neděle 1. června 2014

Review: Překroč svůj stín


Překroč svůj stín


Název - Překroč svůj stín
Originální název - Pushing The Limits
Autor - Katie McGarry
Série - Pushing The Limits
Díl - 1.
Žánr - romantika, love story, psychologický román
Počet stran - 376
Vazba - hardback (bez přebalu)
Nakladatelství - CooBoo
Rok českého vydání - 2014


Echo Emersonová a Noah Hutchins řeší závažné problémy v rodině. Oba dva si prožili těžké chvíle, na které do konce života nezapomenou. Oba dva mají velké sny, které by si jednoho dne chtěli naplnit. Mají toho tolik společného, ale zároveň jsou tak odlišní. Co se stane až se poznají blíž? Pomohou si navzájem odstranit všechny překážky, které jim život hází pod nohy? Dokáží překročit své vlastní stíny a nechat minulost za sebou?




Poprvé jsem se o této knize dozvěděla asi před rokem a půl. Zaujaly mne velmi kladné recenze a i samotná anotace knihy. V té době ještě kniha nebyla přeložena a já si tedy plánovala, že se do knihy pustím v angličtině. Ale najednou bum a kniha tady byla i v češtině! Radostí jsem skákala až do stropu. Od knihy jsem měla velká očekávání - možná až moc velká. Kniha mi je nesplnila. Nejspíš jsem to měla čekat.

Kapitoly jsou rozděleny na vyprávění hlavních dvou hrdinů - Echo a Noah. Knihy, kde se takto střídají kapitoly, mám ráda. Čtenář má možnost nahlédnout do hlav obou postav a žít jejich příběhy s nimi.

Po celou dobu čtení této knihy jsem si připadala jako u čtení lepšího dívčí románu, který je na trochu vyšší úrovni. Hrdinové knihy Překroč svůj stín ale řešili mnohem závažnější problémy než postavy, které vystupují v tuctových dívčích románech. Ve výsledku se celý děj točí kolem jednoho vztahu, což samo o sobě špatné není, ale kdybych to dopředu věděla, asi bych se na knihu nějak připravila. Kdybych byla o něco mladší, kniha by se mi asi líbila víc.

To, že je kniha určena spíše pro mladší čtenářky, jí neubírá na skutečnosti, že je velmi čtivá. Měla jsem ji přečtenou opravdu rychle. Je to nenáročné a oddechové čtení, které mne zaujalo, ale ne natolik, abych tady o knize básnila.


Napravo ode mě se otec podíval na hodinky a nalevo se Zlá čarodějnice Západu netrpělivě zavrtěla. Mně utíkala hodina matematiky, mému otci nějaké veledůležité jednání a mé nevlastní matce ze země Oz? Té musel nejspíš utéct mozek.
~ str. 5, Překroč svůj stín 


Postavy, které v této knize vystupují, jsem si oblíbila. Echo Emersonová i Noah Hutchins jsou hrdinové, které bych si dokázala představit i v reálném životě. Nic proti nim nemám, jsou to skvělé charaktery. Jejich vztah mne okouzlil svou nebezpečností a zakázaností, mohu-li to tak říci. Echo u mě má plusové body za lásku k umění a její tvorbě.

Echo a Noah chodili k terapeutce Collinsové. Paní Collinsovou mám ráda. Je to rozumná postava, i když se zprvu může jevit jako nesympatická a možná i trochu nafoukaná.

Když byla Echo ještě hvězdou školy, kamarádila se s ní Grace. Byly to nejlepší kamarádky. Poté, co se Echo dostala na úplné společenské dno, Grace ji odkopla. To už o Grace něco vypovídá. Namyšlená, arogantní holčička, kterou zajímají pouze povrchní věci. Naštěstí Echo zbyly ještě dvě kamarádky - Lila a Natalie -, které ji neopustily ani v těch nejhorších časech. Takhle se mají chovat nejlepší kamarádky.


Obálka:

Obálka se mi líbí. Můžete na ní vidět Echo, která má zrzavé vlasy i v knize, ne jenom na obálce, a Noaha. Podle pozadí tipuji, že jsou právě u skříněk ve škole, což je velmi pravděpodobné, protože i v knize jsou skříňky zmiňované dost často.
4 z 5 bodů

Na ukázku tu pro Vás mám několik obálek ze zahraničí. Líbí se Vám?

10194514  20604155  13560086
19213071  19461657  20743693


Celkové hodnocení:

I přes zklamání z knihy, jsem si čtení víceméně užila. Knihu doporučuji spíše mladším čtenářkám. Další díly, které už sice nepojednávají o Echo & Noahovi, si určitě ráda přečtu.

★★★☆ (4/5)



Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Mou recenzi na webu si můžete přečíst ZDE.

7 komentářů:

  1. strašne pekny članok, veľmi dobré recenzie :))
    www.nallyse.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa knižka páčila, aj keď Echo mi dokázala liezť na nervy. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Na knížku se moc těším, tak doufám, že se mi bude líbit, i když už určitě nepatřím mezi mladší čtenáře. :-D Nicméně skvělá recenze Veru. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Z recenze usuzuji že se to bude velmi podobat stylu Bez naděje od Colleen H. Nicméně to vypadá jako dobré čtení, však i Bez naděje se mi líbila. Už ted mám chut Grace uškrtit. nesnáším povrchní nány co odkopávají přítele podle toho kdy se jim to hodí.
    jinak obálka se mi líbí hned ta první nahore vlevo. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, právě startuje soutěž o knihu Nenávidím a miluji na stránkách: http://www.stmivani.eu/34-souteze/soutez-o-knihu-nenavidim-a-miluji-od-susan-thomas/. Třeba budeš mít chuť se zapojit :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)