pátek 20. března 2015

Recenze - Spáleniště: Zkouška

23511062
Dobrodružství Placerů pokračuje...


Název - Spáleniště: Zkouška
Originální název - The Scorch Trials
Autor - James Dashner
Překlad - Petr Kotrle
Série, díl - The Maze Runner #2
Počet stran - 344
Vazba - paperback
Nakladatelství - YOLI
Rok českého vydání - 2014



Recenze obsahuje spoilery na předešlý díl - Labyrint: Útěk

Thomas a ostatní Placeři, kteří unikli z děsivého Labyrintu, si mysleli, že už to všechno skončilo. Mysleli si, že konečně poznají své rodiče, budou v bezpečí a že už jim nikdy nic hrozit nebude. Více se ale mýlit nemohli... Organizace ZLOSIN pro ně totiž vymyslela další zkoušku. Placeři se tedy ocitají na Spáleništi, kde to začíná být mnohem drsnější než v Labyrintu. Skupinka mladých chlapců nepřestává bojovat o své životy a snaží se dostat přes nepředvídatelné Spáleniště do bezpečného úkrytu. Přežijí to nebo je po cestě něco nečekaného a hrůzostrašného překvapí?


Labyrint byl teprve začátek.

Žádná pravidla neplatí. Pomoc nepřijde. Buď to zvládneš, nebo umřeš.

Kdo je ještě přítel? Komu se dá věřit? Všechno se změnilo.


Pokud se jedná o sérii, ve většině případů vede první díl nad druhým. První kniha v sérii častokrát nasazuje laťku velmi vysoko. Tentokrát tomu tak ale nebylo. První díl této série byl průměrný, naopak druhý díl jsem si užila mnohem více. V knize Spáleniště: Zkouška si čtenář užije více akce, dobrodružství a nouzových situací. I dějová linka celého příběhu je více rozvedenější než v minulém díle. Příběh mne vtáhl a děj jsem si tak mohla pořádně vychutnat. Ke čtení Spáleniště jsem se vracela ráda.

Ani v této knize nás James Dashner neochudil o napínavé zakončení téměř každé kapitoly. Na Spáleništi se děje jeden zvrat za druhým, že je skoro ani nestíháte vnímat.

Ne ale všechny nápady Jamese Dashnera se povedly. Občas mi přišlo, jako by se snažil až moc o to, aby se v jeho sérii objevilo něco neokoukaného a nového, ale moc mu to nevyšlo. Některé bytosti či místa, které se v knize vyskytují, jsou trochu přitažené za vlasy.

Na Spáleništi se seznámíme s několika novými postavami, které knihu obohatí a příběh trochu oživí. Novou postavou, kterou jsem si oblíbila, je Brenda. Snědá kráska, která se dostala na Spáleniště teprve nedávno. S Thomasem se ihned spřátelí a pomáhá mu v těžkých situacích.

I v této knize hraje velkou roli Teresa. Drsná, nebojácná a trochu i podlá. Thomas jí považuje za jeho nejlepší kamarádku. Dá se ale Terese věřit? Snad ani nemusím říkat, že Brendu jsem si oblíbila o mnoho víc...

Velké zklamání tohoto dílu je postava Minho. V předešlé knize patřil k mým velmi oblíbeným hrdinům, ale najednou přišel jakýsi zlomový bod, který naprosto změnil jeho chování a vystupování. Okolnosti a věci, které prožil, by jistě změnili každého člověka, takže bych se na něj zlobit neměla, ale svým otravným vystupováním mi zkazil značnou část knihy.


Obálka:

Obálka tohoto dílu se skvěle hodí do série. Líbí se mi zvolené barvy i obrázek v pozadí nápisu. Za mě má tato obálka obrovskou jedničku třikrát podtrženou!

Zahraniční obálky:

7631105  23199898  18248198

Celkové hodnocení:

Druhý díl byl ve výsledku lepší jak ten předešlý. Dávám mu proto vyšší hodnocení. Jsem zvědavá na další pokračování, jelikož tato kniha skončila velmi otevřeně. Třetí díl by měl česky vyjít v létě u nakladatelství YOLI.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

5 komentářů:

  1. tuhle knizku zboznuju, hodne lidem se nelibila oproti jednicce, tak jsem rada, ze pises, ze se ti libila dokonce i vic. ja se sice neodvazim porovnavat, kazdopadne byla skvela :)

    OdpovědětVymazat
  2. souhlasím, druhý díl se mi líbil víc, byl akčnější, napínavější, líp zpracovaný :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěně napsaný článek :) Tuto knihu bych si moc ráda přečetla, tak snad brzy. Dokázala si mě na ni navnadit :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)