čtvrtek 2. července 2015

Recenze: Elita

Elita (Selekce, #2)
Elita

Název - Elita
Originální název - The Elite
Autorka - Kiera Cass
Překlad - Jana Montorio Doležalová
Série, díl - Selekce #2
Počet stran - 280
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2015


America Singerová je jednou ze šesti dívek v Elitě, které stále soutěží o Maxonovu ruku a korunku. Všechny ostatní dívky pořád tajně doufají, že jednou bude právě z nich královna celé země. To ale netuší, že princ Maxon nosí v srdci Americu. America by mu tak ráda řekla ano na jeho žádost o ruku, ale pořád tu je jedna věc, která ji tíží a musí na ni myslet ve dne, v noci. Aspen. Bývalý přítel, který pro ni do té doby byl celým jejím světem. Když se objevil na zámku jako stráž, Americe se zhroutilo všechno, o čem byla přesvědčena. Všechny zatím prosí jenom o čas, ale ani o ten nemůže prosit věčně... Jednou si musí vybrat - neodolatelný princ Maxon s korunkou k tomu nebo dlouholetý přítel Aspen, bez kterého se nedokáže obejít?


Recenze obsahuje spoilery na předešlý díl - Selekce!


Co se týče čtivosti, ani druhý díl vás nezklame. Kniha se čte neuvěřitelnou rychlostí, že se možná až budete divit, za jak krátký čas jste se v knize o tolik posunuli. Příběh bohužel ale také zůstává na stejné úrovni. Není to nic, co by vám vzalo dech. Autorka se občas snaží hrdiny vytrhnout z jejich stereotypního života, ale vždy se jí to povede jen na chvíli. Dějově zajímavější byla rozhodně předchozí kniha, jelikož v Elitě se pohybujeme po většině času pouze v královském paláci, který je sice naprosto úchvatný, ale už nám toho nemá moc co nabídnout.

Jediné, co nám v tomto díle Kiera Cass měla možnost nabídnout, jsou intriky a tajemství královské rodiny, která se na první pohled jeví jako dokonale fungující. America se pomalu dostává pod pokličku všeho, co se děje v paláci, a dozvídá se všemožná tajemství.


Opravdu bych to zvládla?
Mohla bych být příští illejská princezna?


V Selekci jsem Americu ještě dokázala strpět, ale jen co se dostala do Elity, stala se z ní absolutně nesnesitelná bytost. Její reakce na různé podněty jsou totálně přehnané; občas by se nad sebou měla zamyslet. Navíc je to přecitlivělá holka, která zatím vůbec neví, co chce, a proto všechny od sebe odstrkuje a v jednom kuse pořád brečí a lituje se.

Americy nerozhodnost mezi princem Maxonem a Aspenem... to je kapitola sama o sobě. Jednu chvíli miluje prince Maxona, poté se něco stane a ona je během minutky zpátky nakloněná k Aspenovi. A takto se to pořád střídá. Na jednu stranu ji chápu, protože její situace je těžká, ale na stranu druhou nám to pořád servíruje pod nos až je to trochu otravné.


Obálka:

Obálky celé této trochu nevydařené série jsou naprosto perfektní, že až v mnohém převyšují obsah i kvalitu knih. Jsem opravdu moc ráda, že jsme přejali původní obálky. A vystouplé písmo názvu a jména autorky má také něco do sebe.


Zahraniční obálky:

16248068  17847561


Celkové hodnocení:

Stejně jako Selekce ani Elita mne neokouzlila. Jelikož už mám ale tuhle sérii rozečtenou, tak jí také i dočtu. Řekla bych, že všichni čtenáři předem ví, s kým America skončí, ale i tak se chci ujistit, že to tak opravdu bude. Další díl První vyjde ještě letos na podzim.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

5 komentářů:

  1. Achjo já se tak začínám bát až si to koupím :D někteří říkají, že druhý díl byl lepší, jiní zase že ještě horší :/ no jsem zvědavá jaký si na to udělám obrázek já sama.

    OdpovědětVymazat
  2. Druhý díl byl o hodně slabší než jednička. America se chovala celou dobu jako namyšlená pipinka a ta její nerozhodnost mi lezla krkem. Čtivost se knize upřít nedá, ale i ten stereotypní život na zámku čtenáře po chvíli unaví. Jsem zvědavá, jak si autorka poradila s třetím dílem. Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že na Elitu máš stejný názor jako já. :) A moc děkuji!

      Vymazat
  3. Áno, druhý diel bol teda o dosť slabší ako ten prvý. Najviac mi prekážala aj America s tou jej nerozhodnosťou :/ :)

    OdpovědětVymazat
  4. Me se zatim cela serie moc libi..........A damy....Ehm je i ctvrty dil ;) Ty obalky jsou na tom ten nejvetsi luxus ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)