úterý 23. června 2015

Seznam knih na léto 2015

Léto 2015

Jako jistě spousta dalších knihomolů jsem se i já rozhodla, že si pro letošní léto sepíšu seznam knih, které chci během léta přečíst. Tento seznam jsem ale rozřadila do dvou částí. V té první se nacházejí knihy, které bych zařadila do současné beletrie. Druhá kategorie se věnuje povinné četbě. I přes prázdniny budu muset zpracovávat čtenářský deník, jelikož se v září odevzdává, tak by nebylo od věci, si několik knih přečíst.
Jako první knihu jsem si zvolila Elitu od Kiery Cass, kterou mám právě teď rozečtenou. Jedná se o druhý díl ze série Selekce. Předešlý díl sice úplně nezazářil a autorce bych mohla vyčíst spoustu chyb, ale i tak mě čtení bavilo a jsem zvědavá, jak příběh bude pokračovat. A navíc celá série má naprosto dokonalé obálky, byl by hřích nemít je doma!

Další knihou je Stříbrná zátoka od Jojo Moyes. Od této autorky jsem právě minulé léto přečetla Poslední dopis od tvé lásky, což je nádherný a dojemný román. Na Stříbrnou zátoku se opravdu velmi těším, jelikož jsem četla mnoho pochvalných recenzí a vím, že tato spisovatelka píše velmi dobře. Řekla bych, že s touto knihou nešlápnu vedle. :-)

Vražedná léčba mi tohle léto rozhodně nesmí uniknout! Mám přečtené oba předešlé díly (recenze zde a zde) a nemůžu se dočkat toho, jak to celé dopadne. Labyrint je dle mého názoru průměrná série, ale akce i některé postavy mě baví, takže pokud máte chvilku volného času, klidně si ji přečtěte.

24853856  24462338  Vražedná léčba (Maze Runner, #3)

Povídková kniha Čtyřka od Veronicy Roth mi doma už nějakou tu dobu leží a já se k ní pořád ne a ne dostat. Na jednu stranu se mi totiž ani nechce, jelikož přečtením této knihy se v podstatě uzavře celá série Divergence a já se s ní zatím nechci loučit. I přesto jsem si řekla, že si o letošních prázdninách Čtyřku prostě přečtu!

Taktéž kniha Bez naděje mi doma leží opravdu dlouho a já bych se do ní chtěla už konečně pustit. Kamkoliv se podívám, všude jsou recenze, které tuto knihu od Colleen Hoover opěvují a vychvalují až do nebe. Věřím, že tohle bude skvělé čtení.

Nicholas Sparks, slavný románový spisovatel, určitě nesmí v tomto seznamu chybět. Jeho knihy plné romantiky jsou jako stvořené pro léto. Já si pro letos vybrala knihu Co s láskou (1. vydání - To nejlepší z nás) a jsem velmi zvědavá, jak se mi kniha bude líbit. Samozřejmě se po přečtení knihy podívám i na její filmové zpracování.

22838449  18817191  25015723

Láska, cestování po Evropě a Paříž se skvěle hodí k teplému počasí. Druhý a zároveň závěrečný díl Jen jeden rok (s krátkou novelou na konci knihy) bych si tyto prázdniny chtěla přečíst. První díl Jen jeden den bylo příjemné čtivo, takové klidné, a Paříž mne opravdu okouzlila. Jednou se tam určitě pojedu podívat, projdu všechny kavárničky, vyfotím se s Eiffelovkou a ochutnám spoustu příchutí makronek.

Na hraně věčnosti od J. A. Redmerski je také druhým dílem ze série, ve které se hodně cestuje. Tentokrát ale v Severní Americe. Předchozí díl se mi velmi líbil, byla to kniha nabitá emocemi, a pevně doufám, že mě druhý díl nezklame. Pokud máte chuť na nějakou zamilovanou young-adult sérii, klidně se pusťte do této.

Hranice nevinnosti je young-adult kniha od YOLI, která mne velmi zaujala svou anotací. Zakázaná láska mezi nevlastními sourozenci? To si nesmím nechat ujít!

24955732  23510932  25313222

Ano, mám tu samé druhé díly - i následující knihy jsou totiž pokračováním. Dveře do prázdnoty je fantasy kniha, kterou napsala Victoria Schwab. Spisovatelka vytvořila vskutku originální prostředí a nová pravidla, které v tomto světě fungují. Knihy jsou navíc nádherně graficky zpracované - ach, ty předsádky!

Škola dobra a zla je také fantasy série, tentokrát ale pohádková. Svět bez princů navazuje na předešlou knihu, kde se čtenáři dozvěděli, že ani v pohádkovém světě není vše růžové a nic není zadarmo. V knihách naleznete opravdu kouzelné ilustrace na začátku každé kapitoly, které skvěle doplňují děj.

