neděle 11. září 2016

Recenze: Šťastně až navěky

30614782

Povídky k sérii Selekce

Název - Šťastně až navěky
Originální název - Happily Ever After
Autor - Kiera Cass
Překlad - Nika Exnerová
Série, díl - Selekce #0.4 #0.5 #2.5 #2.6
Počet stran - 368
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2016


Jaký byl příběh lásky královny Amberly a krále Clarksona? A jak je vůbec možné, že se tak čistá a laskavá dívka mohla zamilovat do takovéhoto muže? Jaký byl Maxon před Selekcí a jak se dokázal vypořádávat s otcovým chováním? A jaké pro něj bylo první setkání s Americou? Jaké motivy vedly Aspena k jeho činům a jak se dokázal smířit s tím, že America dala přednost Maxonovi? Jak přežívala Marlee s Carterem po strašlivém trestu? A žili opravdu všichni tak, jak se to v pohádkách obvykle říká - šťastně až navěky?

Recenze obsahuje spoilery na trilogii Selekce - Selekce, Elita, První!

Na tuto sbírku povídek, která nám přináší několik nových příběhů lásky ze světa Selekce, jsem se těšila i přesto, že tuto sérii považuji spíše za oddechovou než kvalitní. Doufala jsem, že si u knihy odpočinu, dozvím se něco nového a budu s vypravěči, které jsem doteď viděla pouze očima Americy, prožívat jejich příběhy celé od znova. Spisovatelka se do toho ale bohužel trochu zamotala, stále se držela stejných faktů, a většina povídek tudíž působila dojmem, že v nich změnila pouze jména a upravila pár skutečností.

Začalo to ale velmi slibně. První povídka o královně Amberly je stejně laskavá, naivní a jemná jako ona sama. Líbilo se mi, že my, čtenáři, jsme měli možnost nahlédnout do minulosti a seznámit se tak s ještě mladým Clarksonem a jeho problémy. A i přesto, že postava Amberly má spoustu chyb, je to právě jedna z těch, kterou si zamilujete nejvíc. Jinak to snad ani nejde.

Prince Maxona samozřejmě všichni milují také, a tak jsem se na povídku vyprávěnou Jeho Výsostí opravdu těšila. Bohužel jsem ale dostala pouze drobné doplnění ke knize Selekce a krátké ohlédnutí do minulosti. Tím, že Maxon v povídce stále hledá sám sebe, působí poměrně rozpolceně a neúplně.

V úvodním slovu k Aspenově povídce sama autorka báječně napsala, že stále nechápe, jak rychle si čtenáři oblíbili Maxona, Aspena odsoudili za jeho chyby a nadále přehlíželi ty Maxonovy. Měla jsem to stejně, a právě díky této povídce jsem konečně po tak dlouhé době dokázala alespoň trochu pochopit jeho činy a chování. I tak jsem ale od příběhu čekala něco naprosto jiného a vcelku mě zklamal.

U povídky, která popisovala příběh Marlee, se mi líbilo, že autorka využila prolínání minulosti a přítomnosti, a dokázala tak děj maličko okořenit. Konkrétně v této povídce zaznělo nejvíce myšlenek o lásce, které mají opravdu hloubku, a samotný příběh symbolizuje neskutečně silné pouto lásky, které je jedno z nepevnějších v celé zemi Illeá.

Výše zmíněnými povídkami to ale neskončilo. Autorka si pro čtenáře totiž připravila hned čtyři další bonusy navíc! Nejvíce mě zaujal pobyt v královském paláci z pohledu Celeste, se kterou jsem se dokázala dokonale sžít, a pohledy do budoucnosti týkající se tří dívek ze Selekce.

Velkým a hlavně velmi milým překvapením v této povídkové knize pro mne byly nádherné ilustrace, které perfektně doplňují děj. Každou povídku jich pár doprovází, a příběhy tak působí mnohem více autentičtěji a ještě o špetičku více pohádkověji. Navíc nám umožní vidět, jak postavy vypadají doopravdy, i když tím malinko bortí čtenářovu představivost (Celestu jsem si například představovala naprosto jinak), ale vzhledem k úžasnému zpracování lze toto prominout.


Obálka:

To, že knihy od Kiery Cass mají ty nejnádhernější obálky, které se nacházejí v mé (či jakékoliv jiné) knihovničce, jistě už víte. Ani tato nezklamala. Je sice trochu odlišná od ostatních obálek ze série Selekce, jelikož na ní není celá postava, nýbrž pouze hlava, ale i tak se bez problému dokázala zařadit mezi ty nejlepší. Jediné, co mě trochu mrzí, je to, že zahraniční obálky (viz. obrázky dole) mají u názvu takové malé ležaté osmičky symbolizující nekonečno, kdežto na naší obálce se nic takového nenachází. Je to sice jen detail, ale na českém vydání by jistě dokázal taktéž potěšit.

Zahraniční obálky:

24465724  26642478

Celkové hodnocení:

Šťastně až navěky je kniha, která je pastvou pro oči. Nádherná obálka a ještě úžasnější ilustrace dokáží zpříjemnit celý zážitek ze čtení. Co se týče příběhového hlediska, některé povídky byly slabší, některé lepší a propracovanější. Přišlo mi ale, že se u většiny povídek autorka pohybovala v začarovaném kruhu, kvůli kterému nedokázala vymyslet něco nového a originálního. Pokud tedy nejste skalní fanoušek série Selekce, řekla bych, že tato kniha je pro vás zbytečná, naprosto si totiž vystačíte se všemi informacemi, které jste se dozvěděli v základní trilogii.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

Ukázka několika ilustrací:





10 komentářů:

  1. No jsem zvedava, ted se chystam na Dceru a potom na tohle. Povidky mam moc rada, ale jen malo se mi nejaka opravdu zavdeci :-)
    Stejne jako ty tuhle serii povazuju hlavne za oddechovku, nez za kvalitu ;-) a taky jsem hodne zvedava na Aspenovu povidku.
    www.fantasyalatriel.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dceru jsem četla a bylo to celkem fajn. Každopádně užij si čtení! :) Aspenova povídka mne bohužel zklamala nejvíc, čekala jsem od ní něco naprosto jiného.

      Vymazat
  2. Serii Selekci mam ráda. Na tuhle knížku se pravdu těším. ♥ Celkem si mě navnadila, ale jelikož jsem teprve u druhého dílu této knížky, budu si na ni ještě muset chvilku počkat. :) Pěkný článek. www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. No, po tvé recenzi si už nejsem jistá, jestli se mi kniha bude líbit tak jak se na ni těším :D Každopádně si ji ale přečtu a uvidím co na ni řeknu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla to žádná hitparáda, ale třeba se ti některé povídky líbit budou. :)

      Vymazat
  4. tam jsou i ilustrace? awww! chci si ji koupit na dny marianne, maji slevu do dobrovskyho :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jenom kvůli těm božím ilustracím tu knihu musí mít každý milovník knih doma! :D

      Vymazat
  5. Krásný blog :)
    http://nicoleshyblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)