sobota 24. května 2014

Review: Hvězdy nám nepřály

17253580
Okay? Okay.


Název - Hvězdy nám nepřály
Originální název - The Fault in Our Stars
Autor - John Green
Počet stran - 238
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatelství - Knižní klub
Rok českého vydání - 2013



Hazel je v posledním stadiu rakoviny plic. Augustus se spolu s rakovinou zbavil i své nohy. Oba dva si toho prožili mnoho. Jednoho dne na podpůrné skupince, kam Hazel pravidelně chodí, se naše hlavní hrdinka seznámí s Gusem. Gus se do ní okamžitě zamiluje, ale Hazel to nějakou dobu trvá než své city k němu opětuje. Spolu se snaží překonat velké překážky, které jim život hází pod nohy. Plní si navzájem své velké sny. Drží za každé situace pospolu. Dokáží se ale postavit i samotné nemoci - rakovině?

A já jsem se zamilovala, jako když člověk usíná: 
pomalu a pak najednou docela.

Podle této knihy byl natočen film (v hlavních rolích: Shailene Woodley, Ansel Elgort), který má v Česku premiéru 5. června 2014. Můj původní plán byl: přečíst si knihu ještě před filmem a pak jít na zfilmovanou verzi do kina. Kvůli tomu, že se premiéra nebezpečně rychle blížila, musela jsem dát přednost této knize před jinými. Abych pravdu řekla, těšila jsem se a měla velká očekávání. Vždyť tuhle knihu četli téměř naprosto všichni a všem se líbila! Asi jsem jediná na celém celičkém světě, ale kniha mě zklamala. A navíc už jsi nejsem ani tak moc jistá, jestli se mi do toho kina vůbec chce. Příběh mne nijak neoslnil, takže to nepotřebuji vidět zfilmované.

Hvězdy nám nepřály je depresivní, silná, smutná a vtipná kniha. A svým způsobem i výjimečná. Zabývá se totiž tématem, o kterém se tolik nepíše - rakovina. Kniha má určitě velmi silné vyznění, ale i tak je dle mého názoru celé toto téma podáno trochu suše.

Připadalo mi, jako bych celou dobu držela v rukou a četla úplně jinou knihu než jsou Hvězdy nám nepřály, které opěvuje celý svět. Přemýšlela jsem nad tím, jestli mi knihy někdo náhodou naschvál nevyměnil, jestli mi někdo nedal nějaký špatný výtisk. Přemýšlela jsem nad tím, protože Hvězdy, které jsem přečetla já, nebyly ani zdaleka tak dobré, jak všichni všude píší, a celkově mě příběh zklamal. Občas mi kniha přišla nesmyslná a hrozně moc dětinská. S celkovým dějem tedy spokojená nejsem. V podstatě je to kniha o ničem. Samozřejmě, kniha má nějaké poslání, ale ve výsledku se po příběhové stránce v knize nic nestalo. Možná bych to knihám, které patří do tohoto žánru, neměla vyčítat...

I za pár měsíců se dá prožít malá věčnost 
a některá nekonečna jsou větší než jiná.

John Green má svůj specifický styl psaní. Nevím, jestli mi sedl nebo ne. Kniha se četla rychle a lehce, ale i tak jsem se občas musela pozastavit nad stylem, kterým John píše. Autor této knihy totiž píše v dlouhých větách, ve kterých se čtenář snadno zamotá. Hvězdy nám nepřály jsou tak trochu dětsky napsaná kniha.

Příběh je zasazen do země Indianapolis, kde současně John Green se svou manželkou a synem žije. Díky tomu se v knize setkáme s celkem podrobným popisem počasí, které John zažívá na vlastní kůži. SPOILER! V knize se také na pár dnů přeneseme do Evropy - konkrétně do Amsterodamu. Aby dokonale vystihl atmosféru v Amsterodamu, odjel tam na dva měsíce.

Láska dodrží slib.

Do postav v této knize jsem se nedokázala vžít. Nevím, jestli je to má chyba nebo chyba těch postav. Hazel Grace Lancaster nám jakožto hlavní postava této knihy vypráví svůj příběh, který prožívá. Občas je nesnesitelná, někdy je v pohodě. Co mi ale na Hazel vadí, je to, že bere všechno až moc doslovně a klidně by se s někým hádala celý den o nějaké maličkosti, kterou ten dotyčný řekl. Hazel taktéž nad vším hodně přemýšlí. V knize se tedy vyskytují zajímavé úvahy. S několika názory jsem ale souhlasit nemohla. A víte co mě u této postavy mrzelo nejvíce? Já jsem Hazel tu lásku ke Gusovi nevěřila. Dle mého názoru do něj zamilovaná snad ani nebyla. Vztah Hazel & Guse byl celý takový prapodivný. Augustus "Gus" Waters je vážně milý a hodný kluk. Oblíbila jsem si ho, ale víc si mě získal jeho kamarád Izák.


