pátek 12. října 2018

Recenze: Audiokniha Artemis


Název - Artemis
Autor - Andy Weir
Překlad - Michal Prokop
Délka nahrávky - 9 hodin 23 minut
Účinkují - Tereza Dočkalová, Marek Lambora
Režie - Hynek Pekárek

Jazz Bašarová strávila na Měsíci prakticky celý život. V jejích šesti letech se s otcem přestěhovala do Artemidy, malého městečka na Měsíci, kde vyrůstala po boku ostatních „Měsíčňanů“. Nyní tu pracuje jako doručovatelka balíčků, avšak za mizerný plat, a to i přes občasné pašování nelegálního zboží. Neustálý kontakt s obyvateli Artemidy, kteří se válejí v penězích, ji akorát posiluje ve snu jít si za bohatstvím, jehož se už tak dlouho snaží dosáhnout. Když se jí tedy naskytne příležitost vydělat si pořádný balík peněz, bez váhání kývne. To ale ještě netuší, jak moc je tahle hra nebezpečná...

Od autora celosvětového bestselleru Marťan

Když jsem se prvně dozvěděla, že Andy Weir chystá další knihu z prostředí vesmíru, byla jsem štěstím bez sebe! A když o nějakou dobu později vyšla i audiokniha, bylo jasné, že si ji musím poslechnout. Na příběh Marťana vzpomínám opravdu velmi ráda, dokonce jsem ho zvolila jako nejlepší knihu roku 2016, a to není jen tak! Proto si asi umíte představit, že jsem od jeho další vesmírné výpravy měla nemalá očekávání...

Audiokniha Artemis je rozdělena do 27 částí a jednotlivé časové úseky se pohybují mezi 9 a 34 minutami. Celkový čas namluveného textu činí téměř 9 a půl hodiny, což se zdá jako dlouhá doba, ale věřte mi, že čím blíže jste konci, tím více byste nahrávku chtěli natáhnout. Poslech audioknihy je velmi příjemný a ubíhá rychle. Nespornou výhodou určitě je, že příběh si můžete vychutnat téměř kdykoliv, stačí k tomu jenom sluchátka.

Na kvalitu audioknih od OneHotBook jsem si velmi rychle zvykla a jsem ráda, že produkují takto skvěle propracované nahrávky. Ani tato audiokniha nebyla výjimkou – čistota a kvalita nahrávky byly na jedničku! Opět musím pochválit i zvolené účinkující, jimiž jsou Tereza Dočkalová a Marek Lambora. Většinu příběhu nám předestírá především Tereza, jejíž hlas k Jazz Bašarové perfektně sedí, jelikož do svého vyprávění vkládá něco, čím dotváří charakter hlavní postavy. Občasně se však objevovaly části, kdy hlas účinkující měl až robotický nádech, což neznělo příliš přirozeně. Určitě to nepovažuji za nějak závažnou chybou, ale chvílemi to bylo opravdu slyšet.

Stejně jako u Marťana, i zde se setkáváme se dvěma rovinami příběhu. První dějová linie vypráví příběh Jazz Bašarové a odehrává se na Měsíci. Pouze místy ji narušuje pohled druhý, ve kterém se dostáváme na Zemi, k chlapci Kelvinovi, s nímž Jazz už spoustu let komunikuje skrze zprávy. Zde se setkáváme i s flashbacky, které nám osvětlují situaci pašování a postupem času nás přesouvají až do přítomnosti.  V této knize však nelze tuto linii považovat za stěžejní, a proto ji označuji spíše jako zpestření či dokreslení příběhu, což se o funkci dvou rovin u autorovy předešlé knihy říct nedá.

Co se týče příběhu jako takového, ráda bych nejdříve uvedla, že se od Marťana, se kterým ho jistě mnoho lidí bude chtít srovnávat (i já jsem měla ze začátku tu tendenci to dělat), poměrně liší. Jakmile jsem si tento fakt uvědomila, užívala jsem si knihu mnohem více a mohla jsem se tak do světa, který Andy Weir vytvořil, plně ponořit. Děj knihy byl velice zajímavý, často napínavý a hlavně nepředvídatelný. Andy Weir měl vždycky eso v rukávu – když už si myslíte, že je všechno v pořádku, tak mi věřte, že není, autor má přichystaných pár šokujících odhalení a událostí. Bohužel všechno nebylo až tak růžové a občasně se vyskytovaly (hlavně ze začátku) nějaké nudnější pasáže, které sice pro příběh nebyly zbytečné, ale myslím, že by se daly popsat zajímavěji.

Město na Měsíci jako prostředí pro děj knihy je dle mého velmi atraktivní. Andy Weir do detailu promyslel všechna jeho zákoutí, aby Artemis fungoval tak, jak má. Vesmír mě nepřestává fascinovat a díky autorově informovanosti o tématu se mohu skrze jeho knihy dozvědět mnohem více, a to zábavnou formou. Autorovy znalosti samozřejmě pokrývají i technické, fyzikální a chemické postupy, kterým se nevyhneme ani tady. Co se týče stravitelnosti těchto složitých dějů, určitě bych na tomto místě doporučila právě volbu audioknihy – posluchači mají větší šanci problematice porozumět, na rozdíl od čtenářů, kteří se nad těmito úseky mohou pozastavit na delší dobu.

Hlavní hrdinku, Jazz Bašarovou, bych zařadila spíše mezi méně sympatické postavy, avšak ne mezi ty, které by vám po chvíli začaly lézt na nervy. Jazz není úplně přátelský typ, ale pokud na ní mám něco vyzdvihnout, pak je to její prohnanost a umění řešit problémy pod tlakem – na to je génius! Má kolem sebe ale fajn lidi, a i když si to často nechce připustit, je za to vděčná.


Celkové hodnocení:

Poslech audioknihy Artemis byl velmi příjemný a já si ho užila jak po posluchačské, tak i po příběhové stránce. Děj knihy mě neustále nepřestával překvapovat, což znamená, že za mě má Artemis jednoznačně palec nahoru! Už teď se nemůžu dočkat dalšího vesmírného dobrodružství, které si pro nás Andy Weir nachystá. Pokud vás alespoň trochu témata kolem vesmíru lákají, určitě dejte (audio)knize šanci! Doporučuji ji všem příznivcům žánru sci-fi a lidem lačnícím po neobyčejném zážitku!

Tímto mnohokrát děkuji vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy k recenzi.

2 komentáře:

  1. Zrovna na tuhle knihu se chystám po dočtení Devět dní. Takže asi dnes večer se do ní pustím (do knižní verze) a už se na knihu opravdu hodně těším:))
    Díky za super recenzi:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)