sobota 20. února 2016

Divergent TAG


Tento tag jsem našla náhodou na internetu a velmi mne zaujal. Jelikož jsem velká fanynka této série a celkem nedávno jsem si dávala její re-reading, rozhodla jsem se níže položené otázky zodpovědět. Tag mě velmi bavil, otázky jsou zajímavé. Dokonce jsem vytvořila i svou vlastní ikonku (obrázek výše), protože jsem nikde žádnou pěknou nemohla najít. Nikoho tagovat dále nebudu, takže kdokoli bude chtít divergentní tag vyplnit, může se zapojit!


TAG OBSAHUJE SPOILERY NA CELOU TRILOGII!
1) Oblíbená kniha v trilogii?
Rozhodně první díl Divergence! První momenty mezi Čtyřkou a Tris už asi nic nenahradí. Celý příběh byl navíc ještě takový nevinný a Tris v něm byla nejsnesitelnější. A pokud mohu počítat i doplňkovou knihu Čtyřka, tak i ta mě velice bavila, protože dozvídat se temné a světlé stránky Tobiasovy osobnosti je opravdu zajímavé.

2) Nejméně oblíbená kniha v trilogii?
První díl byl nejlepší, druhý trochu horší a třetí ještě víc. Tato série má bohužel tendenci klesat na kvalitě. Aliance pro mne byla nejméně záživná a dlouhé popisy dohromady s odbornými termíny mě moc nebavily. Třetí kniha byla také bohužel nejméně akční a zvratová.

3) Oblíbená postava?
Tobias Eaton. Rozhodně Tobias. Už od prvního dílu jsem pro něj měla slabost. Je to tvrďák, kterého by si každý nejspíše představil pod pojmem Neohrožený. K Tris se navíc skvěle hodí a díky ní se vlastně stal lepším a zranitelnějším. Navíc po přečtení samostatné knihy Čtyřka jsem zjistila, jaké má motivy svého jednání a proč je takový, jaký je.

4) Nejméně oblíbená postava?
Tady bych mohla napsat postav hned několik, jelikož Divergence má spoustu záporáků, ale nejvíce se mi znechutil Caleb, Trisin bratr. Hrál si na nevinného chlapečka, který ve druhém díle vytáhl drápy. Pořádně tak zamotal celou situaci a zradil všechny, kteří ho měli rádi. Cením si ale toho, že mu Tris odpustila i přesto, že věděla, že už to nikdy nebude takové, jaké to bývávalo.

5) Kterou frakci by sis vybral/a?
Vždycky jsem tak trochu pokukovala a chtěla se přidat k Neohroženým, ale bojím se, že bych to fyzicky a psychicky nezvládla. Když vyřadím vysněné Neohrožené, nejvíce by mi asi sedla frakce Upřímných. Ráda mluvím, ptám se na všechno a hlavně jsem upřímná. Proti černobílé kombinaci barev na oblečení nic nemám. Jediné, co by bylo asi trochu obtížnější, je zvládnout sérum pravdy, což znamená, že bych se odhalila úplně celá a nezbylo by mi žádné tajemství.

6) Kterou frakci by sis nevybral/a?
Odevzdanost. Tahle frakce mi nesedla už v knize a jsem si stoprocentně jistá, že se svou sobeckostí bych se do této komunity lidí nehodila. Mám radši svobodu. Nechtěla bych žít v té nejsvázanější frakci, která v dystopickém Chicagu je. Navíc mi přijde, že frakce Odevzdaných je trochu zbytečná a maličko nelogická.

7) Oblíbená obálka?
Nemohu se rozhodnout pro jedinou obálku, která by mi nejvíce učarovala, protože všechny knihy spolu dohromady vypadají naprosto božsky, takže nelze vybrat pouze jednu. Symboly a zvolené barvy jsou skvělé a dokonale pasují k celému dystopickému světu, který spisovatelka vytvořila.

