neděle 30. prosince 2012

Review - Hunger games



Název - Aréna smrti
Originální název - The Hunger Games
Autor - Suzanne Collins
Série - Hunger games
Díl - 1.
Počet stran - 328
Vazba - paperback
Žánr - fantasy, sci-fi, horor, dystopie
Nakladatelství - Fragment
Rok českého vydání - 2012


Oficiální anotace:

Vítězství znamená slávu a bohatství.
Prohra znamená jistou smrt.
Hunger games začínají...

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně.
Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska...

Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Tumblr_mebq60ijyg1rm1lsro1_500_large

Moje hodnocení:

Na Severní Americe, která je už dávno srovnaná se zemí, je země Panem. Kapitol - hlavní město - vládne dvanácti různým krajům. A právě ve Dvanáctém kraji, konkrétně ve Sloji, žije naše hlavní hrdinka Katniss Everdeenová, která vůbec netuší, že každoroční událost jako Den sklizně jí změní život.

Tak jo. I já, ta nejvíc pozadu, jsem se dostala ke slavné trilogii Hunger games. Chápu to, že teď možná kroutíte nevěřícně hlavou a kulíte oči na obrazovku, jak je možné, že já, jakožto milovnice knih, jsem se k této sérii dostala až teď.

Ke knize jsem přistupovala tak, že by to mohlo být dobré čtení. Bála jsem se toho, že kdybych se na ni těšila tak moc a dalšího dne skoro nemohla dospat, mohla by mě zklamat (ano, byla jsem hloupá). Samozřejmě vím o těch miliónech recenzí, které knihu vychvalují až do nebes. Je to jak knižní tak i filmový bestseller, ale ani tohle mě nepřesvědčilo o tom, abych změnila svůj názor. Tím chci říct, že za můj přístup ke knize opravdu děkuju, protože o to víc mě překvapila! Byla výborná!

Abych tu donekonečna nemluvila jen o tom, co všechno se stalo před tím, než jsem si knihu přečetla, přesuneme se k samotnému hodnocení. Jak jsem se už výše zmínila, kniha byla výborná. Jelikož jsem si v poslední době opravdu oblíbila akční knihy, tato pro mě byla velice dobrou volbou. Bylo tu opravdu hodně akce. Tleskám!

Námět knihy jednoznačně zaujme. Země Panem. Kapitol. Dvanáct krajů (každý kraj má jiné zaměření - např. zemědělství) . Reality show Hunger games. 24 splátců. Tisíce diváků.

Kniha je rozdělena na tři části. V první části se seznámíte s hlavními hrdiny a s tím, jak to v zemi Panem funguje. O dalších dvou částí vám bohužel už nic nepovím, protože bych mohla spoilerovat a to opravdu nechci. :)

Stylu vyprávění spisovatelky Collinsové jsem se zprvu obávala. Teď už vám ale v klidu můžu říct, že se rozhodně není čeho bát. Jakmile se začtete, přítomný čas, ve kterém Suzanne vypráví, vám vůbec nevadí a připadá vám lepší, než běžný minulý čas. Její styl si přece musí zamilovat každý!


Další hodiny jsou pro mě mučením. Okamžitě vychází najevo, že se neumím rozplývat. Zkoušíme naopak namyšlenost, ale nemám k tomu potřebnou aroganci. Na zuřivost jsem podle Haymitche příliš "křehká". Nejsem vtipná. Duchaplná. Sexy. Ani tajemná.

Na konci sezení nejsem vůbec nikdo.
• str. 110, Aréna smrti (#1)

Tumblr_m1zcsrwecc1r55jsko1_500_large

Postavy:

Katniss Everdeenová, hlavní hrdinka trilogie Hunger games, určitě patří mezi mé velmi oblíbené postavy. Ihned jsem si ji oblíbila. Hrdinka, která je schopná postarat se o rodinu a ne fňukat někde v koutě, dále je odvážná, chytrá a hlavně má mozek, který umí používat. Její rozhodnutí mají hlavu a patu a do ničeho se nevrhá bez přemýšlení. Její myšlenky a dumání nad různými věcmi mají smysl. Nejsou to jen věty, které zaplňují zbytečně řádky a strany v knize.

