úterý 5. března 2013

Review - Hra lží



Název - Hra lží
Originální název - The Lying Game
Autorka - Sara Shepard
Série - Hra lží
Díl - 1.
Počet stran - 215
Vazba - hardback (s přebalem)
Nakladatelství - BB/art
Rok českého vydání - 2012


Anotace -

Co kdybyste se najednou dozvěděli, že máte dvojče, které jste nikdy neviděli?

Co kdyby vaše dvojče zmizelo právě v den, kdy jste se měli poprvé v životě sejít?

Jak daleko byste zašli, abyste zjistili, co se stalo?


Když se Emmin nevlastní bratr vytasí s videem, které objevil na internetu, Emma je v šoku. Že někdo natáčí na video vraždu mladé dívky, to by ještě skousla – nejspíš se jedná o nějakou stupidní hru. Jenomže ta dívka vypadá úplně stejně jako ona! Kdo to může být? Že by Emma měla dvojče a nevěděla o tom? Vzhledem k tomu, že strávila skoro celý svůj dosavadní život v pěstounské péči, je to docela možné. Po krátkém pátrání Emma zjistí, že má opravdu sestru jménem Sutton, a rozjede se za ní. Než se však dívky stačí sejít, Sutton záhadně zmizí a Emma začíná mít neblahé tušení, že vražda na videu nebyla jen hra…

Nejhorší na tom být mrtvá je, že už nemáte pro co žít. Žádné líbání. Žádná tajemství. Žádné drby. Z toho by většina holek měla druhou smrt. Ale já naštěstí dostala něco, co nikdo jiný nemá – představení na přidanou – a to díky Emmě, své znovunalezené sestře, se kterou jsem se ani nestačila sejít.

Emma se nyní zoufale snaží zjistit, co se mi stalo. A jediný způsob, jak to vypátrat, je být mnou – vklouznout do mého starého života a po kousíčkách ho skládat dohromady. Ale může se smát důvěrným vtipům s mými nejlepšími kamarádkami? Přesvědčit mého kluka, že ona je ta dívka, do které se zamiloval? Předstírat, že je šťastná, bezstarostná dcera, když objímá mé rodiče na dobrou noc? A dokáže hrát dál tohle divadýlko i potom, co si uvědomí, že můj vrah ji sleduje na každém kroku?


Můj názor -

Komu se někdy stalo, že našel své jednovaječné dvojče? Určitě vás moc nebude. Skoro nikdo. Tohle se totiž běžně nestává. Jenže Emmě se to stalo. Všechno by bylo v pořádku, kdyby v tom nebyla zapletená vražda. Vražda jejího dvojčete Sutton. Nicnetušící Emma se vydává k Sutton na návštěvu. A dál? To už se dozvíte v knize.

Když byla Emma malá, bydlela s matkou. Ne, úplně bydlela. Ony spíš pobývaly v různým motelech. Moc peněz neměly. Emma svou matku Becky měla velmi ráda, i když občas byla tak trochu bláznivá a roztržitá. Jednou ji ale opustila. Zničehonic. Emma byla zrovna u kamarádky. Nakonec skončila v dětském domově. Od té doby si ji adoptují různí lidé. A právě u jedné adoptivní rodiny začíná celý Emmin a Suttonin příběh.

Sutton je jiná. Dalo by se říct, že je to úplný opak Emmy. Žije v luxusu s rodinou, která si ji adoptovala. Má spoustu kamarádů. Skvělého kluka. Dělá kanadské žertíky, se kterými překračuje všechny hranice. Nic jí nechybí. Tedy pouze na první pohled.

"Měla jsem život, pro který by člověk byl schopen i zabít.
Pak to někdo udělal."


Tumblr_lxr7cmrfc01r5bfui_large

Celý příběh je vyprávěn z pohledu mrtvé Sutton, která doprovází Emmu na každém kroku při hledání vraha. Bohužel si ze svého života nic nepamatuje, takže nemůže dát Emmě žádnou nápovědu.

Autorku této knihy jistě všichni znáte. Známá spisovatelka se proslavila díky sérii Roztomilé malé lhářky. Podle knih je natočený i seriál, který je také velmi úspěšný. Možná i o trochu více než knihy. Na Roztomilé malé lhářky se chystám a doufám, že budou o trošku lepší než Hra lží. :) Styl této spisovatelky se mi opravdu líbí. Píše moc hezky a poutavě. Jen mi občas přišlo, že se do těch lží a tajemství sama zamotala.

Kniha se mi moc líbila a všem ji doporučuji. Bylo to zase něco jiného. Už mi lezou krkem ty všemožné fantasy, takže to pro mě byla ideální kniha. Určitě budu sérii číst dál.


Jsme to, co předstíráme, že jsme, a proto si musíme dávat pozor na to, co předstíráme, že jsme.

KURT VONNEGUT

Obálka -

Aaaaaach. Tahle obálka je prostě úžasná. Klidně bych se na ni mohla dívat od rána do večera.
5 z 5 bodů


Celkové hodnocení -

★★★★☆ (4/5)

6 komentářů:

  1. Knižku som ešte nečítala, ale seriál sa mi veľmi páči :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seriál jsem neviděla, ale určitě se na něj někdy mrknu. :)

      Vymazat
  2. Mně se kniha líbila, ale jak už to bývá seriál je úplně jinak a společná má snad jen jména postav :D Jinak ho mám ale ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu se těším, až si knížku přečtu :)Vypadá to mooc zajímavě...

    OdpovědětVymazat
  4. Znám seriál, takže knihu zkusím:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)