neděle 3. ledna 2016

Hitparáda knih (rok 2015)


Rok se s rokem sešel a já píši celkové shrnutí mého knižního roku. Přijde mi to ale jako včera, kdy jsem psala shrnutí za rok 2014. Tak strašně rychle a nezastavitelně čas běží. Je to téměř neuvěřitelné. Níže v článku se dočtete o mých nejlepších knihách za rok 2015, o nejakčnějších knihách, o nejkrásnějších obálkách a (bohužel) také o největších zklamáních.

Opět se s vámi s radostí podělím o mou nejkratší a nejdelší přečtenou knihu za uplynulý rok 2015. Knihou s nejmenším počtem stran se stává Divá Bára od Boženy Němcové (58 stran). Cenu za nejdelší knihu si mezi sebou minulé roky předávaly knihy patřící do série Padesát odstínů od E. L. James. Letos by měl nejspíš cenu přebrat třetí díl, ale na(ne)štěstí se tak nestane. Jednoduše jsem už neměla sílu na to, abych závěrečnou knihu dočetla. Tím pádem mou nejdelší přečtenou knížkou roku se stává Skleněný trůn od Sarah J. Maas (392 stran)!

Nejlepší knihy roku 2015


22838449  Pýcha a předsudek  9739169

Kniha Čtyřka: Divergentní povídky mi v roce 2015 nejvíc učarovala, a tím se také stává tou nejlepší knihou roku! Jediné, co mě mrzí, je to, že touto knihou celý příběh o Tris a Čtyřkovi skončil. Z beletrie bych tu ještě chtěla určitě zmínit knihu Vražedná léčba (obálka níže), což je závěrečný díl trilogie Labyrint. Bylo to šokující, děsivé a dechberoucí!

Pýchu a předsudek spolu s Narnií jsem četla v rámci povinné četby k maturitě. Pýchu a předsudek jsem četla již podruhé a musím říct, že jsem si ji maximálně užila! I přesto, že jsem knize dala čtyři hvězdičky z pěti, má právo na to být tady, mezi top knihami za rok 2015. Taktéž knihu Lev, čarodějnice a skříň jsem četla už poněkolikáté. Do světa Narnie jsem se lehce ponořila a vychutnala si pohádkový příběh od C. S. Lewise.


Nejakčnější knihy


23511062  25559147  22838449

V uplynulém roce jsem přečetla zbylé dvě knihy z trilogie Labyrint. Musím sem zařadit obě dvě, protože akce tu je opravdu na každé druhé straně a navíc je velmi kvalitní! James Dashner tohle opravdu umí! Nemůžu se dočkat dvou prequel - knih, které předcházejí trilogii Labyrint - (The Kill Order #0.5, The Fever Code #0.6), které by mělo vydat nakladatelství YOLI, protože věřím, že to bude opět báječné čtení! Hlavně mě zajímají odpovědi na všechny otázky, které nám James Dashner zatím nezodpověděl.

Ani u trilogie Divergence není o akci nouze. Tentokrát tady zařazuji doplňkovou knihu Čtyřka, která se zabývá jeho tréninkem u Neohrožených. Opět skvěle napsáno. Bylo to úžasné čtivo, které všem čtenářům také poodkrylo Čtyřkovu duši a ukázalo poměrně nepříjemnou situaci u té nejnebezpečnější frakce ještě před příchodem Tris.


Nejkrásnější olky


24853934  24462338  20813561

Celá série Selekce se vyjímá svými nádhernými obálkami, na kterých jsou princeznovské šaty různých barev. Mohla bych tu klidně zmínit celou trilogii, kterou jsem v roce 2015 přečetla, ale rozhodla jsem se vybrat tu nejkrásnější, abych dala prostor i dalším knihám. Vyhrála to kniha První, jelikož se mi líbí zvolené barvy a celková jemnost obálky.

Jojo Moyes má obecně krásné české obálky, takže tady nemůže nějaká její kniha za minulý rok chybět. Stříbrná zátoka je poklidný příběh z australské zátoky, kde žijí delfíni a další mořští tvorové. Obálka se naprosto skvěle hodí k ději.

Esej o tragédii je poslední obálkou, kterou jsem vybrala do Nejkrásnějších obálek. Stejně jako u Stříbrné zátoky se tato zimní obálka hodí perfektně k ději, který Esej o tragédii uvnitř skrývá. Vyjadřuje záhadnou, osamělou, nešťastnou a tajemnou stránku příběhu.


