sobota 3. září 2016

Recenze: Dcera

29868030
Pohádka pokračuje...


Název - Dcera
Originální název - The Heir
Autor - Kiera Cass
Překlad - Jana Montorio Doležalová
Série, díl - Selekce #4
Počet stran - 320
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2016


Dvacet let po velkolepé královské svatbě Maxona a Americy se ocitá jejich prvorozená dcera princezna Eadlyn na prahu dospělosti. Svědomitě se připravuje na svou budoucí vládu, aby mohla zajistit svou zemi a svůj lid co nejšťastnější. Bohužel i teď, dávno po rebelských útocích, se stále objevují zprávy, které královskou rodinu silně znepokojují. Král se proto rozhodne odvést od těchto nešťastných událostí pozornost a vyhlásí tak novou Selekci pro svou dceru. Eadlyn z toho nadšená není, a tak si připravuje tajný plán, díky kterému vyvázne ze soutěže o její ruku bez sebemenších škrábnutí. Jenže to ještě netuší, co všechno se během Selekce přihodí...

Recenze obsahuje spoilery na předchozí tři díly - Selekce, Elita, První!

Příběh princezny Eadlyn Schreave se začíná odehrávat dvacet let po sňatku zamilovaného páru Maxona a Americy, která nás provázela předešlými třemi knihami. Stále se ocitáme na stejném místě, v královském paláci, jenž jistě každého nepřestává fascinovat. A i přesto, že uběhla dlouhá doba od toho, kdy se Maxon stal králem Illey, spousta věcí se zdá být tak povědomě stejná.

Výjimkou je ale Selekce, která se pořádá jako první v historii pro princeznu a ne pro prince. Selekce v hlavní roli s Eadlyn je naprosto odlišná od té předchozí, kterou tak dobře známe. Svým způsobem k tomu přispívá povaha samotné princezny, ale také muži, kteří si přijeli zasoutěžit o její ruku. Soutěž na rozdíl od předešlé nabírá na obrátkách a utíká možná i rychleji, než by bylo vhodné. Chvílemi mi přišly některé události příliš zrychlené, jako by postavy někam pospíchaly.

Co se týče děje a zajímavosti příběhu, byla jsem zprvu skeptická a tak trochu jsem předpokládala, že se do toho autorka zamotá a napíše v podstatě totožný příběh, který známe z již uzavřené trilogie. Spisovatelka se s tím ale nakonec poprala velice hezky a příběh příjemně plyne až na občasné rychlejší či nudnější pasáže. Líbí se mi také, že využila nových politických stavů a okolností v tomto dystopicko-pohádkovém světě a od toho také odvíjela děj.

Mnohým čtenářům může vadit charakter nové hlavní hrdinky Eadlyn Schreave, jelikož je to taková typická náctiletá, trochu drzá holka se svojí hlavou a kusem ledu místo srdce. Já si naopak myslím, že chování této postavy je dokonale vykresleno a působí velice reálně. Většina dívek v jejím věku by zareagovala ve stejných situacích naprosto stejně, a tak ji nemohu za nic soudit. Autorka nám navíc skrz tuto postavu ukázala, že i sebesilnější člověk může mít občas slabé chvilky. Co se týče srovnání vyprávění z pohledu Americy či Eadlyn, na plné čáře u mě vítězí princezna.


Obálka:

Všem je jistě známo, že jedněmi z nejkrásnějších obálek se mohou pyšnit právě knihy od spisovatelky Kiery Cass. Tato obálka je opět úchvatná, nemám jí co vytknout. Líbí se mi zvolené barvy, obálka tak působí velice jemně a královsky.

Zahraniční obálky:

22918050  29760615  26150333

Celkové hodnocení:

Musím uznat, že bylo velmi příjemné se vrátit do tohoto pohádkového příběhu i přesto, že předešlé díly nebyly úplně nejkvalitnější. Nová hlavní hrdinka jistě nemusí sednout každému, ale já si ji i přes její nedostatky opravdu oblíbila. S dějem se autorka vypořádala poměrně dobře a já si u knihy skvěle odpočinula. Pokud vás trilogie Selekce bavila, Dcerou nic nezkazíte. Je to milé a oddechové čtivo, které je občas také potřeba zařadit mezi složitější a o něco více propracovanější literaturu.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

2 komentáře:

  1. Naprosto, naprosto souhlasím!
    Hlavně co se týká Eadlyn. Její postava se mi líbila víc ne America a byla jsem z ní vážně nadšená.
    Je to odpočinková knížka, která se čte opravdu rychle. :)
    Pěkná recenze! :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)