středa 23. července 2014

Review: Panika

20554398

Panika


Název - Panika
Originální název - Panic
Autorka - Lauren Oliver
Překlad - Romana Bičíková
Žánr - young adult
Počet stran - 309
Vazba - hardback bez přebalu
Nakladatelství - CooBoo
Rok českého vydání - 2014


Carp. Beznadějné městečko bez budoucnosti. Město, kde se nic neděje až na hru jménem Panika. Město, v němž když jednou skončíte, už se z jeho spárů nikdy nedostanete.

Panika. Hra, která vás srazí na kolena. Zpřetrhá pevná pouta přátelství. Pořádně vám otevře oči. Vymlátí z vás duši. Dokáže vás přimět udělat věci, které byste za normálních okolností nikdy neudělali. Panika vás dokáže i zabít.

I vítěz Paniky se něčeho bojí.
~ str. 13 (Panika)

Původně jsem neměla v plánu číst další knihu od Lauren Oliver, protože Chvíle před koncem, kterou jsem od ní četla, byla propadák. Vážně velký propadák. Styl psaní mi neseděl, bylo to zdlouhavé a postavy byly podivné. Rozhodla jsem se ale, že dám této spisovatelce druhou šanci, a to právě s touto knihou - Panika. Kdyby Panika patřila do nějaké série, nepouštěla bych se do ní. Oceňuji, že stojí samostatně.

A byla tedy Panika lepší? Nebo to bylo také tak hrozné jako Chvíle před koncem? Musím říct, že se Lauren Oliver zlepšila. Styl psaní mi pořád nesedí, ale už je to o něco lepší. Kniha se mi četla poměrně rychle a docela mě i bavila. Obzvláště chci vyzdvihnout a spisovatelku pochválit za překvapivost. Kniha mi párkrát dokonce vyrazila i dech! Ale i přes všechny klady, které Panika má, jsem se rozhodla, že Lauren Oliver nebudu dávat další a další šance. Jako autorka knih mi jednoduše nesedí.

Lauren Oliver píše knihy, které vás nutí k zamyšlení nad vámi samými a životem, který vedete. Chvíle před koncem ve mně žádné hlubokomyslné úvahy nevyvolala, ale za to Panika ano. Díky této knize si uvědomíte spoustu věcí. Například to, že jste vlastně šťastní, že máte všeho dostatek, protože by to vždycky mohlo být i horší. Začnete si vážit toho, co máte.

U čtení Paniky nemusíte moc přemýšlet, prostě necháte děj plynout. Jako oddechovku bych ale tuto knihu rozhodně neoznačila, protože se v ní pořád něco děje. Nemusíte bát, že by vás třeba náhodou nudila.

Příběh se odehrává v létě, takže je ideální čas na to, začíst se do Paniky právě teď. S ročním obdobím nemám nejmenší problém, ale s prostředím - městečkem Carp - ano. Doslova jsem z toho byla znechucená. Již výše jsem psala, že si díky této knize uvědomíte, co všechno máte. Ano, je to pravda, protože život, který žijí postavy v této knize, je zoufalý a opravdu beznadějný. Celé město Carp je zoufalé a beznadějné.

Nikdo pochopitelně nevěřil, že by Panika mohla skončit.
Hra běží dál.
Hra nikdy nekončí. 
~ str. 92 (Panika)


Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů - Heather a Dodge. Heather Nillová je fajn hlavní hrdinka. Občas drsná, občas milá. Obdivuji ji za její odvahu a statečnost. Co mi na ní ale vadí, je fňukání po svém ex-klukovi Mattovi. Dodge Mason je taktéž statečný a odvážný, ale trochu jiným způsobem. Něco skrývá, je tajemný. O své pocity se s nikým nedělí.

Nejlepší kamarády Heather jsem si opravdu oblíbila. Natalie Velezová je taková ta správná nanynka, která se všeho bojí, a i přes to se rozhodne hrát Paniku. Někomu ale může lézt její chování krkem. Bishop Marks je má asi nejoblíbenější postava z této knihy. Hodný, vždy připravený pomoci druhým a pohodový kluk.


Obálka:

Když jsem prvně spatřila tuto obálku, má reakce byla něco jako: "Cože? To jako vážně?". Jako obrázek na počítači není obálka pěkná. Když mi ale tato kniha přišla domů, nemohla jsem z obálky spustit oči. Naživo vypadá mnohem lépe, písmo se krásně leskne a na dotek je tak moc příjemná, že ji musím mít pořád v rukou! Obálce uděluji 4 z 5 bodů.


Na ukázku tu pro vás mám tři zahraniční obálky. Jak se vám líbí?

17565845  22310942  22011614


Celkové hodnocení:

Tato kniha rozhodně nemusí sednout každému, a proto ji dále raději nedoporučuji. Pokud na ni máte chuť, pusťte se do tohoto příběhu a udělejte si na Paniku svůj vlastní názor.




Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Mou recenzi na webu si můžete přečíst ZDE.

12 komentářů:

  1. Obálka mě zaujala hned, ale tím příběhem si nejsem tak jistá - zatím jsem neměla možnost si knihu přečíst a nevím, jestli to vůbec udělám.

    OdpovědětVymazat
  2. Lauren Oliver je celkem dobrá autorka. Četla jsem od ní zatím jenom Delirium a to se mi moc líbilo. Na Paniku jsem zvědavá. Mohlo by se mi to líbit :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paniku si užij. Doufám, že se ti bude líbit více než mně. :-D A děkuji Ti! :-)

      Vymazat
  3. Já osobně jsem knížku začala číst před týdnem. Možná jsem náročný čtenář, ale mě knížka neuchvátila. Připadala mi taková nemastná neslaná. :) Ale jinak skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mala som problém s Deliriom, to som skončila pri 8mej kapitole tuším. Chcem tomu ešte dať šancu, ale najprv by som si chcela Paniku alebo Chvile pred koncem prečítať. Zatiaľ som si na to ešte čas neurobila, ale toto vyzerá zo všetkých najlepšie 8)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem ještě nečetla, tak snad někdy v budoucnu..:)

    Tvůj blog byl přidán do nové tabulky obsahující knižní blogy a weby. Pokud máš nějaké otázky či reklamaci, tak se ozvy. Jakékoli změny prosím hlas.

    OdpovědětVymazat
  7. Pořád tak nějak nevím, o čem ta kniha vlastně je :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O hře, kde musíš překonat svůj strach. Je to hodně drsná hra. Hlavní hrdinové se rozhodnou zapojit se. Pak už se tam řeší všechno - láska, přátelství, smrt. Kniha popisuje průběh hry a to, jak se postavy mění. :)

      Vymazat
  8. Mňa táto kniha láka, aj keď ma mierne odrádza YA žáner. Ale asi sa po nej popozerám :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)