čtvrtek 27. února 2014

Review - Zabijáci

Druhý případ komisaře Carla Mørcka



Název - Zabijáci
Originální název - Fasandræberne
Autor Jussi Adler-Olsen
Série - Oddělení Q
Díl - 2.
Žánr - kriminální román, thriller
Počet stran - 429
Vazba - hardback (s přebalem)
Nakladatelství - Host
Rok českého vydání - 2012



Oficiální anotace:

Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení Q, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná…


Máte rádi knihy od severských autorů? Knihy, kde se postavy navzájem zabíjejí? Knihy, kde jde hlavně o to se pomstít? V tom případě je tato kniha přesně pro vás!


Můj názor:

Kniha je temná, morbidní, strhující a děsivá. Skoro bych až řekla, že není pro slabé povahy. Vražda tady, násilnické činy tam. Všude samé oběti. Příběh je čtivý, velmi poutavý a nahání hrůzu. Spisovatelův styl psaní si mě získal. Určitě si od Jussiho Adlera-Olsena přečtu i další knihy.

Kapitoly jsou napsány z různých pohledů (např. Carl Mørck, Ditlev Pram, Torsten Florin), za což jsem ráda, protože čtenáři mají možnost poznat osudy více lidí zároveň a nevidět případ pouze z pohledu komisaře. Takovéto psaní kapitol má bohužel i své nevýhody. Díky kapitolám, které vypráví parta z internátní školy se dozvíme celkem snadno, kdo zabil dva sourozence. Nejspíše to takto bylo uděláno schválně, ale i tak mě to trochu zklamalo. V knize jsou navíc flashbacky do minulosti, kde se dozvídáme ještě více věcí. Je to zajímavé, to musím uznat, ale opět víme všechno mnohem dříve, než bychom měli. Kniha je tím pádem předvídatelná. A konec knihy? Ten se mi líbil opravdu moc, nádherné zakončení.

Autor knihy je Dán, takže se kniha odehrává v Dánsku. Prostředí je vykresleno ponuře a celkem děsivě. Asi bych se tam bála jít po rušné ulici i za bílého dne. V Dánsku jsem ale nikdy nebyla, takže nevím, jak to tam chodí. Kniha čtenářům trochu přiblíží dánské lesy, malá městečka, kodaňské temné uličky,...

Ještě bych se chtěla přiznat, že jsem první díl (Žena v kleci) nečetla. A i přesto jsem skvěle pochopila knihu Zabijáci. Řekla bych, že na sebe díly tolik nenavazují. Každý díl je nový případ.


Vydělávali miliony, ale jen díky zabíjení se cítili naživu. (- str. 66, Zabijáci)


Postavy:

Postav je v knize mnoho. Ze začátku jsem se v nich velmi těžko orientovala, ale postupem času už to bylo lepší. Postavy mají navíc těžko zapamatovatelná dánská jména, takže to byla taky fuška. Musím se ale pochlubit, že jsem se díky těmto jménům naučila psát na počítači ø.
Charaktery jednotlivých postav se celkem liší, ale většina z nich má neustálé ironické poznámky a jejich slovník je převážně sprostý.

Abyste v hlavních postavách neměli zmatek, rozřadila jsem do dvou kategorií.

Policejní stanice - Oddělení Q:
Hlavní hrdinou je komisař Carl Mørck z Oddělení Q, které se zabývá odloženými případy. Po většinu knihy  je naštvaný, mrzutý a se špatnou náladou. Kdo ví, třeba za to může jeho nevyspalost nebo případ, který právě řeší. I tak jsem si ho ale oblíbila. Je to dobrá postava, i když má své mouchy.
Po boku má asistenta Asada, který je v Dánsku v rámci irácko-dánského policejního výměnného pobytu. Na to, že je to dospělý člověk, se chová celkem často dětsky. Ale musí se mu nechat, že si dokáže všimnout spousty důležitých věcí.
Do Oddělení Q je přiřazena nová sekretářka Rose. Tato postava pusu nezavře, pořád musí něco někomu vykládat, v čemž jsem jí podobná. Je velmi aktivní, energická a vtipná.

Společenská smetánka - parta ze soukromé internátní školy:
V původní pomstychtivé a násilnické partě na střední škole bylo šest osob, ale zůstali pouze tři. Proč? Jeden z nich (Bjarne Thøgersen) sedí na doživotí ve vězení. Další člen party je mrtvý - Kristian Wolf, což byl vlastně člověk, který dal dohromady tuto násilnickou skupinku. A třetí, Kirsten-Marie Lassenová, je nezvěstná. Proč? Co se jim stalo? Neměli by právě teď všichni vlastnit velké firmy a realizovat své nápady? Jsou peníze všechno?
Ditlev Pram, Ulrik Dybbøl Jensen a Torsten Florin jsou zbylí členové skupinky. Tři boháči, kteří mají velké firmy a peněz až nad hlavu. Ale co je spojuje? Proč se spolu stýkají i po skončení střední školy? To se dozvíte v knize.


Obálka:

Tato obálka sice není žádná krasavice a myslím si, že v knihkupectví tolik nezaujme, ale i tak se k příběhu moc pěkně hodí. Postupem času se mi obálka začala líbit víc a víc. Přiděluji jí 2,5 z 5 bodů.

Na ukázku tu pro Vás mám několik obálek z cizích zemí. Všechny se mi moc líbí.

16058204  15761809  11864960  9521954  17826731  15717656

Celkové hodnocení:

Toto byl můj první kriminální román od severského autora. A musím říct, že mě mile překvapil. Tento knižní žánr jsem si velmi oblíbila. Knize dávám rozhodně palec nahoru a doporučuji ji všem příznivcům thrillerů a kriminálek!


★★★★☆ (4/5)


Tímto děkuji e-shopu knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.

6 komentářů:

  1. Zatím jsem nečetla žádný kriminální román a ani nevím jestli by se mi tento žánr líbil. Možná ale tuhle sérii zkusím. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že ne všem tento žánr sedne. Já se do něj ale naprosto zamilovala. Určitě nějakou kriminálku zkus, je to vážně bomba. :)

      Vymazat
  2. Ja som zatiaľ čítala iba od Joa Nesba Snehuliaka, tiež to bolo moje prvé severské krimi a zamilovala som si ho. Táto kniha vyzerá veľmi lákavo, a keďže tento žáner mám naozaj rada, už teraz mám problém odolať :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, Sněhuláka si chci přečíst už hodně dlouho. Nesbø určitě píše skvěle. :) A tuhle sérii určitě zkus. Jsem zvědavá, co na ni řekneš. :)

      Vymazat
  3. četla jsem ženu v kleci a fakt se mi líbila. Na zabijáky se teprve chystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě nečetla Ženu v kleci. Jsem na knihu moc zvědavá. :) Doufám, že se ti Zabijáci budou líbit. :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)