Největší zklamání


22538892  23510932  25919107

Kdyby byl příběh uvnitř trilogie Selekce stejně tak krásný jako obálky, bylo by to úžasné. Bohužel tomu tak není. Nějak moc nechápu, proč si knihy všichni tak zamilovali, když jde pouze o jednoduchý, hloupoučký a velmi předvídatelný příběh. Ano, je jasné, že knihy se čtou lehce a občas je dobré přečíst si něco oddechového, ale i tak mi to hlava nebere. Navíc je to Hunger Games jako přes kopírák, když k tomu přidáte šaty, prince a korunku.

První díl Na hraně zapomnění byla krásná kniha o nezlomné lásce a hledání sebe samotného. Doporučovala jsem ji všem svým kamarádkám. Proto jsem se také nemohla dočkat druhého dílu Na hraně věčnosti, což už ale bylo pro mne obrovské zklamání. Dle mého názoru byla tato kniha naprosto zbytečná. Pokud se rozhodnete přečíst si romantický příběh Camryn a Andrewa, nepouštějte se do druhého dílu. Radím vám dobře.

O knize Krycí jméno Verity jsem slyšela všude samou chválu. Ach, prý silný příběh dvou kamarádek za druhé světové války! Zkrátka jsem čekala po všech těch reakcích něco mnohem většího. Uznávám, že to byla zajímavá a netypická kniha, ale nejspíš to nebyl můj šálek čaje.

Celkové shrnu


Uplynulý rok bohužel nebyl tak hojný na skvělé či pětihvězdičkové knihy, ale i tak jsem si ho maximálně užila. Pevně doufám, že se mi v roce 2016 poštěstí přečíst hodně báječných knih, které se mi vryjí do paměti. A jako každý nový rok jsem se zapojila do výzvy na Goodreads, takže se tam mrkněte a zapojte se také! Já jsem si dala jako cíl přečíst třicet knih, jelikož jsem celkem pomalý čtenář. Samozřejmě všem držím palce, abyste knižní výzvu splnili! :-)

Počet přečtených knih za rok 2015 = 29 + re-reading série Divergence
Počet stran přečtených za rok 2015 = 7675 + re-reading

Pokud by vás zajímalo, na jaké knihy se v roce 2016 určitě chystám, přikládám vám tady malý výčet knih: První stříbrná kniha snů (Kerstin Gier), Rudá královna (Victoria Aveyard), Dívka ve vlaku (Paula Hawkins), Svět bez princů (Soman Chainani), Pět (Ursula Poznanski) a Jen jeden rok (Gayle Forman).

7 komentářů:

  1. Kdysi jsem četla Narnii, dala jsem asi tři díly, je to krásná série :) Měla bych to dočíst ... Chystám se letos na Labyrint a moc bych si chtěla konečně přečíst i Pýchu a předsudek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla všechny díly, ale už si je moc nepamatuji. :D Labyrint je fajn, nejlepší byl poslední díl. :) A Pýcha a předsudek je nádherná kniha, přeji hezké čtení. :)

      Vymazat
  2. Pěkný výběr. Narnie jsem taky kdysi četla, ale v paměti mi utkvěly jenom dva díly. Pýchu a předsudek jsem četla taky letos, ale nějak mě to nevzalo, tomu se opravdu divím. Překvapilo mě, že pro tebe bylo zklamání Krydcí jméno Verity, mě se knížka líbila hrozně moc, ale každému sedne něco jiného. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) Pýcha a předsudek je dílo, které opravdu nemusí sednout každému. Já osobně ho zbožňuji. :) Od knihy Krycí jméno Verity jsem zkrátka čekala něco mnohem většího a to jsem nedostala. Ale jsem ráda, že se ti kniha líbila. :)

      Vymazat
  3. Mně se Verity najednu stranu líbila a ohromně na mě ten příběh zapůsobil, ale nadruhou stranu jsem taky čekala něco... víc. Když tak o tom přemýšlím, zaujalo mě vlastně jen těch posledních pár stran, zbytek byl docela slabý, ale většinou u knih hodnotím celkový dojem a pocit z knihy po dočtení, a ten je hodně dobrý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti kniha ve výsledku líbila. Pro mě byla velmi slabá první polovina knihy, druhá to trochu vytáhla a vysvětlila, ale i tak to nejspíše nebylo čtení pro mě. :)

      Vymazat
  4. Zaujala mě kategorie Nejhezčí obálka, ta má až poetický nádech.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)