8) Oblíbená scéna?
Zbožňuji scénu z Divergence, kdy je Čtyřka opilý a zavolá na Tris. Tento moment, kdy se Čtyřka chová normálně a není schovaný pod svojí drsnou maskou, je nepopsatelný. Pro oba tato situace znamenala hodně a já jako věrná fanynka ji znám téměř nazpaměť.

9) Nejsmutnější smrt?
Stejně jako většina čtenářů tu napíšu Trisinu smrt, protože to byl nejzlomovější a nejsmutnější bod v celé sérii. Něco, co nejde jen tak přejít, vymazat a mávnout nad tím rukou. I přesto, že jsem u téhle scény a následně u Tobiasových myšlenek, když na to přišel, brečela pokaždé, kdy jsem Alianci četla, si za její smrtí stojím. Vím, že je to trochu ošklivé, ale podle mě je to něco, co se většina spisovatelů bojí udělat. A navíc to Veronica Roth udělala tak šikovně, že by se nic nevyřešilo, kdyby tam Tris nešla, protože by nikdo jiný sérum smrti nepřežil.

8 komentářů:

  1. Skoro ve všem souhlasím s tebou :) Já miluji scénu na konci Aliance, kdy Čtyřka sebere odvahu, zapomene na strach z výšek, "poletí" a vysype popel po celém městě :) Doufám, že to bude i ve filmu, protože na to se strašně moc těším :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta scéna je nádherná a neskutečně jsem při ní brečela. :D Také doufám, že to dají do filmu. Hlavně ale doufám, že ponechají stejný konec. :)

      Vymazat
    2. Já myslím, že atm většinu věcí nechají, ale protože dělí film a dvě části, určitě něco přidají... Myslím, že jsem někde viděla milostný trojúhelník, tak se už bojím :/
      Každopádně skvělý TAG, nesouhlasím jenom se šestou otázkou: já bych si nevybrala Mírumilovnost. Odevzdaně bych se chovat dokázala, ale hrát si na zfetovaného hippie by mě asi nebavilo :P

      Vymazat
    3. Milostný trojúhelník? Cože?! Takhle to zkazit? :(

      Vymazat
  2. Hrozně ráda bych si tvůj článek přečetla, ale nemůžu! :-D Na knížky se teprve chystám... a jsem na ně hodně zvědavá, protože do této doby jsem tento žánr vůbec nečetla :-) Jinak u mě na blogu shodou okolností taky tag, ale mnohem všeobecnější :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vždy když dočtu nějakou knihu a hledám náhradu, snažím se koukat po nějaké knižní sérii, která by mě na pár týdnů zabavila. A tak se stalo, že jsem viděl první film téhle série a jelikož mi nebylo dost věcí jasných, přečetl jsem trilogii. Joo, na kluka to je neobvyklé ale neměl jsem nic lepšího na práci. :D Každopádně s tebou souhlasím, že kvalita šla díl od dílu dolů a ke konci mě už Tris vyloženě srala s tím, jak se pořád urážela a dělala z Tobiase blbečka.
    Knihy jsou naštěstí dobře čtivé, takže jsem je zvládnul rychle, ale třetí díl už mi přišel moc divný s těmi všemi tajemstvími, zápletkami, experimenty apod. Tak nějak mi bylo jasné že Tris umře, alespoň došlo na pořádné finále. Myslím, že bez její smrti by byla Aliance o ničem.

    Tom z www.thsvet.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, s tou kvalitou to pak bylo čím dál horší a stejně tak i s Tris, jak píšeš. Souhlasím, že čtivost těmto knihám rozhodně nechybí. :D Já jsem se bohužel o smrti Tris dozvěděla z nějakého spoileru, naštvalo mě to samozřejmě, ale i tak jsem si tu scénu maximálně užila. S její smrtí to cítím stejně, Tris prostě musela zemřít, Aliance tak dostala úplně nový rozměr. :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)