sobota 14. září 2013

Review - Hunger games MOVIE

HUNGER GAMES


Žánr - akční, dobrodružný, sci-fi
USA, 22. 3. 2012, 142 min.

Režie - Gary Ross
Předloha - Suzanne Collins (kniha)
Scénář - Gary Ross, Suzanne Collins, Billy Ray
Kamera - Tom Stern
Hrají (hl. herci) - Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth


Obsah -

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska… Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?


Trailer -




Zajímavosti -

  • Liam Hemsworth a Jennifer Lawrence si museli kvůli své roli nechat obarvit blonďaté vlasy na hnědo, zatímco Josh Hutcherson, který má od narození vlasy hnědé, se kvůli své postavě musel přebarvit na blond.
  • Námět na příběh prý autorku Suzanne Collinsovou napadl ve chvíli, kdy přepínala televizi mezi zprávami z války v Iráku a reality show.
  • O roli Peety se ucházel i Alex Pettyfer.
  • Snímek měl potvrzené pokračování již pár měsíců před premiérou.
  • 45 minut trávila Elizabeth Banks každý den jen čekáním na dokončení manikúry.


Můj názor -

Miluju sérii Hunger games. Všechny knihy se mi líbily - recenze můžete najít ZDE, ZDE a ZDE. A jelikož jsem knihy četla, nemohla jsem si nechat ujít film.

Film jsem viděla třikrát. Poprvé v angličtině. To bylo pěkné - líbí se mi Peetův hlas. Podruhé už v češtině, ale nevěnovala jsem filmu přílišnou pozornost. Mimochodem dabing je hrozný. A potřetí také v češtině. Tentokrát jsem se na film pořádně soustředila. Možná až moc. Našla jsem tam plno věcí, které byly jinak a nebo se mi nelíbily. Občas jsem se až musela smát, protože nějakou situaci úplně překroutili nebo v dialogu řekli úplně opačnou věc, než je to napsáno v knize. Ale chápu to, nemůžou se držet knižní předlohy úplně do puntíku.

Hlavní myšlenka filmu je "jak přežít arénu". Dle mého názoru kniha byla trochu o něčem jiném. Byla hodně o Katnissiných emocích; o Hurikánovi, o Prim, o Peetovi. Ve filmu toho byla jen špetka.

Abych film jen nepomlouvala a nesrovnávala ho s knihou, musím říct, že se mi líbily záběry z Kapitolu. To, jak tvůrci her vytvářejí arénu, nebo jak Seneca mluví s prezidentem (v zahradě s růžemi - všimli jste si toho?). A celkově byl Kapitol hezky udělaný. Stejně tak i obyvatelé Kapitolu - tak nějak jsem si je představovala.

Z Katniss udělali protivnou holku. Vážně hodně protivnou. Taková v knize nebyla. Uznávám, že občas jo, ale ne pořád. Ale jinak mám Jennifer Lawrence ráda.

Peeta Mellark/Josh Hutcherson byl skvělej. Miluju. A maluju - koláčky.

Musím říct, že herec, který ztvárnil Cinna, byl vážně dobrý. Moc hezky ho zahrál a i vzhledově odpovídal popisu v knize (zlatá oční linka je nejlepší!). Jen mě celkem štve, že Portiu (Peetova vizážistka) jsme měli možnost zahlédnout pouze v jedné scéně a navíc k nám byla otočená zády.

A abych to ještě nějak shrnula: film je pěkný - rozhodně doporučuji se na něj podívat -, ale kniha je mnohem lepší. :)


★★★☆☆ (3/5)



A jak se Vám líbil film? Četli jste i knihu?


6 komentářů:

  1. Já mám film stáhnutý film snad už půl roku, ale pořád jsem nečetla knihy :D. Na film jsem zvědavá :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Neviem, či sa mi páči Josh hrajúci Peetu alebo Peeta v tvári Josha :D proste ho milujem a vo filme bol skvelý :D najprv som mala problém zvyknúť si na prefarbené vlasy :D a tiež som našla veci, ktoré sa mi tam nepáčili a veci, ktoré mohli do filmu pridať, ale neurobili to.. :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Josh/Peeta je super. :) Já si teda na obarvené vlasy zvykla hned. :D Možná mu ta blond sluší víc. :D

      Vymazat
  3. Tak mne sa film veľmi lúbil 8) Jen to úplne úžasne zahrala, veľmi sa mi lúbila. Naopak Peeta sa mi zdal strašne suchý. Ani v knihe mi moc nesedel, viac sa mi páčil Gale a vo filme tiež 8P ale potom si to u mňa v 3ke pokazil, tak som team Peeta, aj keď sa mi zdá tá postava taká ustrašená a divná.
    Knihy zbožňujem, námet je super 8)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)