sobota 25. října 2014

Recenze: Konečná volba

18211554
Konečná volba


Název - Konečná volba
Originální název - Chosen at Nightfall
Autorka - C. C. Hunter
Překlad - Ivana Čejková
Série, díl - Údolí stínů #5
Žánr - fantasy
Počet stran - 464
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - Baronet
Rok českého vydání - 2013




Recenze obsahuje spoilery na předchozí čtyři díly!

Již popáté a zároveň naposledy se vracíme do Údolí stínů, tábora, jenž se specializuje na nadpřirozené bytosti jako je například hlavní hrdinka Kylie. I tak se ale tato kniha začíná odehrávat někde jinde - v komunitě chameleonů. Kylie je ráda, že se konečně dopátrala toho, co je vlastně za nadpřirozený druh, ale i tak jí podmínky v komunitě jejího vlastního druhu nevyhovují. Chce zpět do Údolí stínů. A někde venku na ni navíc pořád čeká zlý Mario, který se jen tak lehce nevzdá...

Je zvláštní, jak někdo může být tou nejdůležitější osobou v životě a pak... si na něj dlouhou dobu ani nevzpomenete.
- str. 225, Konečná volba 

Jelikož už to byla pátá kniha, kterou jsem od této autorky přečetla, věděla jsem, co čekat. Je to spíše takový knižní průměr. Vím, že tato série není nijak dech beroucí a oslňující, ale i tak mě její čtení baví. Příběh mě dokáže zaujmout. Četba je to oddechová a čtenáři tedy nemusí nad ničím hluboce dumat. Knihy od této spisovatelky se čtou opravdu úplně samy. A navíc nás autorka dokáže i ledasčím pořádně překvapit!

Mrzí mě, že nakladatelství nepřeložilo názvy u dvou posledních dílů této série více doslovně. Líbilo se mi totiž, když názvy nějak souvisely s určitou denní dobou a navíc by to lépe zapadalo do série. Ale tak to je jenom malý detail.

Hlavní hrdinku Kylii a v podstatě celou dějovou linii bych přirovnala k Eleně Gilbertové a The Vampire Diaries. A proč? Možná proto, že teď na tento seriál koukám. Kolem Kylie se točí absolutně všechno. Všichni ji ochraňují - ať se děje, co se děje. Kvůli ní spousta lidí přichází k úrazu či vážným problémům. Je to i tak trochu chudinka. Dělá špatná rozhodnutí. A taktéž se o ní perou dva kluci a ona neví, koho si má vybrat!

Když už se bavíme o těch klucích, můžeme v nich i nadále pokračovat. Milostný trojúhelník v této sérii je kapitola sama o sobě. Autorka dává lásce velký prostor; je to nedílná součást série Údolí stínů. Někteří to mohou vnímat jako mínus, ale mně se to i docela líbí. I když v tomto díle to možná bylo až moc. Kylie totiž bohužel až téměř do samotného konce knihy nevěděla, jestli teda bude s Derekem a nebo s Lucasem.


Obálka:

Obálka této knihy je pěkná, ale nijak zvlášť mi neučarovala. Pokud se na ni zadíváte zblízka, uvidíte, že vlasy modelky, která je na obálce, jsou špatně upravené. Mnohem více se mi líbí obálka originálního vydání (viz. zahraniční obálky - vlevo). Sice jsou obě obálky ve stejném duchu, i tak na mě ta originální působí mnohem lépe.


Zahraniční obálky:

Chosen at Nightfall (Shadow Falls #5)  20695881  19508200


Celkové hodnocení:

Páni, další ukončená série! Tak nerada se s něčím/někým loučím! Vždycky mi to trhá srdce na malé kousíčky. I po této sérii se mi bude stýskat - a to i přesto, že je spíše průměrnější. Série Údolí stínů si mě prostě získala. Snad už mám jen poslední malou výtku a pak se konečně můžeme přesunout k mému hodnocení -  úplný konec knihy vzala spisovatelka na můj vkus trochu hopem, což mě mrzí. Zakončení série musí být ve velkém stylu!


Objektivní hodnocení:


Subjektivní hodnocení:

+ Související články:

  • Pokud se chcete dozvědět něco více o spisovatelce, která má na svědomí tuto sérii, můžete si přečíst toto interview - Interview: C. C. Hunter

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Konečná volba vypadá zajímavě, ale trochu mě odrazuje hrdinka typu Elena Gilbertová.. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)