Obálka:

Česká obálka se podobá originálu - místo původních mraků jsou tam srdce. Obálka se mi líbí, modrou barvu mám celkem ráda. Na přebalu této knihy naleznete několik citátů, které jsou v příběhu zmíněny.
4 z 5 bodů

Na ukázku tu pro Vás mám obálky ze zahraničí. Podělte se se mnou o to, jaká obálka Vám nejvíce učarovala. Mně se asi nejvíce líbí ta třetí ("A Culpa É Das Estrelas").

11870085  13646586  15829776
17163051    16050285
22041907    生命中的美好缺憾


Celkové hodnocení:

Po dočtení této knihy jsem absolutně netušila, jak Hvězdy ohodnotit. Líbil se mi tento příběh nebo ne? Byla jsem bezradná. Nakonec jsem zvolila hodnocení tři z pěti hvězdiček, protože mě kniha celkem zklamala a lepší ohodnocení jsem jí dát prostě nemohla. Doporučuji ji spíše nenáročným mladším čtenářům.


★★★☆ (3/5)


+ Filmový trailer a soundtrack k filmu:



TRAILER S CZ TITULKY:


EN TRAILER:


SOUNDTRACK: What You Wanted - One Republic

17 komentářů:

  1. Na knížku se teprve chystám, ale doufám že mě nezklame :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti bude líbit. :-) Mně tento žánr knih nejspíše nesedl...

      Vymazat
  2. Škoda, že si Tě Hvězdy zrovna nezískaly, mě se líbily moc, ale je fakt, že se všechno nemůže líbit všem, to by byla docela nuda. :-) Takže přeju příště šťastnější volbu. :-)... Každopádně recenze se Ti moc povedla!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. Každému se líbí něco jiného. :-) A mockrát Ti děkuji!! :-)

      Vymazat
  3. Díky za tip, zrovna přemýšlím, co si přečíst :-). Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na soutěž o pudr značky Make up for ever:-)

    http://www.changingroom.cz/2014/05/make-up-for-ever-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se rozhodneš si tuto knihu přečíst, užij si čtení. :-) A děkuji za pozvání. :-)

      Vymazat
  4. Teď jí právě čtu a je úžasná :))!

    http://nela-prochazkova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. pekna recenze, knizku mam doma, koupila jsem ji na nejakym bazarku vazne levne, ale jeste jsem na ni nemela cas :(

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O NEREZOVÝ ŠEJKR na koktejly nebo kávičku
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze:) Mně se Hvězdy líbily, dokonce jsem je považovala za velmi dobrou knihu, ale když jsem nad tím zpětně uvažovala, už mi nepřišly zas tak úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) To nadšení z knihy po jejím dočtení znám. Až teprve po nějaké době si uvědomím některé chyby, které se tam vyskytovaly. :-)

      Vymazat
  7. Já mám Hvězdy hrozně ráda, takže kdykoliv slyším, že se to někomu nelíbilo, musím vyvíjet strašnou snahu nebrát si to osobně :D Ale chápu důvody, proč tě tak nezaujala.. nebo, snažím se chápat :D Napsalas to pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tvou snahu pochopit mě. :D Taky se mi občas stává, že narazím na nějakou negativní recenzi na knihu, kterou zbožňuju, a říkám si, jak je to možné. :D A děkuji. :-)

      Vymazat
  8. Knihu jsem nedávno dočetla a recenze se pomalu už rýsuje. Každopádně musím říct, že z toho mám také tak nějak smíšené pocity. Nejdřív jsem se těšila, jak se na konci příběhu rozbrečím a bohužel se nic nestalo.
    Ale i tak, na filmovou premiéru se moc těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvou recenzi si ráda přečtu až ji zveřejníš. :-) Já jsem se také těšila na to, že si pobrečím.... no, a ono nic. :-D A film si užij, jak už jsem výše psala, mně se na něj moc nechce. :-)

      Vymazat
  9. Já knihu ani nedočetla, byla nudná. A další jeho díla jsou zklamáním i pro jeho fanoušky:(....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)