neděle 27. září 2015

Recenze: Vražedná léčba

25559147
Boj o budoucnost lidstva

Název - Labyrint 3: Vražedná léčba
Originální název - The Death Cure
Autor - James Dashner
Překlad - Petr Kotrle
Série, díl - The Maze Runner #3
Počet stran - 312
Vazba - paperback
Nakladatel, rok - YOLI, 2015


Placeři byli ZLOSINEM zachráněni ze spárů Spáleniště a nebezpečných raplů. Tím okamžikem to mělo celé skončit. Testování, boj o život a nevědomost. ZLOSIN jim nasliboval, že už nikdy nebudou muset čelit žádným nástrahám, že už se budou mít dobře, že to celé uzavřeli. Jenže když dostanou přikázáno, že si musí nechat vrátit vzpomínky, Thomas se rozhodne, že spolu s Minhem, Newtem, Brendou a Jorgem utečou daleko od instituce. Tím se dostávají do města Denver, které se zprvu jeví jako bezpečné místo, ale ve skutečnosti tam číhá nebezpečí na každém rohu. Thomas a jeho kamarádi se snaží dopátrat se odpovědí na všechny otázky a přitom zůstat naživu. ZLOSIN si to však nenechá líbit a rozhodne se, že zahájí nové testování úplně od začátku. Jak to celé dopadne? Dokáží se Placeři vzbouřit a svrhnout ZLOSIN? A získají všechny potřebné informace, po kterých tak dlouho toužili?


Recenze obsahuje spoilery na předchozí díly - Labyrint: Útěk & Spáleniště: Zkouška!


Závěrečný díl trilogie Labyrint je dechberoucí, děsivé a smutné čtení, u kterého ale v podstatě nevíte, na čem jste až do posledních stran. Jsou situace, které postavy prožívají, reálné nebo jen pouhé simulace? Je ZLOSIN dobrý nebo zlý? Říkají jim pravdu? Všechny tyto otázky vám během čtení stoprocentně vytanou na mysli, ale i tak vám mohu prozradit, že se dozvíte vše, na co jste se tak nekonečně dlouho ptali.

Akce, napínavé zakončení kapitol a znovu akce! To James Dashner prostě umí! Líbí se mi, že z každé scény dokáže vytáhnout to nejlepší. Neskutečně mě baví jeho popisy akčních a napínavých scén.  James se v tom opravdu vyžívá, protože jedna velká bojová akce může zabrat i čtyřicet stran!

Tahle kniha vás doslova odrovná. Ať už konec nebo průběh knihy. Něco tak chytlavého jsem už dlouho nečetla. Vražedná léčba se mi pokaždé těžko odkládala a po jejím dočtení ji nemůžu vyhnat z hlavy. Neustále musím přemýšlet nad tím, jaké to bylo, co se tam odehrálo a co všechno James Dashner dopustil.

Thomas byl skvělým průvodcem a společníkem během celé série. S každou další knihou, kterou jsem přečetla, jsem ho měla raději. Je to velmi hodný kluk, kterému ze všeho nejvíce záleží na jeho přátelích. Tommy mi zkrátka přirostl k srdci a bude se mi s ním těžko loučit.


Čas lží je u konce.


Určitě tu stojí za zmínku filmová adaptace druhého dílu. Ráda bych na tento film upozornila všechny, kteří ještě nečetli Vražednou léčbu. Zfilmované pokračování legendárního Labyrintu v sobě totiž bohužel obsahuje i spoustu spoilerů k třetímu dílu. Film jsem viděla v době, když jsem ještě tento díl neměla přečtený, a taky to byl pak pro mě šok, když se většina scén z filmu objevila i v knize. Četla jsem jedno vysvětlení od producentů, kteří uvedli, že opravdu do druhého filmu použili scény ze závěrečné knihy a naopak v dalším pokračování filmu použijí scény z knihy druhé.


Obálka:

Jsem ráda, že poslední kniha ladí hezky k předešlým dílům. Tentokrát je na obálce zvolena studená modrá barva, jak si můžete povšimnout i u zahraničních obálek. Celkově na mě obálka dělá dobrý dojem a řekla bych, že je snad i nejhezčí z celé série.


Zahraniční obálky:

7864437  23156010  18684870
23626234  24961007  22053326

Celkové hodnocení:

Dlouho jsem přemýšlela nad hodnocením knihy, ale nakonec jsem se rozhodla pro plný počet. Tahle kniha byla totiž jedna velká, úžasná a rychlá jízda! Poslední díl byl zaručeně nejlepší. Sérii jako celek rozhodně doporučuji, protože je to napínavé, akční a báječné čtení! A co teprve ten konec!

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

Související články:

4 komentáře:

  1. Tak to já jsem to měla naopak, první díl mi přišel nejlepší a pak už to šlo trochu z kopce, ale i tak se mi to docela líbilo :). Strašně dobře se celá tato série čte, každý díl jsem měla přečtený během dvou dnů, protože je to vážně akční. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si zase naopak myslím, že se James v psaní postupem času zlepšoval, ale na druhou stranu možná chápu, co tě v knihách zklamalo. No, každý má svůj názor. :D :) Souhlasím, čte se to vážně super! :) A moc děkuju. :)

      Vymazat
  2. Zrovna včera jsem taky napsala recenzi, celkem s tebou souhlasím :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)