pondělí 2. září 2013

Review - Jsem roztříštěná

Jsem roztříštěná

Název - Jsem roztříštěná
Originální název - Shatter me
Autor - Tahereh Mafi
Série - Shatter me
Díl - 1.
Žánr - dystopie
Počet stran - 287
Vazba - hardback (bez přebalu)
Nakladatelství - CooBoo
Rok českého vydání - 2013








Jsem prokletá.
Mám dar.
Jsem zrůda.
Jsem víc než jen člověk.
Můj dotek je smrtící.
Můj dotek znamená sílu.
Jsem jejich zbraň.
Budu se bránit.

Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň. Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…

Kniha, kterou držíte v ruce, vás bude děsit.
Tuhle knihu nebudete moci odložit!



Můj názor -

Celý život odstrkovaná sedmnáctiletá Juliette je momentálně zavřená v cele už dlouhých 264 dní za to, že se dotkla nevinného dítěte a svým dotykem ho zabila. Její dotyk je totiž smrtící, ona zabíjí. Od této události ji dělí 6 336 hodin. V cele má s sebou jenom malý zápisník, do kterého si zapisuje své myšlenky, a polámané pero. Nedávno jí oznámili, že jí přibude nový spoluvězeň spolubydlící. A to znamená konec izolace. Jeho jméno je Adam a má ty nejmodřejší oči na světě. Dozvídá se od něj, jak to v opravdovém světě venku vypadá – prý mnohem hůř, než předtím. Obnova obsadila celý svět a snaží se lidem pomáhat všem ubližuje. Vybudovává řady vojáků, kteří jsou kdykoli připraveni zabíjet. Jak tohle dopadne?

TAHLE KNIHA MĚ NAPROSTO ZNIČILA!
TUHLE KNIHU NAPROSTO MILUJU.

Do knihy jsem se pustila s nadšením. Těšila jsem se na ni. Hodně. Vážně hodně. Měla jsem velká očekávání a kniha mi je překvapivě splnila. Akce, láska, humor, napětí - to všechno můžete od knihy čekat... a mnohem více.

Styl, kterým je tato kniha napsaná, je podivný zvláštní, ale i tak originální a mně se velmi líbí. Škrtané písmo, opakování slov a číslice mě vážně baví. Autorka si s touto knihou opravdu vyhrála.

Pravopisné chyby v knize nejsou, což mě těší, ale bohužel se chyby objevily v přímé řeči. Uvozovky byly často úplně někde jinde, než by měly být správně.


   Zvířata umírají, ptáci nelétají, pole nedávají úrodu, květiny téměř vymizely. Počasí se úplně zbláznilo. Během některých zimních dnů dosahuje teplota až 30 stupňů. Jindy zcela bezdůvodně sněží. Nestačíme vypěstovat dost potravy, nemáme dost krmiva pro zvířata, lidé nemají co jíst. Než převzala kontrolu Obnova, která tvrdila, že zná řešení, naše populace vymírala alarmujícím tempem. Zvířata byla tak vyhladovělá, že se vrhala na cokoli, a lidé byli tak hladoví, že pojídali i otrávená zvířata. Zabíjeli jsme se ve snaze zůstat naživu. Počasí, rostliny, zvířata a lidé jsou neodlučitelně spojeni, ale teď mezi sebou tyto jednotlivé prvky bojují, protože jsme zničili náš ekosystém. Zničili jsme atmosféru. Zničili jsme zvířata. Zničili jsme jeden druhého.
   Obnova slíbila, že dá všechno zase do pořádku. Přestože se však v novém režimu trošičku zlepšila otázka lidského zdraví, spousta lidí zemřela. Ne hlady, ale na druhém konci nabité zbraně. A je to čím dál tím horší.

• str. 27 – 28 (Shatter Me)


Postavy -

Postav v knize moc nebylo. Autorka nás asi zbytečně nechtěla zatěžovat velkým množstvím jmen a postav. Nebo to bylo možná tím, že Juliette se s nikým neznala a ani znát nechtěla.

