sobota 14. června 2014

Review: Potrhaná křídla

19460921

New Orleans, 1950


Název - Potrhaná křídla
Originální název - Out Of The Easy
Autorka - Ruta Sepetys
Počet stran - 295
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatelství - CooBoo
Rok českého vydání - 2014


Josie Morainová to nikdy neměla lehké. Její matka je prostitutka a má velmi ráda peníze. O svém otci nic neví. Od sedmi let vyrůstá v New Orleans mezi lidmi ze Čtvrti. Momentálně pracuje v knihkupectví se svým kamarádem Patrickem. Jenže takhle si svůj život nikdy nepředstavovala. Co se stane, až si Josie bude chtít splnit své sny? Podaří se jí to? Dokáže roztáhnout svá potrhaná křídla a uletět daleko od New Orleans?

Potrhaná křídla jsou silným příběhem o bolestivých pádech, šťastných vítězstvích a těžkých vzletech. O společnosti, ve které jste vyrostli, a chcete se od ní odpoutat, protože vás neustále táhne ke dnu. O lásce, přátelství, nenávisti a zradě. O tom, jak daleko jsou lidé schopni zajít, aby měli peníze, aby dostali to, co chtějí.

Kniha je překvapivá a napínavá. S každou další stranou je příběh víc a víc zajímavější. Když už si říkáte, že se nic víc stát v knize nemůže, přijde zvrat, bum!

Potrhaná křídla se odehrávají v New Orleans v padesátých letech minulého století. Atmosféra ve městě je kouzelná, i když ne všechny události, které se tam odehrávají, se dají považovat za krásné. Spisovatelka se nenechala unést popisy nádherného města, soustředila se i na příběh, kde se řeší spousta dobových problémů. Od Ruty Sepetys si ráda v budoucnu ještě něco přečtu. Styl psaní mi sedl, kniha se četla lehce a rychle.


Chtěla jsem věřit tomu, že mě má křídla, byť tenká a potrhaná, odnesou od života plného lží a zvrhlých mužů.
- str. 227, Potrhaná křídla (ukázka je upravena)


Postav je v knize možná až moc, špatně se mi pamatovala jejich jména. I tak ale byla každá postava velice dobře propracovaná.

Potrhaná křídla jsou příběh Josie Morainové, dívky velice chytré, mazané a možná i trochu naivní. Má hodně snů, které by jednoho dne chtěla uskutečnit.

Louise Morainová je matka Josie. Vydělává si jako prostitutka a má slabost pro jednoho mafiána. K Josie se chová opravdu ošklivě, nikdy si nebyly blízké.

Patrick Marlowe je velmi dobrý kamarád Josie. Pracují spolu v knihkupectví a starají se o jeho nemocného otce. Jinak bych velice ráda slyšela Patrickovo hraní na klavír, protože v knize se nad tím všichni doslova rozplývají. Musí to být vážně báječné.

Další kamarád Josie je Jesse Thierry. Nádherný kluk, který se živí prodejem květin. Jeho koníčkem jsou auta, která rád opravuje.


Obálka:

Nádherná! Opravdu nádherná! Musím uznat, že je krásná i pod přebalem. Navíc se skvěle hodí k příběhu (klec nejspíše symbolizuje společnost v New Orleans, od které se Josie nemůže odpoutat).

5 z 5 bodů


Na ukázku tu pro Vás mám několik nádherných obálek ze zahraničí:

11178225  18079576  18587966
20885687  20498769  22010859

Celkové hodnocení:

Čtení jsem si moc užila, knihu rozhodně doporučuji. Bylo příjemné přenést se o několik desítek let dozadu, trochu si zabádat v minulosti. Konec knihy mnohé čtenáře nemusí uspokojit, ale já jsem ráda, že to takto dopadlo. Pokračování tato kniha nemá.

★★★★☆ (4/5)


Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu si můžete přečíst ZDE.

12 komentářů:

  1. kniha vypadá skvěle :) moc si jí chci přečíst :) pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat
  2. Dlhšie pokukujem po nej :) Vyzerá pekne.

    OdpovědětVymazat
  3. Potrhaná křídla bych si chtěla moc přečíst a musím říct, že jsi mě na to navnadila snad ještě víc. :-) Naprosto skvělá recenze!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, aby ses ke knize dostala co nejdříve! :-) A jsi moc milá, děkuji!!! :-)

      Vymazat
  4. Parádní recenze :) jsem zvědavá, chtěla bych si ji přečíst tak snad se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :-) Určitě to vyjde, neboj! A doufám, že se ti bude líbit. :-)

      Vymazat
  5. Ahoj, nominovala jsem tě:)
    http://roxannes-bookshelf.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)