pátek 10. dubna 2015

Recenze: Šest let



Šest let v nevědomosti

Název - Šest let
Originální název - Six Years
Autor - Harlan Coben
Překlad - Drahomíra Michnová
Počet stran - 320
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - Knižní klub
Rok českého vydání - 2014


Univerzitní profesor Jake Fisher se během léta před šesti lety zamiloval do Natalie Averyové. Byla to jeho osudová láska, kterou člověk potká pouze jednou za celý život a ví, že právě s tímto člověkem chce strávit zbytek svého bytí. Jenže po pár měsících vztahu se Natalie rozhodla provdat za svého bývalého přítele. Jake musel Natalii slíbit, že ji nebude nijak vyhledávat a nechá ji být na pokoji. Jakea to ranilo, tímto slibem ztratil smysl svého života...

Šest let uplynulo, Jake se pořád utápí v bolesti ze ztráty své milované. Najednou ale narazí na úmrtní oznámení muže, kterého si Natalie právě před šesti lety vzala za manžela . Jake poruší slib a vydá se na pohřeb, kde místo Natalie nachází naprosto jinou ženu, která truchlí po svém manželovi. A tak Jake začne hledat odpovědi na spousty svých otázek, které mu nedají spát. Co se stalo s Natalií? Kde byla celých šest let?

Tolik jsme toho cítili. Nebyly to lži. A stejně. Odkopla jsi mě. Pozvala jsi mě na svou svatbu. Proč? Proč by člověk byl tak krutý, nebo ses snažila zdůraznit fakt, že je načase, abych se posunul dál?

Autor si se čtenáři zahrává jako s hadrovou panenkou. Často odvádí pozornost někam jinam a dává špatné indicie. Vše má ale do detailu propracované, vše dává smysl. I přesto jsem na samotném závěru knihy nenašla odpovědi na některé otázky, které byly položeny. Šest let je nepředvídatelná a opravdu velmi čtivá kniha, která má něco do sebe. Ale reálnost toho, že by se tento příběh někdy mohl odehrát, je velmi malá. Ať už jde o různé přestupky zákonů či o to, že hlavní hrdina přežije snad úplně všechno.

Téma tohoto příběhu je hledání ztracené Natalie. Žena, která najednou zmizela a neexistují o ní téměř žádné informace, jelikož se vyhýbá všem - včetně internetu. Rozuzlení celé zápletky jsem čekala o něco více dechberoucí a... větší, ale zase na druhou stranu se spisovateli podařilo vytvořit něco velmi originálního a zajímavého.

Jake Fisher je svým způsobem sympatický hrdina, kterého ale hluboce poznamenala Natalie, která si jen tak zničehonic odešla z jeho života a rozcupovala mu srdce na malé kousky. Obdivuji Jakea za to, že opravdu vydržel celých, velmi dlouhých šest let bez hledání Natalie, ačkoli to byla muka, když se probíral vzpomínkami. Vzdal se své celoživotní lásky. Jinak je to ale statečný a chytrý profesor na vysoké škole, který dobře vychází se studenty a většinou jim jde příkladem.


Obálka:

Česká republika převzala originální, americkou obálku, která je pěkná, ale dodává příběhu více tajemna než se v něm doopravdy vyskytuje. Samotný text zabírá na obálce spoustu místa, a když se k němu přidá ještě stříbrný odznáček Světový bestseller, obálka působí přeplácanějším a těsnějším dojmem.


Zahraniční obálky:

15811568  21455128  23173468

Celkové hodnocení:

Harlan Coben si mě získal. Jsem si jistá, že pokud mne zaujme nějaká další jeho kniha, ráda si ji přečtu. Knihu Šest let doporučuji všem čtenářům, kteří mají rádi nepředvídatelné příběhy s občasnou akcí.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

1 komentář:

  1. Túto knihu som čítala pred rokom a očarila ma. Jediné, čo sa mi nepáčilo, bolo to, že autor tam dal príliš veľa romantiky.
    Ak sa ti Šesť rokov páčilo, odporúčam aj jeho ďalšiu knihu Chýbaš mi :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)