čtvrtek 22. prosince 2016

Recenze: Rudá královna

26803099

Svět rozdělený krví

Název - Rudá královna
Originální název - Red Queen
Autor - Victoria Aveyard
Překlad - Alžběta Kalinová
Série, díl - Rudá královna #1
Počet stran - 360
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2015

Mare Barrowová žije ve světě rozděleném podle barvy krve, kde Stříbrní vládnou a Rudí jim slouží. Sama Mare patří mezi utlačované Rudé, kteří si o spokojeném životě mohou nechat jenom zdát. Rudí si to samozřejmě nechtějí nechat líbit, a tak se pomalu formuje povstání, které by mohlo změnit od základů nastavení celé země. Teroristické útoky na Stříbrné, které rozpoutávají revoluci, na sebe dlouho nenechají čekat a Stříbrní začínají propadat zoufalství. Když se ale Mare znenadání ocitne přesně uprostřed toho na první pohled dokonalého Stříbrného světa po boku královské rodiny, rozehrává se tak docela jiná a daleko nebezpečnější hra, než si původně myslela...

Ve škole jsme se učili o tom, co bylo před naším světem. O andělech a bozích, kteří žili na nebesích, odkud vládli zemi laskavou a milující rukou. Někdo tvrdí, že to jsou jenom pohádky, já jim ale nevěřím. 
Bohové nám vládnou dál. Jenomže sestoupili z nebes a už nejsou laskaví.

Spisovatelčin styl psaní mi sedl téměř okamžitě. Kniha se čte velmi lehce a rychle. Autorka ale ze začátku bohužel ztroskotala na popisu prostředí jejího vymyšleného fantasy světa. Jednou z nejzásadnějších věcí, které musí dobrá kniha mít, je právě pohlcení a vtažení čtenáře do prostředí příběhu, ať už je jakékoliv. Kdyby autorka více pronikla do hloubky a vykreslila svět realističtěji, bylo by to o poznání lepší. Oproti jiným příběhům mi trvalo relativně dlouho se do prostředí pořádně vžít. Co se ale týče děje, jsem maximálně spokojená. Jedna šokující událost střídá další, postavy jsou neustále ve střehu, akce tu je téměř na každé straně, a čtenář se tak ani na chviličku nezastaví. Zkrátka pro nudné části a předvídatelnost tu rozhodně není prostor.

Nový svět rozdělený na Rudé a Stříbrné, který autorka vytvořila, se vcelku špatně hodnotí, i když nápad ohledně rozdělení lidí podle barvy krve mi přijde zajímavý. V dnešní době je poměrně těžké vymyslet originální prostředí pro příběh, a tak i tady jsem postupně zpozorovala podobnost se sériemi Selekce, Hunger Games a Skleněný trůn. S fantasy světem ale přichází i spousta nových názvů a jmen, které si musí čtenář zapamatovat. Na začátku této knihy jsem byla v podstatě vhozena do děje, do již nějakou dobu zavedené země, a já se celkem dlouhou chvíli rozhlížela všude kolem, než jsem vše dokázala pořádně vstřebat a pochopit. Tím, že je v knize obrovské množství různých názvů měst či nadpřirozených dovedností Stříbrných, musela jsem si vše sepisovat průběžně na papír, což není zrovna moc příjemné. Určitě bych v knize ocenila nějakou mapu a slovníček či vysvětlivky.

Jednou z věcí, díky které mě tato kniha naprosto fascinuje, je nepřeberné množství jak skrytých tak i otevřených myšlenek či postojů, které by bylo jistě zajímavé odhalit a pořádně definovat. Jestli nějaká kniha stojí za rozbor, pak je to určitě Rudá královna.

Hlavní hrdinka Mare Barrowová je typická Rudá dívka s vybudovanou averzí ke Stříbrným, kterou sdílí se všemi příslušníky její barvy krve. Rozhodně to ale není žádná křehká květinka, ba naopak - je to zlodějka a lhářka zvyklá na kruté podmínky, která si pohrává se zákonem. Mně osobně jako postava poměrně sedla a těším se, až se s ní opět setkám.


Obálka:

Tato obálka je skvostem mezi všemi obálkami. Nejen že se hodí tématicky k příběhu, ale také dokáže kdekoho okouzlit svým provedením. Obálka se jemně třpytí a leskne a korunka s krví je lehce vystouplá. Jsem opravdu nadšená, že se nakladatelství rozhodlo ponechat původní obálku.

Zahraniční obálky:

22328546  23623862  31179488

Celkové hodnocení:

Rudá královna je dle mého velmi povedená dystopicko-fantasy kniha od mladé americké autorky. Dějově knize opravdu nemám co vytknout, je to čtivé, nepředvídatelné a konec vás naprosto položí. Celý příběh doprovází neskutečně zajímavé myšlenky, které vás donutí se zamyslet. I přes několik drobných chybek má za mě Rudá královna palec nahoru. Neskutečně se těším na druhý díl!
Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

(Ukázka ze strany 16)

3 komentáře:

  1. Tahle kniha už mě hrozně dlouho láká. Nevím, proč pořád váhám :) podle tvého popisu vypadá, že by mi sedla. Hlavní hrdinka působí dojmem, že s ní nuda určitě nebude.Na druhou stranu už jsem četla i spoustu názorů, že to nestojí za to. Prostě váhám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U knih, nad kterými váhám, to většinou končí tak, že si je stejně nakonec přečtu, protože mě něčím lákají. :D Konkrétně na Rudou královnu jsem negativní ohlasy slyšela, ale i tak jsem si ji chtěla přečíst. Jak už jsem psala nahoře, nějaké chybky tam jsou, ale ve výsledku mi to přijde jako skvělý začátek série. :)

      Vymazat
  2. Ja mám túto knihu doma v češtine ,ale ešte som ju nečítala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)