pondělí 3. srpna 2020

Recenze: To nejlepší v nás

48614651. sy475
Zkouška manželství

Název - To nejlepší v nás
Originální název - All Your Perfects
Autor - Colleen Hoover
Překlad - Anna Křivánková
Počet stran - 288
Vazba - paperback
Nakladatelství - Ikar
Rok českého vydání - 2019

Quinn a Graham tvořili kdysi velice šťastný a zamilovaný pár, který svedla dohromady zprvu nepříjemná událost. Prožili plno dokonalých dnů, do kterých se pomalu vkrádala bolest, jež se stala jejich denním chlebem. Po nešťastných pokusech o otěhotnění se pohádka společného života bortí jako domeček z karet, z čehož už není úniku...

Lidé jsou přesvědčení, že manželství končí, když se láska vytratí. Když zloba nahradí štěstí. Když pohrdání nahradí rozkoš. Jenže Graham a já se na sebe nezlobíme. Jen prostě nejsme ti samí lidé, kterými jsme bývali.

Colleen Hoover je velmi oblíbenou spisovatelkou new adult literatury pro ženy, která se vyznačuje především emoční silou, jež se ovšem v této knize vymkla kontrole. Po knize jsem sahala už automaticky, jelikož autorčinu česky vydanou tvorbu mám přečtenou téměř celou a jedná se o záruku kvality na poli romantických příběhů s vyšším posláním. Kniha To nejlepší v nás ovšem tím nejpovedenějším autorčiným dílem nebyla...

Autorka se obecně ve svých knihách věnuje velmi těžkým tématům, o kterých se v beletrii příliš nemluví či se nerozebírají tak, jak by bylo potřeba. V příběhu Quinn a Grahama se dostáváme do problematiky neplodnosti, která je příčinou jejich současného nefunkčního manželství. Quinn jakožto hlavní protagonistka je z celé situace velmi zdrcena a myslím si, že je pro většinu čtenářů, kteří si tímto problémem neprošli, těžké pochopit ji se vším všudy. Quinn je touto životní prohrou naprosto zničená, utápí se v bolesti a depresích a nedokáže se od toho odpoutat. Nenechá k sobě nikoho přiblížit a shazuje vinu na svého manžela, kterého od sebe také dennodenně odhání. Všechny emoce jsou popsány velice autenticky a uvěřitelně, až volně přechází na samotného čtenáře, za což autorku musím ocenit, avšak neuškodilo by ve všem trochu ubrat, obzvláště na přehnaně sobeckém chování Quinn; chvílemi toho bylo přespříliš.

Kniha je rozdělena na dva pohledy Tehdy a Teď, které čtenáře provází minulostí a přítomností a ve vztahu k tomu druhému působí velice kontrastně. Jednotlivé časové pasáže se střídají po kapitolách a drží si své emocionální zabarvení. Kapitoly s názvem Teď byly poměrně depresivní, velmi intenzivní s dobře popsanými emocemi a situacemi, které nebyly vždy příjemné. Vzhledem k tomu jsem knihu nemohla přečíst na jeden zátah; jak jsem již zmiňovala, negativních emocí bez příkras je v knize opravdu hodně a postupem času se akorát stupňují a drží se v jakémsi začarovaném kruhu stále dokola.

O trochu více si mě získaly části Tehdy, které ukazovaly teprve vznikající vztah Quinn a Grahama, který byl ovšem nadmíru a nepříliš realisticky sluníčkový. Graham je nám prezentován jako velice sebevědomý muž, jenž jako by měl všechno, ale zároveň nic. Dle ohlasů je vykreslen velmi atraktivně, avšak na mě takto nepůsobil, jelikož spisovatelka neustále při jeho vnějším popisu užívala spojení smutné oči či smutný úsměv, což dle mého názoru po několikátém zopakování zkrátka nezní dobře a nepřidává to na kráse či atraktivnosti.


Obálka:

Obálka této knihy je velmi čistá, minimalistická a líbivá. Dva prstýnky, symbolizující manželství, na první pohled napovídají, jaká bude tematika příběhu. Níže si můžete prohlédnout zahraniční obálky – vybrala jsem pouze ty nejzajímavější. Zleva: originální americké vydání, bulharské vydání, slovenské vydání, polský paperback, portugalské vydání a francouzské vydání.

Zahraniční obálky:

37588357  41087051. sx318  48803684. sy475
41972481. sy475  51139078. sx318 sy475  50223550. sx318 sy475 

Celkové hodnocení:

Upřímně je pro mě těžké tuto knihu hodnotit a do jisté míry je to z mé strany zklamání v porovnání s ostatními knihami Colleen Hoover, která pro tentokrát nedosáhla své obvyklé úrovně. Velkým plusem knihy To nejlepší v nás je určitě to, že autorka dokázala opravdu skvěle popsat pocity hlavní hrdinky, avšak naopak jako mínus vidím neustálé opakování toho samého, emoce a situace gradovaly, ale držely se stejného vzorce. Svým způsobem lze vidět jako mínus i závěr knihy, který bych označila jako idealistický. Colleen Hoover umí napsat mnohem lepší příběhy, mezi něž bych zařadila např. Odvrácená tvář lásky, Námi to končí či Život jedna báseň, které své čtenáře dokáží zasáhnout a nepustit.

3 komentáře:

  1. Zaujala téma, lebo je to niečo čo sa môže kludne stať hocikomu. Som si istá, že je tam veľa depresie, lebo také situácie sú ťažko zvládatelné. Ale zase, toto by som si prečítala asi až po tom, čo by sa mi niečo podobné prihodilo, pretože predtým by som sa možno vystrašila čo všetko to môže obnášať. Treba mať na to veru silu a svoj čas, čítať takú ťažkú tému.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady musím říct, že ta kniha šla totálně mimo mě. Taková ta naléhavost a apel na pohodové manželství, to mi teda nepřijde moc fajn a v knížkách se tomu vyhýbám. Možná, že kdyby to bylo jako audiokniha, tak by to mělo větší grády. Ale kdo ví. Spíš mě ta látka a téma prostě nesedly.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle byla zajímavá knížka. Na jednu stranu hodně o partnerských vztazích a na druhou stranu trochu tajemno. :) Ale jako obecně to hodnotím tak tři z pěti. Víc fakt ne. A jako zkouška manželství jsou fakt lepší tantra masáže než to, co prezentují v té knížce. A schválně nebudu říkat co, abyste si to taky přečetli! Ha! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)