čtvrtek 20. srpna 2015

Recenze: Stříbrná zátoka

24462338

Silver Bay

Název - Stříbrná zátoka
Originální název - Silver Bay
Autorka - Jojo Moyes
Překlad - Lucie Mikolajková
Počet stran - 368
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - Ikar
Rok českého vydání - 2015


Silver Bay byla odjakživa klidná zátoka. Tamní obyvatelé, pro které mořská fauna znamená víc než oni sami, žijí skromně, ochraňují přírodu a nikam nespěchají. Mike Dormer je absolutní opak toho všeho. Tento anglický muž, který si všechno přepočítává na peníze, se nikdy ani na chvíli nezastaví a svůj dosavadní život prožil zavřený v kanceláři. Když ale dostane úkol, aby odjel do Silver Bay a získal povolení pro výstavbu nového luxusního hotelu, zdá se mu to jako obyčejný a velmi lehký úkol. Jenže po několika strávených týdnech v Austrálii si uvědomí, že hotel by mohl zničit životy zdejších obyvatelů. Zničehonic se také zrodí láska a spoustu nových přátelstvích a on opravdu začíná uvažovat o tom, jak efektivně hotel přesunout na jiné místo. Dokáže to však? A odpustí mu jeho australští přátelé, až to všechno praskne, až se konečně dozví, za jakým cílem vlastně do Stříbrné zátoky přijel?

Navzdory své mohutnosti, tělesné síle a hrůzostrašnému vzezření jsou velryby jedny z nejmírumilovnějších bytostí. Připlují, prohlédnou si vás a plavou zase dál. Když se jim nelíbíte, dají to najevo úplně jasně. Když mají pocit, že už si delfíni užili až moc pozornosti našich pasažérů, stane se, že připlují na kraj zátoky a žárlivě je odeženou. Často je v jejich chování něco dětského, jakési uličnictví. Jako by nedokázaly odolat a musely vědět, co se kde šustne.

Jojo Moyes je zkrátka úžasná spisovatelka, která svou práci dělá opravdu dobře. Její knihy se čtou jedním dechem a jsou jednoduše dokonalé. Tím pádem jsem měla i vysoká očekávání od Stříbrné zátoky. Ohledně stylu psaní a čtivosti nemohu autorce nic vytknout. Z čeho jsem ale byla zklamaná, je děj, který maličko zaspává. Dokonce nás ani spisovatelka neměla moc čím překvapit. Tato kniha bohužel není nic, co by vás tak moc chytlo, že byste se od toho nemohli odtrhnout. Knihu dle potřeby odložíte, ale zase se k ní jistě vrátíte, jelikož nudných pasáží je tu málo. Stříbrná zátoka je spíše letní oddechová četba, od které není radno čekat příliš, co se týče samotného příběhu, raději se zaměřte na skryté myšlenky a poslání knihy.

Na knihách se mi líbí, že z téměř každé si něco odnesete. Ať už nějaké nové znalosti či myšlenky přínosné pro život. Stříbrná zátoka všechny čtenáře rozhodně obohatí. Dozvíte se spoustu zajímavých informací, které se týkají delfínů, velryb, lodí či jak je těžké realizovat sen vystavění hotelu. A někteří z vás se možná budou i trochu divit, jak moc je Austrálie odlišná například od Evropy.

Stříbrná zátoka se po většinu času odehrává v zátoce Silver Bay v Austrálii, kde mají domov delfíni a další mořští živočichové. Je to nádherné a poklidné místo, které je sice naprosto odstřižené od okolních nedalekých měst a turistů je tu pomálu, ale možná právě to má své kouzlo. Věřím, že dovolená v Silver Bay by každému prospěla a vyčistila hlavu. Silver Bay je něco jako balzám na duši.

Kniha nemá typicky jednu nebo dvě hlavní postavy, ale rovnou šest! Autorka nám umožňuje dostat se trochu pod povrch každé z postav, což je velmi zajímavé, a čtenáři se tak mohou dozvědět mnoho (ne)šťastných životních rozhodnutí a osudů. Je pravda, že některé postavy jsou atraktivnější než jiné, ale i tak mohu říci, že vyprávění všech mě velice bavilo.


Obálka:

Ikar vydává knihy od Jojo Moyes s opravdu přenádhernými obálkami, které vždy příběhu dodají takovou tu sladkou třešničku na dortu. Konkrétně obálka Stříbrné zátoky knize dodává atmosféru naprostého klidu a rovnováhy a musím potvrdit, že přesně to se k příběhu dokonale hodí.


Zahraniční obálky:

2895896  12582970  20949430
1373380  17999429  6350921


Celkové hodnocení:

Stříbrná zátoka si jistě zaslouží doporučení a chválu, i když se na ní pár chybiček najde. Každý si ale občas potřebuje odpočinout u nějaké nenáročné knihy a přesně taková Stříbrná zátoka je. Nejen, že se přenesete na nádherné místo, ale dozvíte se i spoustu zajímavostí. V budoucnu si určitě velmi ráda přečtu i další knihy od této anglické spisovatelky.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

5 komentářů:

  1. Já jsem od této autorky četla pouze Než jsem tě poznala a to mi stačilo si autorku zamilovat. Už se těším, až si Stříbrnou zátoku koupím a přečtu.
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  2. Já knížku Miluju a nemůžu se dočkat, až se vrhnu na další knihy od JoJo, mám je doma už pěkně dlouho. :)
    Zvlášť na Než jsem tě poznala se dost těšim :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od Jojo Moyes jsem četla pouze Stříbrnou zátoku a moc se mi líbila, i když mi chvilku trvalo, než jsem se úplně začetla a začalo mě to bavit, ale potom už to stálo za to. :) Moc bych si chtěla přečíst i další její knihy. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel mě tato její kniha nijak nenadchla...celkem zívačka. Ale pro melancholické dušičky jako dělané.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)