Jednou z mých nejočekávanějších knih je akcí nabitý druhý díl Svět poté ze série Pád andělů od Susan Ee. První díl byl opravdu báječný a dokonce jsem ho zařadila mezi nejlepší knihy z minulého roku. Tahle série rozhodně stojí za přečtení!

22849561  23953523  24165829

Díky stejnojmennému filmu, který právě běží v českých kinech, jsem se rozhodla, že si Temné kouty v nejbližší době prostě musím přečíst, jelikož bych film ráda viděla. Od autorky Gillian Flynn mám přečtenou knihu Zmizelá, což je velmi zvláštní, ale zároveň opravdu zajímavá kniha. Její filmové zpracování se mi možná líbilo i o něco víc.

Poslední knihou z mého výběru letního čtení z beletrie je román Topím se v tobě. Zaujal mne námět a dokonce jsem si přečetla na internetu i ukázku z této knihy. Líbilo se mi to, četlo se to pěkně, tak jsem si řekla proč ne? :-)

18869746  
Povinnou četbu k maturitě vezmu trochu rychleji. Jako první jsem si vybrala Bílou nemoc od Karla Čapka, jelikož alespoň jedno dílo od něj máme ve škole povinné. Bílou nemoc jsem již dříve četla, ale moc si z ní nepamatuji, takže se do ní pustím znovu. Taktéž už jsem kdysi četla Kytici, Máj i Narnii, ale všechno si raději připomenu a přečtu znovu. Ono je to tak lepší. Z literatury, kterou jsem ještě nečetla, jsem si vybrala Evžena Oněgina, Divou Báru a Malého prince. Pevně doufám, že se mi vše podaří přečíst a zpracovat do čtenářského deníku. Uvažuji o tom, že bych opět na blog přidala nějaké další rozbory děl (jako jste mohli vidět Pýchu a předsudek).

Četli jste některé z výše uvedených knih? Jak se vám líbily?

19 komentářů:

  1. To je poradny seznam, jsem zvedava, zda vse stihnes. Ja seznam nemam, jelikoz prazdniny se me netykaji, takze leto zadna zmena :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Chtěla bych si koupit Stříbrnou zátoku, protože jsem četla Než jsem tě poznala a tuto knihu mohu určitě doporučit. Bez naději bych si také ráda přečetla, ale ani jsem si ji ještě nekoupila. Od Hooverové jsem četla pouze Život jedna báseň, kterou mohu také doporučit. :)
    http://readingwithlu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za doporučení! Kniha Než jsem tě poznala zní opravdu dobře, takže se do ní asi také pak pustím. :-)

      Vymazat
  3. Prajem ti veľa dobrých chvíľ na čítanie a nech sa ti plány naplnia. Ja mám momentálne požičanú z knižnice Selekciu a možno sa cez prázdniny dostanem aj k druhej časti. Inak som z menovaných kníh nečítala žiadnu s výnimkou Štvorky, táto kniha sa mi páčila :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na Elitu se také chystám a ještě uvažuji o Škole dobra a zla :)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škola dobra a zla je opravdu kouzelná série plná pohádkových bytostí. Je to pěkné čtení. :-)

      Vymazat
  5. úžasné knihy, zbožňujem Elitu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ani ne v polovině Elity, ale zatím nic moc... Jsem zvědavá, jestli se to zlepší. :-)

      Vymazat
  6. Podľa mňa skvelý výber, niektoré mám v pláne aj ja. Ako napríklad Svět poté. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nechat Bez Naděje jen tak ležet je hřích! Je to asi nejlepší knížka, kterou jsem kdy četla <3 fakt moc doporučuji!

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý výběr, je to pěkně dlouhý seznam :) Spoustu knížek mám i na svém wishlistu, snad se v létě konečně najde čas a konečně si je přečtu :) A držím palce i tobě, ať je všechny přečteš :)

    OdpovědětVymazat
  9. Elitu a Školu dobra a zla mám taky v plánu přečíst přes léto a pak taky spoustu dalších knížek :))

    OdpovědětVymazat
  10. Elitu a Školu dobra a zla už jsem přečetla, obě knihy se mi líbily. :) Vražednou léčbu a Jen jeden rok mám naopak v plánu si v nejbližší době přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Četla jsem z povinné četby Evžena Oněgina a Malého prince :)
    A z tvých vybraných knih bych si ráda taky přečetla některé tituly :) Například Co s láskou a Elitu :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já teda nečetlá žádnou z nich, ale mám v plánu číst Čtyřku, kterou mám doma. Jen si chci přečíst celou trilogii Divergence. Četla jsem kousek Selekce, ale nebavila mně :D

    Sofi

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)