet stran - 528
Vazba - hardback (s přebalem)
Nakladatelství - Knižní klub
Rok českého vydání - 2013


Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?


Zmizelá je světový bestseller. Je to nejprodávanější psychothriller roku 2012 v USA. Chválí ji mraky a mraky čtenářů. A co na tuto knihu říkám já?

Kniha je předvídatelná - dobře, pár malých překvapený bylo. Všechny ty velké a šokující věci jsem ale odhalila už na začátku. Tím ale nechci mluvit za všechny čtenáře, mluvím pouze za sebe. Pro někoho totiž tato kniha může být nepředvídatelná, protože jsem všude možně četla, že mnoho čtenářů kniha opravdu překvapila svou zápletkou. Já jsem se nad knihou možná až moc zamýšlela, takže jsem příběh nejspíše proto odhadla tak rychle. Ale řeknu vám to na rovinu: odhalit, co se v knize stane, opravdu není nic těžkého.


"Lidi chtějí věřit, že znají ostatní lidi. Rodiče chtějí věřit, že znají své děti. Manželky chtějí věřit, že znají své manžele."
~ str. 122-123, Zmizelá 


Svým způsobem je kniha i geniální, ale spíše z toho psychologického hlediska. Kdybych toto dílo brala pouze jako psychologický román, tak bych ho označila za skvělý. Psychologie postav je dokonale propracována. Teď se ale zaměříme na příběh samotný. A právě příběhová stránka knihy trochu pokulhává. Výše jsem se už zmínila o (ne)předvídatelnosti, ale teď bych se ráda zaměřila na jiné faktory. Například nereálnost. Příběh je zpočátku reálný, ale poté, co se všechno naprosto převrátí, je kniha opravdu nereálná. Jako další v pořadí bych mohla napsat velké množství informací, což samo o sobě není špatné, ale někdo by se v tom mohl ztrácet. Kniha je také hodně zaměřena na detaily, které většinou přehlédnete. Všechno, co se v knize dočtete, je velmi zajímavé, ale po nějaké době vám to možná začne připadat zdlouhavé. Knihu bych rozhodně zkrátila.

Konec mě zklamal, nechci spoilerovat, ale myslím, že můžu říct tohle: konec byl svým způsobem děsivý, ale zároveň i šíleně otevřený a možná i suchý. Taková zvláštní směsice pocitů. Kniha ve mně po dočtení ale nic nezanechala, což je škoda.

Musím vyzdvihnout autorčin styl psaní, který je rozhodně skvělý. Už od první strany mě kniha bavila. Kniha se četla téměř sama a to i přesto, že má 528 stran. Uběhla mi před očima opravdu velmi rychle. Od Gillian Flynn se chystám ještě na Temné kouty.


Moje matka vždycky svým dětem říkávala: když se chystáte něco udělat a nevíte, jestli je to dobrý nebo špatný nápad, představte si ho vytištěný v novinách, kde si ho celý svět může přečíst.
~ str. 189, Zmizelá


Amy Elliottová-Dunneová & Nick Dunne jsou rozhodně nejzáhadnější postavy, které se v této knize vyskytují. Během knihy se názory na tyto osoby rozhodně mění. Nechci tady zbytečně spoilerovat, takže se se Zmizelou pohodlně usaďte do křesla a přečtete si to.

Margo Dunneová (nebo-li Go) je sestra Nicka. Tuto postavu jsem si oblíbila. Byla tu vždy pro Nicka, byla mu oporou. Je to rozhodně silná osobnost.

Rodiče Amy - Marybeth & Rand Elliottovi - jsou úplně normální lidé (sice trochu bohatší...). Reagují na situace v knize tak, jak by asi normálně v běžném životě reagovala rodina Amy. K nim mám spíše neutrální postoj. Nevadí mi, ale ani je neopěvuji.


Obálka:

Česká obálka je skvělá. Jak se říká: v jednoduchosti je krása. Nic nemám ani proti tomu odznáčku světový bestseller, který naleznete na přebalu knihy (zde je obrázek bez odznáčku).


Na ukázku tu pro Vás mám několik obálek z cizích zemí. Líbí se Vám?

8442457  17343716  17378967
14762245  13617471  17973910


Celkové hodnocení:

Kniha ve výsledku vůbec nebyla špatná. Její čtení mě opravdu bavilo. Sice mě v něčem zklamala, ale i tak nemůžu říct, že se mi nelíbila. Zmizelou doporučuji, i když jsem ji ohodnotila (pouhými) třemi hvězdičkami z pěti. Věřím, že se spoustě čtenářům Zmizelá bude líbit. Tahle kniha si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Na závěr bych vám ještě chtěla říci, že se chystá film. V českých/slovenských kinech se pravděpodobně objeví 9. října 2014. V hlavních rolích můžete vidět: Rosamund Pike (Amy) a Ben Affleck (Nick). Dle mého názoru jsou herci vybráni skvěle. S Amy i Nickem jsem opravdu spokojená. Do role Amy byly zvažovány např. Reese WitherspoonNatalie Portman a Emily Blunt.
Více ZDE či ZDE.


Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.

+ další ukázky z knihy:


Je něco znepokojivého na tom, když si člověk vybaví hřejivou vzpomínku a cítí se naprosto vychladle.
~ str. 16, Zmizelá 

"Ty bys doslova lhal, podváděl a kradl - a klidně i vraždil, sakra - jen abys lidi přesvědčil, že seš hodnej kluk," řekla mi jednou Go.
~ str. 63, Zmizelá


Je to ponižující, stát se tím, čím jste kdysi pohrdali.
~ str. 242, Zmizelá

5 komentářů:

  1. Tak jak vidím, tak knihu si nepřečtu. Miluju fantasy a tak, ale četla jsem i pár knih z normálního světa a musím říct, že kniha mě moc neoslovila. A dost bych se bála té předvídatelnosti a to já vůbec nemám ráda - mám v knize ráda překvapení :) Ale dobrá recenze, nehledě na to, že jsem knihu nečetla, tak se mi moc líbí tvoje psaní.. Jinak obálka se mi nejvíc líbí ta česká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, tvůj komentář mě moc potěšil. Jsem opravdu ráda, že se ti líbí má recenze. :) Od knihy jsem tě odradit nechtěla - je to skvělá kniha, ale opravdu jde o to, jestli člověk umí předvídat. :) A souhlasím s tebou, že česká obálka je nejhezčí. :)

      Vymazat
  2. tuhle knížku mám doma, ještě jsem se do ní nepustila, ale těším se. obálku máme jednoznačně nejhezčí :) super recenze

    roo.rachel.1987@gmail.com
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  3. Ja jsem si ted knizku koupila, rozecetla a chci ji stihnout pred filmem. :) tvou recenzi jsem si precetla a jsi vlastne prvni clovek, u koho jsem cetla, ze je predvidatelna. Tak jsme zvedava, co budu rikat ja. Samotnou me taky neco napadlo, tak jsem zvedava.. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)