pondělí 29. února 2016

Recenze: Nepřítel mého nepřítele

25328918
Hlídej si záda, Bavetto

Název - Nepřítel mého nepřítele
Autorka - Kateřina Petrusová
Série, díl - Bavettovi #2
Počet stran - 360
Vazba - hardback
Nakladatel - Fragment
Rok vydání - 2013


Joan Westová je bývalá policistka s malou dcerkou Amy. Před třemi lety, když ještě pracovala v utajení, byla přistižena při tajné policejní akci drogovým dealerem Torem, který ji za to, že ji nezabil, donutil přísahat, aby pro něj něco udělala až nastane ta pravá chvíle. Tři roky uplynuly jako voda, ale i tak na něj Joan nezapomněla. Jednoho obzvláště hrozného dne se v práci dozvídá, že samotný Toro unesl její maličkou dceru ze školky a chce za ní výkupné. Nechce ale peníze, chce, aby za něj odvedla špinavou práci. Chce, aby se zaměřila na mafiána Roberta Bavettu a poté ho zabila...

Recenze obsahuje spoilery na předchozí díl Nebezpečná láska!

Již podruhé se setkáváme s rodinou Bavettových, s rodinou mafiánů bydlící uprostřed New Yorku. První díl Nebezpečná láska vyprávějící příběh o Michaelovi a Paige shledal u českých čtenářů velký úspěch. Aby také ne, já považuji Nebezpečnou lásku za jednu z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Kateřina Petrusová je opravdu nadaná spisovatelka, která píše vtipně a velmi čtivě. Je jasné, že druhý díl jsem nesměla minout.

Příběh tentokrát vypráví o druhém z bratří Bavettů. Robert je poněkud uzavřenější a drsnější oproti Michaelovi, kterého bylo vždy a všude plno. Opět se také setkáváme s postavami, které vystupovaly v Nebezpečné lásce, a se stejným prostředím uspěchaného New Yorku. Z postav tu mohu jmenovat např. Johnyho, kterému se mimochodem dostaneme v této knize ještě víc pod kůži, Theresu, kterou nejde nemilovat, Kobru a Henryho.

Myslím si, že každého z vás zaujme už samotný název knihy. Líbí se mi řešení zápletky a originálnost příběhu. Autorka opět ukázala, že umí vytvořit vtipné situace. Kniha byla velmi čtivá a dokonale promyšlená. Bohužel v knize Nepřítel mého nepřítele nebylo všechno tak růžové jako u předešlého dílu. Kniha v sobě obsahovala spoustu hluchých míst, u kterých jsem se trochu nudila nebo to minimálně nebylo tak zábavné jako jiné části.

Druhý díl je jiný v tom, že knihu vypráví dvě hlavní postavy - Joan a Robert, střídají se v polovině kapitoly. V předešlém dílu vyprávěla příběh pouze hlavní hrdinka Paige, a tím také autorka docílila toho dokonalého šoku na závěr knihy, který jsem jí zhltla i s navijákem.

Joan Westová je naprosto odlišná od Paige. Na jednu stranu je to drsná bývalá policistka, ale na stranu druhou je to jen obyčejná fňukna, která si neustále pobrekává. Bohužel mi moc sympatická nebyla, její chování jsem často nedokázala pochopit. Mnohem raději jsem měla vyprávění z pohledu Roberta, který si mě naprosto získal. Autorka mě stoprocentně přesvědčila, že Bavettovic kluci opravdu stojí za to!


Obálka:

Na obálce znovu můžeme spatřit místo děje, a to New York. Obálka je ve stejném duchu jako první díl, což je báječné. Barvy jsou tlumené, líbí se mi. Obličeje ženy a muže nejspíše také představují hrdiny, kteří v knize vystupují. Musím říct, že k Joan přiřadili tvář perfektně!


Celkové hodnocení:

Kateřina Petrusová je báječná spisovatelka, i když se jí druhý díl nepodařil stejně tak jako první. Ale to vůbec nevadí. Knihu jsem si užila, bylo to moc pěkné čtení. Určitě se chystám na třetí díl, abych uzavřela celou sérii o Bavettových, a na další knihy od Katky. Pokud stále váháte nad jejími knihami, protože je to česká spisovatelka, určitě do nich běžte. Nezklamou vás, ba naopak - budete velmi mile překvapeni!

Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)