čtvrtek 14. listopadu 2013

Review - Chvíle před koncem

Chvíle před koncem
Chvíle před koncem

Název - Chvíle před koncem
Originální název - Before I Fall
Autor - Lauren Oliver
Počet stran - 378
Vazba - hardback (bez přebalu)
Nakladatelství - CooBoo
Rok českého vydání - 2011


Samantha patřila k nejpopulárnějšímu spolku holek na střední škole. Chodila s úžasným klukem (dejme tomu, ale mně tak super nepřipadal). Měla tři nejlepší kamarádky. Mohla mít naprosto všechno, na co si ukázala. 12. únor měl být jenom další z řady jejích skvělých dnů. Kupidův den, všude růže, mejdan, Rob. Jenže nešťastnou náhodou měla s kamarádkami autonehodu. Nepřežila ji. Všechno by bylo tak nějak normální, kdyby se ovšem neprobudila další ráno ve svém pokoji a kalendář by neukazoval pátek 12. února. Zase. Zprvu si myslela, že se jí to pouze zdá. Další a další rána ale zjistila, že je to realita a ona musí udělat něco, aby tento koloběh skončil. Dostala druhou šanci - ehm, sedm šancí -, aby vše napravila. Prožívá svůj poslední den znovu a znovu. A pokaždé jinak. A také postupně odhaluje pravdu o tom, co se vlastně té osudné noci stalo.


Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?





Od téhle knihy jsem toho čekala hodně, jelikož ji napsala autorka (Lauren Oliver) trilogie Delirium, kterou valná většina blogerů opěvuje. Já tuto sérii nečetla, takže k tomu nemohu nic říct. Ale k téhle knize rozhodně mám, co říct - zklamala mě, čekala jsem mnohem víc.

Celá kniha je zaměřena pouze na ten den, kdy se stala autonehoda. Samantha ho prožívá sedmkrát. Myslíte si, že budou všechny dny stejné? Ze začátku možná ano, ale postupem knihy se dny začínají lišit až se stávají naprosto odlišnými.

Kniha má 7 "kapitol", což znamená 7 dní. V každé kapitole jsou ještě podkapitoly, které mají pouze nějaký název a oddělují děj.

Kniha má necelých 400 stran. Mně ale připadalo, jako kdyby jich měla skoro 1000. Všechno bylo moc zdlouhavé a kniha se pomaličku vlekla. Navíc jsem ji četla celkem dlouho, prostě mě tolik nezaujala a já ji v klidu mohla kdykoli odložit, ale vracet se mi k ní už pak moc nechtělo. Abych to tak shrnula, myslím, že by bylo možná lepší, kdyby kniha byla kratší. Všechno se tam milionkrát okecává a koho to pak má jako bavit? Musím se vám přiznat, že jsem dokonce i některé velmi nudné pasáže přeskočila.


Ve snu padám temnotou.
Ve snu padám věčně.



Námět knihy je dle mého názoru skvělý. Vážně se mi ten nápad líbí. Zpracování příběhu je už bohužel značně horší.

Často jsem někde četla, že lidé, kteří četli Chvíli před koncem, se po dočtení museli zamyslet nad svým životem. Svým způsobem je i trochu chápu, protože hlavní hrdinka knihy se taktéž zamýšlela nad svým životem a snažila se ho změnit. Já se ale zamýšlet nemusela. Ta kniha mě k tomu nedonutila.

Tato kniha má jedno velké plus. Je samostatná, nepatří do žádné série (díky bohu, nemohla bych číst další osudy téhle ubohé Sam). V dnešní době je už totiž celkem těžké najít knihu, která nemá pokračování.



“So many things become beautiful when you really look.” 

Untitled


Hlavní hrdinka Samantha Emily Kinghstoneová byla divná. Neměla jsem ji ráda a po většinu knihy mě rozčilovala. Její myšlenkové pochody jsem neměla šanci pochopit. Vážně byla zvláštní. Myslela si jaká je to velká celebritka, přitom ve výsledku to byla jen obyčejná nula.

Parta nejlepších kamarádek - Sam, Lindsay, Ally a Elody. Tyhle party mě vždycky ve všech knihách hrozně štvaly (kromě série Dívčí parta a Roztomilé malé lhářky). Jedna si bez druhé pomalu ani nedojde na záchod. Všude tajemství a bla, bla, bla. Navíc Lindsay tomu vždycky nasadila korunku, protože to ona měla poslední slovo, to ona byla ta nejlepší. Ally byla celkem v pohodě, ale Elody mi teda k srdci moc nepřirostla. Vlastně mi k srdci nepřirostla ani jedna. Trpěla jsem celou knihu jejich přítomností.


Obálka -

Celkem se mi líbí, ale povšimněte si, že ta dívka má jednu nohu delší jak druhou.
3 z 5 bodů

Další obálky ze zahraničí:

Before I Fall  Le dernier jour de ma vie  Voor ik val


Celkové hodnocení -

Kniha má asi víc záporů jak kladů. A proto jsem jí přidělila pouhé 2 hvězdičky (dlouho jsem uvažovala, jestli jí mám dát 2 nebo 3 hvězdičky, ale jsem zlá, protože mě kniha velmi zklamala).

★★☆☆☆ (2/5)

8 komentářů:

  1. Knížka mě taky tak trochu zklamala.. ale líbila se mi.. a jsem ráda že nepatří do žádné série :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa kniha celkom páčila, bola to taká oddychovka, pri ktorej som nemusela veľmi rozmýšľať :) A prekvapil ma koniec :D

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Neboj se, knihu si přečti a udělej si na ni svůj názor. To, že se kniha nelíbila mně, neznamená, že se nebude líbit tobě. Co jsem tak všude možně četla, většina čtenářů je z knihy nadšená. ;-) Mně prostě nesedla a nevím, jestli si do budoucna přečtu ještě něco od této autorky. Třeba série Delirium bude o něco lepší. :-)

      Vymazat
  4. a to ma byt strasidelne ci skor take rozmyslame nad zivotom?

    Pozyvam na NAJ giveaway o GUCCI RUSH,75ml. Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/10/najlepsia-giveaway-ever.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašidelné to není. Je to spíše o tom, že se hlavní hrdinka mění (k lepšímu) a přemýšlí nad svým "minulým" životem. Autorka knihy asi chtěla, aby i čtenáři trochu popřemýšleli nad životem, který vedou. :)

      Vymazat
  5. Mně se teda tato knížka velmi líbila!:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)