Juliette Ferrarsová je hlavní hrdinkou celého tohoto šíleného dystopického příběhu. Celou knihu nás zahrnuje svými nepodstatnými myšlenkami, které jsou ale velmi zajímavé. Někdo by mohl říct, že je Juliette blázen, ale dle mého názoru není. Má to v hlavě srovnané a její myšlenkové pochody jsou jednoduše skvělé. Na nic si nehraje, je sama sebou.

Adam Kent je Juliettin spoluvězeň v cele. Alepsoň na začátku knihy. Co se s ním stane dále se už musíte dozvědět sami, protože tady nechci zbytečně spoilerovat, i když... SPOILER! Adam je skvělej. Další úžasnej kluk, kterej se řadí mezi mé „top 10 boys“. konec spoileru

Co bych tak asi mohla říct o Warnerovi? Je to nemilosrdný vrah, který se v zabíjení vyloženě vyžívá. Má za cíl ovládnout celý svět a pomalu se mu to plní. Už „vládne“ celému jednomu sektoru. K srdci mi opravdu nepřirostl, spíš se mi zdá hodně, hodně, hodně nechutný.


   Měla jsem spoustu času naslouchat.
   Dívat se.
   Studovat lidi a místa a možnosti. Stačilo otevřít oči. Stačilo otevřít knihu – a číst příběhy, které krvácely z jednoho listu na druhý. Zažívat vzpomínky vetkané do papíru.
   Strávila jsem svůj život mezi stránkami knih.
   Vztahy s lidmi jsem nahrazovala pouty s papírovými postavami. Prožívala jsem lásku a ztrátu prostřednictvím historických příběhů; dospívala jsem v kůži knižních hrdinů. Můj svět je síť utkaná ze slov, myšlenek a představ. Jsem bytost složená z písmen, postava vytvořená z vět a výplod fantazie zformovaný fikcí.
• str. 63 – 64 (Shatter Me)


Obálky -

Naše česká obálka je velice vydařená. Líbí se mi.
5 z 5 bodů


Na ukázku mám tady pro Vás několik obálek Shatter Me z cizích zemí:

Shatter Me (Shatter Me, #1)  Ich fürchte mich nicht (Shatter Me, #1)  Shatter Me (Shatter Me, #1)  Schegge di Me (Shatter Me, #1)  Ne me touche pas (Insaisissable, #1)  Rör mig inte!  Shatter Me (Shatter Me, #1)  Shatter Me (The Juliette Chronicles, #1)  Dotyk Julii (Shatter Me, #1)  



Celkové hodnocení -

Tahle kniha je prostě jednoduše dokonalá. Momentálně čtu druhý díl, který u nás vyšel pod názvem Jsem zlomená.
EDIT 03. 03. 2014 - Druhý díl už mám přečtený. Recenzi naleznete ZDE.

★★★★★ (5/5)

+ knižní trailer


9 komentářů:

  1. Ja som si Warnera obľúbila, náhodou je super. Som ale team Adam, aspoň momentálne, pretože ma naštvalo, ako Juliette presviedčal, že je pre ňu ten pravý, bla bla... Proste to bolo zúfalé, vôbec sa mi to k nemu nehodilo a pokazil si to u mňa... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knížku bych si moc chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze a jsem ráda, že se ti kniha líbila, mě kniha trochu zklamala, ne že by byla špatná, ale čekala jsem něco jiného. :)) Jinak doufám, že se ti na gymplu líbí. Chodím taky na gympl, takže tě vítám do "gymplácké rodiny". :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :)
      Na gymplu se mi celkem líbí a doufám, že ty 4 roky budou fajn. :-)

      Vymazat
  4. Nechápu proč Warnera skoro nikdo nemá rád, vždyť je úplně úžasný .. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím. Rozhodně ho mám radši než Adama :D

      Vymazat
    2. Warner se mi prostě znechutil. Mám mnohem radši Adama. :D

      Vymazat
  5. Teď je Warner nechutný, co? Řekni mi názor po Zlomené :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlomenou právě čtu a musím přiznat, že Warner je super. :D

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)