úterý 31. ledna 2017

Recenze: Skleněný trůn - Omalovánky

33226062

Omalovánky

Název - Skleněný trůn: Omalovánky
Originální název - Throne of Glass: Colouring Book
Autorka - Sarah J. Maas
Ilustrace - Yvonne Gilbert, John Howe, Craig Phillips
Překlad - Ivana Svobodová
Počet stran - 96
Vazba - paperback
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2016




Věřím, že snem téměř každého knihomola je vlastnit knihu plnou omalovánek své oblíbené série. Možnostem, které vám kniha naskytne, se jen tak něco nevyrovná. Každého jistě potěší, když do ruky může vzít pastelku a vdechnout všem postavám život či když má znovu tu možnost se ponořit do příběhu a připomenout si své oblíbené scény. Co si pro nás ale konkrétně přichystala Sarah J. Maas se svou fantasy sérií Skleněný trůn ve spolupráci s umělci?

Kniha omalovánek je rozdělena na pomyslné dvoustrany. Na první z nich se vždy nachází krátký citát či úryvek z určité knihy ze série (či z doprovodných povídek), přičemž na straně druhé můžete nalézt omalovánku, která se vztahuje právě k danému výňatku z textu. S tímto originálním nápadem jsem se u omalovánek dosud nesetkala, a nejen proto tento prvek oceňuji. Líbí se mi, že si čtenář prostřednictvím několika vět může připomenout, o co v dané chvíli šlo, a následně obrázek, jenž popisovanou scénu vyobrazuje, vybarvit.

Hned na první prohlédnutí této doplňkové knihy k sérii Skleněný trůn jde poznat, že jednotlivé omalovánky jsou rozdílné, jelikož se na nich podíleli hned tři autoři ilustrací. Velmi si mě získaly práce Yvonne Gilbert a Johna Howea, kteří se zaměřovali spíše na detaily, což pro někoho naopak může v negativním smyslu znamenat hodiny a hodiny práce. Například na obálce můžete vidět dílo Yvonne Gilbert. Ilustrátor, který mi z trojice výtvarníků přijde nejslabší, je Craig Phillips, který se vyznačuje tučnějšími obrysy kreseb a menším množstvím detailů, z čehož vyplývá, že jeho omalovánky jsou spíše jednodušší.

Téměř u každých omalovánek se setkávám s problémem, že se na sebe vzájemně obrázky - ať už vybarvené či ne - obtiskávají. Ani tady tomu není jinak, a proto doporučuji vložit pod právě vybarvovanou stránku papír, který zabrání jakýmkoliv nehezkým obtiskům.

Celkově omalovánky ke knihám od Sarah J. Maas hodnotím velmi pozitivně. Z úryvků, které doplňují jednotlivé ilustrace, jsem opravdu nadšená. Co se týče obtiskávání, lze s tím počítat téměř u každé knihy omalovánek, tím pádem za to nemohu strhnout bod dolů. Skleněný trůn omalovánky opravdu doporučuji všem fanouškům série, jelikož je to vážně povedená práce, která se všem milovníkům knih bude hodit do sbírky!

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

3 komentáře:

  1. Tyhle omalovánky se mi moc líbí a sérii Skleněný trůn naprosto zbožňuju :) Asi si je brzy pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Omalovánky budou asi super. :) S omalovánkami ke knihám se teď roztrhl pytel. :) Nedávno se mi do rukou dostaly omalovánky mého oblíbeného Harryho Pottera. Ty jsou taky boží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HP omalovánky také vlastním a musím jedině souhlasit. :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)