pondělí 22. září 2014

Review: Archiv

19229767

Odhalte taje Archivu...



Název - Archiv
Originální název - The Archived
Autor - Victoria Schwab
Překlad - Miroslava Urešová
Série - Archiv
Díl - 1.
Počet stran - 332
Vazba - hardback (s přebalem)
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2014



Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie.

Mackenzie Bishopová - Správce, chytá probuzené Historie a vrací je zpět do Archivu - se přestěhovala se svými rodiči do bývalého hotelu Coronado, aby utekla vzpomínkám na svého mrtvého bratra a dědu. Rodiče si zařizují kavárnu a Mac se mezitím spřátelí s jedním místním klukem. Všechno se zdá být v pořádku, dokud Mac nezjistí, že se před dávnými lety stala v Coronadu vražda. A ne pouze jedna. Mackenzie se pustí do pátrání a tím se spustí jeden velký kolotoč, který není k zastavení a má obrovský dopad i na samotný Archiv....

Začátek knihy bych za oslňující rozhodně neoznačila. Seznamujeme se s hlavní hrdinkou a systémem Archivu, což je mimochodem velice zajímavé, ale děj je tak neuvěřitelně utahaný. Všechno se vleče. Kniha začíná být akční až někdy po polovině. Konec knihy je nejvydařenější. Šokující odhalení, u kterých jsem jen dokázala zírat s otevřenou pusou, vysvětlení spousty událostí a hlavně pořádná nálož akce.

Po čtyřech letech Správcovství Archiv pořád ještě zahalují mnohá tajemství - některá jsou velká a některá malá. Čím víc se toho dozvídám, tím víc si uvědomuju, jak málo toho ve skutečnosti vím, a tím víc musím přemýšlet nad vším, co mi o Archivu řekli. Nad pravidly, která jsem se musela naučit.
- str. 169, Archiv (ukázka je upravena)

Spisovatelka vytvořila naprosto nový a fascinující svět. Námět knihy je opravdu originální. Za tohle dávám velký palec nahoru! Systém Archivu, probuzené Historie - to vše vás dokáže zaujmout. V knize také naleznete zajímavé flashbacky do minulosti (písmo je tučně zvýrazněno), které se svým způsobem poutají i k přítomnosti, kterou Mackenzie právě prožívá.

Archiv nás učí, že všechny Historie jsou stejné, že všechny touží po tom dostat se ven. Spaluje je neodbytná touha. Sžírá je neukojitelný hlad: Jsou vyhladovělí a jídlo je na druhé straně Úžin. Touží po vzduchu. Touží po životě. Jejich touha se postupně mění v paniku. Historie se začnou bát, začnou se bouřit a pak nad sebou ztratí kontrolu.
- str. 169, Archiv

S postavami to bohužel není žádná sláva. O většině z nich jsem absolutně netušila, co si mám myslet. Hrdinové byli buď nezajímaví nebo mi nepřirostli k srdci. Hlavní hrdinku jsem si ale docela oblíbila. Obdivuji ji za její sílu, statečnost a nebojácnost. Lhát umí bez mrknutí oka. A o čem vlastně vždycky snila? O normálním životě bez Archivu a všech věcí spojených s ním. Tím by ale ztratila absolutně všechno... nebo ne?


Obálka:

Česká obálka si zaslouží plný počet bodů. Je jednoduchá, nic na ní neruší a klíče jsou pěkně uspořádané. Barevně se mi obálka líbí taktéž. Celkově musím pochválit grafickou stránku této knihy!

Zahraniční obálky:

10929432  21858466  19023737

Celkové hodnocení:

Pokud máte čas a chuť na nějakou originální fantasy, tak se do této knihy můžete pustit. Pokud nebudete s rozjezdem knihy spokojeni, nevzdávejte to - ochudili byste se o ta šokující překvapení, která jsou na konci knihy!


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz!

Mou recenzi na webu si můžete přečíst ZDE.

A na závěr přidávám několik svých fotek této nádherně graficky zpracované knihy...








4 komentáře:

  1. Kniha vyzerá zaujímavo :) už som na ňu videla viacej recenzií :)
    www.readingbookswithlove467.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda bych si ji přečetla, už jsem si objednala i druhý díl, tak snad se mi bude líbit. :-) Jinak bych byla pěkně naštvaná :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ty Tvé fotky jsou naprosto boží! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)