pátek 16. října 2015

Recenze: První

Soutěž vrcholí!

Název - První
Originální název - The One
Autor - Kiera Cass
Překlad - Jana Montorio Doležalová
Série, díl - Selekce #3
Počet stran - 280
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2015


Rebelové utočí čím dál častěji a atmosféra v královském paláci by se dala pomalu krájet. America však neztrácí hlavu, i když se v hloubi duše o svou rodinu bojí. Navíc je odhodlaná získat Maxonovu ruku, i přes jeho občasné podivné nálady a náklonnost ke Kriss, a postavit se nynějšímu králi. Všechno ale změní okamžik, kdy se do paláce dostanou dva Seveřani, kteří požadují zrušení kast výměnou za jejich spolupráci a mír. Podaří se Maxonovi přesvědčit svého krutého otce, že zrušení kast je opravdu nezbytné? A dočká se America svého nejšťastnějšího dne ve svém životě v podobě svatby s korunním princem Maxonem?

Recenze obsahuje spoilery na předchozí díly - Selekce & Elita!

Kniha První je rozhodně z celé série dějově nejzajímavější. Dočkáme se spousty zvratů a překvapivých situací, které posunou příběh na úplně jinou úroveň. I tak se tady ale samozřejmě nemůžeme bavit o kvalitně napsané knize, jelikož styl psaní bych opravdu přirovnala k amatérské úrovni. Kniha je naštěstí opět čtivá a to oceňuji.

V tomto díle se také dočkáme i nějakého toho napětí a akce, což v předešlých dílech téměř vůbec nebylo. Miluji akční a strhující scény! Bohužel spisovatelka všechny scény neuvěřitelně urychlila a akci jsme si tak, my čtenáři, nemohli pořádně užít. O dechberoucí a kdovíjak skvělou akci se tedy rozhodně nejedná.

America je v tomto díle asi nejsnesitelnější. Sice jsou její občasné myšlenkové pochody vážně divné a v některých situacích se prostě nedokáže ovládat, ale i tak mi byla chvílemi sympatická a opravdu se uměla chovat jako dívka, která je odhodlána zachránit svůj stát a získat ruku svého vysněného prince. Navíc si konečně tak trochu zvykla na život v paláci a pomalu, velmi pomaličku se z ní stává princezna.

Naopak Maxon je v této knize trošku zvláštní. Měla jsem ho velmi ráda už od začátku série, ale jako by se mu najednou stalo něco divného a on přestal být tak okouzlující jako vždy. Samozřejmě musím brát v potaz to, že má na zádech naloženou velkou tíhu celé své země a že není zrovna jednoduché jednat se svým krutým otcem. Ale na druhou stranu je pravda, že jsem od něj někdy čekala víc. Mohl být více statečnější; některé situace to přímo vyžadovaly, ale princ se bohužel nepředvedl.


Obálka:

Z celé série je tato obálka stoprocentně nejkrásnější. Na přebalu knihy jsou zvoleny jemné barvy a šaty, které můžeme vidět na modelce, jsou opravdu nádherné a trochu podobné svatebním šatům, což může, ale i nemusí, něco znamenat. Proces focení této dokonalé obálky můžete zhlédnout ZDE.

Zahraniční obálky:

18635016  20572939  24463250


Celkové hodnocení:

Třetí díl se mi líbil ze série nejvíce, ale i tak to rozhodně nebylo nic světoborného. Samotnou sérii bych doporučila v případě, kdy si chcete u něčeho odpočinout a úplně vypnout nebo při nedostatku kvalitního čtiva. O tom, že se Selekce velmi nápadně podobá Hunger Games jsem se zmiňovala už v recenzi na první díl, takže to tu asi nemá cenu více rozebírat, ale chtěla jsem na to ještě jednou pro jistotu upozornit. Postavy, které Kiera Cass vytvořila, nejsou ničím moc výjimečné a v podstatě nám je za ty tři díly nedokázala dostatečně přiblížit. Charaktery jsou tedy bohužel málo propracované a většinu z nich známe pouze povrchně. Pokud se rozhodnete, že si Selekci přečtete, neočekávejte příliš, mohlo by vás to zklamat.

PS: Z původní trilogie nakonec vznikla pentalogie. Čtvrtý díl The Heir tedy vyjde v ČR v roce 2016. Tuto knihu už ale úplně nezařazuji do původní trilogie, jelikož se setkáme i s novou hlavní hrdinkou a příběh se bude odehrávat o dvacet let později.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

10 komentářů:

  1. Souhlasím s chybějící vycpávkou a tím, ze se princ mohl vice projevit. Co me mrzi je, ze jsi hned v prvnich par radkach prozradila, koho si America vybere. Nezapomen, ze ti, co Prvni jeste necetli, nevedi, pro koho se America definitivne rozhodne:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož se America rozhodne hned během prvních dvou kapitol této knihy a je to i jasné z konce druhého dílu, jako spoiler to nepovažuji. Samozřejmě že bych neprozradila něco, co se stane v ději až dál. Její rozhodnutí ohledně toho, koho si vybere, se dozvídáme už na prvních stranách, takže podle mě je vše v pořádku. :)

      Vymazat
  2. Knížka vypadá zajímavě, moc ráda čtu a na základě Tvé recenze si přečtu i tuto knížku možná:)

    Adel z adeljulisova.blogspot.cz
    Velká podzimní GIWEAWAY o šperky, peněženku a hodinky!

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem četla první i druhý díl a ke trojce jsem se ještě nedostala i když se mi tamty díly docela líbily. Hlavní výhra těchto knížek je podle mě to, že jsou čtivé, ale třeba vyprávět nějakému klukovio čem jsou by se mi upřímně moc nechtělo :D :D
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tím, že celou sérii nejvíce táhne její čtivost. Kdyby knihy nebyly čtivé, asi bych se do dalších dílů nepouštěla. :D

      Vymazat
  4. Nádherná recenze. :) Já jsem se k První ještě nedostala a upřímně nevím, jestli na ní mám doopravdy chuť. Selekce byla docela dobrá, ale Elita už mě skoro nebavila, navíc, myslím, že podle názvu je mi jasné, jak to skončí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :) Já tedy Selekci i Elitu ohodnotila pouhými 2 hvězdičkami z 5, ale i tak jsem si řekla, že dokončím sérii. :) A máš pravdu, že název vyzradí z knihy asi nejvíce, což je škoda, i když stejně si to většina čtenářů už od prvního dílu myslí.

      Vymazat
  5. Strasne zeru ty obalky, jsou krasne, ale nejsem si jista, zda by me to tema bavilo :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze! Já jsem knihu hodnotila o něco lépe, ale je pravda, že s některými body musím souhlasit.
    Mně se nejvíce líbila obálka Selekce, ale je pravda, že První má taky něco do sebe. ♥
    Jinak na blog jsem nedávno taky psala recenzi a budu ráda když se podíváš. :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! :) Já miluji všechny obálky, ale nejvíce mi učarovala jemnost První. Na tvou recenzi se určitě mrknu. :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)