Matka Katniss a Prim mi připadala jako naprosto neschopná žena. Zhroutila se v době, zhruba před 5-ti lety, když jí umřel manžel, tedy otec Kat a Prim, v dolech. V té době musela Katniss vzít vše do svých rukou a začít živit svou matku, ke které se jí změnil vztah, a mladší sestřičku. Ani po těch pár letech toho moc jejich matka neuděla. Napůl se vrátila zpět k lékárně, ale to jejich rodinu, i když malou, neuživilo.

Musím tady zmínit vztah, který mezi sebou měly Katniss a Prim. Tak nádherný sourozenecký vztah jsem snad ještě neviděla. Mají se navzájem rády natolik, že by riskovaly za tu druhou i svůj život.

Peeta Mellark. Zpočátku jsem vůbec nevěděla co si o něm mám myslet. Hraje to všechno na Katniss, nebo se k ní opravdu chová přátelsky? Jde mu o výhru, nebo chce, aby zvítězila Katniss? Tolik otázek a žádná odpověď. Až později v knize jsem se dozvěděla, kdo je ten Peeta vlastně zač. SPOILER! Áááá, miluju Peetu! On je tááák úžasnej! Ale ten konec mě fakt zklamal, protože jsem Katniss skoro celou dobu žrala, že ho taky miluje. KONEC SPOILERU.


Haymitch. Ne, toho jsem opravdu ráda neměla. Věčně se válí někde opilý. I když se jeho povaha během knihy bude trochu měnit k lepšímu, já ho mám pořád zafixovaného jako alkoholika, kterému je všechno jedno.

Tumblr_mf52tfo3gk1rw0x65o1_500_large

Obálka:

Na obálce můžete vidět reprodrozda, o kterém se více dozvíte v knize. Katniss si ho vzala jako jedinou vzpomínku na Dvanáctý kraj, kterou mohli mít u sebe. Černá barva se mi líbí a obálce dávám rozhodně palec nahoru, protože je povedená.
4 z 5 bodů


Celkové hodnocení:

Kniha byla naprosto úžasná a já se nemůžu dočkat, až si přečtu i další díly!


★ ★ ★ ★ ★ (5/5)


Tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Fragment.

+ trailer k filmu:

Film jsem viděla zatím v jenom angličtině, ale i tak stojí za to. :)

EDIT 07. 08. 2013:
Film jsem viděla i v češtině. Byl to trochu slabší film. Asi jsem čekala něco víc. Kniha je rozhodně o 100% lepší.

EDIT 14. 09. 2013:
Recenze filmu HG - ZDE.

9 komentářů:

  1. Pekná recenzia, súhlasím, kniha je úžasná 8)
    Mne sa naopak Haymitch veľmi páči 8D ale možno ho mám viac zafixovaného ako herca Woodyho Harrelsona, ktorého úplne žeriem a veľmi dobre ho stvárnil 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:)
      Souhlas, zahrál ho opravdu dobře, ale toho herce jsem předtím neznala. :)

      Vymazat
  2. Ty jo, tahle recenze se ti vážně vážně povedla! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná recenze!! :)
    Když jí tak pročítám, tak mám chuť se pustit do re-readingu. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :))
      Já mám chuť na re-reading pokaždé, když knihu jen zahlédnu v knihovničce. :D

      Vymazat
  4. Kniha je naprosto skvělá. Určitě si ji jednou přečtu znovu.. :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Film jsem viděla dřív než jsem četla knihu a musím uznat, že se mi líbil i film i kniha. Avšak knižní příběh má u mě plus, jelikož obohacuje dějovou linii (jako snad každá kniha) a vysvětluje nějaké nesrovnalosti, které jsem měla u filmu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)