pondělí 15. prosince 2014

Recenze: Manželovo tajemství



Někdy je lepší nevědět...


Název - Manželovo tajemství
Originální název - The Husband's Secret
Autor - Liane Moriarty
Překlad - Šárka Kadlecová
Počet stran - 392
Vazba - hardback s přebalem
Žánr - román pro ženy
Nakladatelství - Ikar
Rok českého vydání - 2014

Cecilia a Tess mají normální a vcelku stereotypní život, řeší každodenní problémy a obě mají skvělého manžela a úžasné děti, které nade vše milují. Jednoho dne jim ale život přinese něco, co by nikdy nečekaly. Cecilia objeví na půdě dopis od svého manžela, na kterém je napsáno: "Moje drahá Cecilie, pokud tohle čteš, tak jsem už mrtvý...". Najednou začíná pochybovat o tom, za koho se to vlastně provdala. Vždyť ho přece vůbec nezná... Tess oproti ní řeší problém s manželovou nevěrou, což by nebylo až tak převratné, kdyby se ovšem nezamiloval do její nejlepší kamarádky, kolegyně a sestřenice v jednom.

I Rachel kdysi měla skvělý život - tedy do té doby, dokud někdo nezavraždil její sedmnáctiletou dceru Janie. Od toho okamžiku nemá klidné spaní, postupně zjišťuje, že vlastně Janie vůbec neznala, ale hlavně se chce krutě pomstít tomu, kdo její dceru uškrtil. Doma ale najednou narazí na jedno malé vodítko, díky kterému by mohla dokázat to, oč se snažila - poslat vraha konečně po dlouhých, předlouhých letech do vězení.


"Život dokáže člověka překvapit."


Manželovo tajemství je velmi čtivá kniha s nečekanými a velkými převraty. Název knihy vystihuje všechny tři (ne)šťastné příběhy silných žen, jejichž osudy se vzájemně protnou. Cecilia, Tess a Rachel se střídají ve vyprávění po kapitolách nebo po jejích částech. Neměla jsem žádný problém se zorientovat mezi třemi dějovými linkami. To, že se vypravěčky takto střídaly, vedlo k občasnému přeskakování kapitol, protože autorka zakončuje jednotlivé kapitoly velmi napínavě a pomalu nám odkrývá všechna tajemství, která by možná měla být i navždy skrytá.

Děj je zasazen do Austrálie, jelikož autorka knihy je Australanka. Kniha se převážně odehrává v hlavním městě Sydney. Po přečtení této knihy mám chuť se sbalit a odjet alespoň na týden do Austrálie. Kniha se odehrává na podzim a i přesto se v ní řeší a slaví Velikonoce. Zprvu jsem si myslela, že to je pouze nějaká chyba, ale omyl - žádná chyba to není. V Austrálii se Velikonoce opravdu slaví na podzim.

I přesto, že vypravěčky řeší problémy s manželstvím a jsou o mnoho let starší než jsem já, ve spoustě věcech jsem se našla. Jak v podobném chování, tak i ve stejném zareagování na určitou situaci. Všechny postavy, které vystupovaly v knize, byly velmi dobře propracované dopodrobna a hlavně uměly zaujmout svou nevšedností.

Cecilia je manželka Johna-Paula, která nikdy nezavře pusu a vždycky má co říct. Má systém, který přesně do puntíku dodržuje, ve svém trochu nudném a stereotypním životě. U ní doma byste nenašli ani smítko prachu, prošlou marmeládu či neumytá okna. Všechno má pod palcem.

Přesný opak Cecilie je Tess. Tess má problémy s komunikací s cizími lidmi a je spíše uzavřená do sebe. Nerada je středem pozornosti. Tento strach z cizích lidí označuje jako sociální fobii. Tato postava je skvělým příkladem toho, jak lze překonat strach. Sice v nás pořád hlodá a vždycky tam trochu je, ale i tak se dá přemoci.

Rachel je ze tří vypravěček ta nejstarší. Má už i svého malého vnoučka Jacoba. Její kapitoly jsou dle mého nejméně záživné, ale i tak je to velmi zajímavý pohled do duše tchýně, kterým většina lidí nerozumí. Takže se konečně dozvídáme, co si tchýně myslí o manželkách svých synů a proč dělají to, co dělají. Tím samozřejmě nechci říct, že Rachel je nějaká zlomyslná a příšerná tchýně. Každý má své dny, takže ani u Rachel tomu není jinak.


Obálka:

Česká obálka je převzatá z anglického vydání. Já jsem s obálkou moc spokojená, jelikož skvěle doplňuje celý příběh uvnitř knihy. Motýl v uzavřené sklenici představuje něco krásného, ale i zakázaného.

Zahraniční obálky:
(Austrálie, USA, UK)

The Husband's Secret  The Husband's Secret  The Husband's Secret

Celkové hodnocení:

Když jsem knihu vzala poprvé do rukou, už tehdy jsem věděla, že tohle mě bude bavit, že přesně do tohoto příběhu se zamiluji. A stalo se. Báječně napsaný příběh ze života. Rozhodně doporučuji jak mladým čtenářům, tak i těm starším! Už jenom kvůli tomu epilogu si to musíte všichni přečíst!



Tímto mnohokrát děkuji nakladatelství Ikar za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Tak podle Tvé recenze vypadá kniha úžasně :)
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Už dlouho jsem nad knihou přemýšlela. koupit / nekoupit ? ale přesvědčila jsi mě, že je to kniha skvělá. Moc pěkný článek :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knížku v poslední době dost často narážím a většinou jsem si jí nevšímala, ale tvoje recenze mě nadchla, takže si ji rozhodně budu muset přečíst. =)

    OdpovědětVymazat
  4. Je to úúžasná knížka! Naprosto mě dostala! A všechny její obálky jsou super!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)