sobota 7. března 2015

Recenze: Jen jeden den


Jeden den v Paříži


Název - Jen jeden den
Originální název - Just One Day
Autor - Gayle Forman
Překlad - Květa Palowská
Série, díl - Jen jeden den #1
Počet stran - 352
Vazba - paperback
Nakladatel - YOLI
Rok českého vydání - 2014


Američanka Allyson Healey dostane od rodičů dárek k maturitě - cestu po Evropě a jejích památkách. Na poslední zastávce v Shakespearově Anglii potká pohledného Holanďana Willema, který jí zamotá hlavu. Willem jí nabízí jednodenní cestu snů do Paříže. Allyson hodí své staré já za hlavu a vydá se s tímto tajemným Holanďanem do města lásky. Prožije téměř dokonalý den, ale když se ráno probudí, Willem nikde. Allyson se zdrcená vrací zpátky domů, ale na ten jediný den, který jí změnil od základů život, nemůže zapomenout. Najde opět Willema? Nebo ztratila v Paříži, vzdálené tisíce kilometrů od svého domova, něco mnohem cennějšího?


V jeden den se narodíme. V jeden den umřeme. Za jeden den se můžeme změnit. A zamilovat. Během jediného dne se může stát cokoli.


Autorka v knize využila svou cestu kolem světa a své zkušenosti, které během ní získala. Díky této autorčině cestě v knize navštívíme hned několik zemí, což je rozhodně výhoda. Poznáme odlišné kultury a tamější obyvatele. Stejně jako Allyson, i mě nejvíce okouzlila Paříž. Nádherná, poklidná a romantická Paříž. Tak ráda bych se tam někdy podívala, abych mohla bloudit uličkami, ochutnat makronky a zažít báječné dobrodružství.

Příběh sám o sobě je velmi jednoduchý. Není tam žádný obrovský zvrat, věci se dějí až tak moc velkou náhodou, že je to skoro nepravděpodobné, a v podstatě kniha nemá kromě pár krásných, zajímavých myšlenek, které Willem vyslovil, a dokonalé Paříže co nabídnout. Skvělé a záživné kapitoly střídají ty nudnější a nezajímavé. Některé věci jsou v knize zmíněny naprosto zbytečně. Kniha se čte rychle, ale věc, která mi hodně vadila, je nespisovnost textu.

Allyson je normální holka, kterou hodně poznamenala výchova její matky, která jí celý život v podstatě nalinkovala a předem určila, kam půjde na vysokou školu. Během jediného dne v Paříži ale nalezne opravdovou Allyson, která dělá svá vlastní rozhodnutí a nebojí se jít do něčeho po hlavě. Jenže jakmile Willem zmizí, Allyson je zase zpátky tam, kde byla.

Willem - kluk, který zamotal spousty dívkám hlavy. A není divu. Jeho tmavé oči, neokoukané a originální myšlenky a úsměv, ze kterého jdou ženy do kolen. Allyson tomuto zcestovalému mladíkovi taktéž podlehla. S ním mohla být sama sebou, s ním zažila něco výjimečného a neobyčejného. Jenže Willem je člověk, který po sobě nezanechává stopy, a je těžké s ním držet krok.


Obálka:

Česká obálka se ke knize Jen jeden den hodí přímo dokonale. Má přesně tak poklidnou atmosféru, jakou má příběh ukrytý v knize a jakou lze vidět v Paříži. Barvy jsou velmi pěkně zvoleny. Celá obálka působí uklidňujícím dojmem.


Zahraniční obálky:

17623975  17225787  20761988

Celkové hodnocení:

Jen jeden den se řadí mezi ta průměrnější díla, která ale mají i něco do sebe. Kniha mne občas nudila, občas nadchla. Je to příjemné, oddechové a nenáročné čtení. Druhý díl vypadá velmi slibně; jsem zvědavá, jak to všechno dopadne.


Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

5 komentářů:

  1. Asi tak. No, možná já to viděla ještě v horším světle, ale v podstatě souhlasím. Pro mě nejsou tyto hloubavé příběhy prostě stavěné, jediný začátek a konec měly něco do sebe, zbytek včetně postav hrozná nuda. Další díl si přesto nenechám ujít.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem četla a líbila se mi. Byla tak nějak zajímavá, mám ráda Paříž, tak že i z této stránky. Bylo to opravdu takové oddechové ale mě se to opravdu líbilo. Hlavně to, jak se hrdinka měnila postupně s dějem. Byli tam sice chvíle kdy mě text vážně nebavil ale překousla jsem to. Hlavně by mě zajímalo, jak to skončí, tak že se snad dostanu k dalšímu dílu.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych si tuto knihu strašně ráda přečetla. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Aj mňa táto kniha zaujala, už len tým názvom :)asi si ju prečítam. Skvelá recenzia :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)