neděle 18. ledna 2015

Recenze: Škola dobra a zla

22194872

Věříte pohádkám?


Název - Škola dobra a zla
Originální název - The School for Good and Evil
Autor - Soman Chainani
Ilustrace - Iacopo Bruno
Překlad - Magdaléna Stárková
Série, díl - Škola dobra a zla #1
Počet stran - 416
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2014


Každé čtyři roky jedenácté noci jedenáctého měsíce se do vesnice Gavaldon vydává tajemný Školník, jenž má za úkol unést dvě děti - jedno krásné a hodné, druhé nehezké a divné -, které byly předurčeny k tomu, aby studovaly na Škole dobra a zla. Po studiu je čeká otevřená brána přímo do pohádky. Většina dětí se této noci obává, jelikož nechtějí opustit svou rodinu. Ale i přesto se tu najde dívka jménem Sofie, která se vyloženě nemůže dočkat toho, až ji Školník unese. Jenže co se stane, když ji umístí do Školy zla namísto do Školy dobra, kde se chtěla stát princeznou a žít šťastně až navěky?




Kdo by se jednou nechtěl stál princeznou či králem a žít si jako v bavlnce, že? Tato kniha nám ale přiblíží, jak to doopravdy chodí v pohádkovém světě. Nic tam není zadarmo, všechno se musí vybojovat a hlavně pokud se chcete stát opravdovou pohádkovou bytostí, která bude ve všech knížkách pro děti, musíte se hodně snažit ve škole a trénovat po nocích kouzla, kletby, úsměvy a mluvu se zvířátky. Studium na Škole dobra a zla opravdu není jednoduché.

Začátek knihy bych za pohádkově okouzlující neoznačila. Ale jen co se seznámíte s celým tím dech beroucím pohádkovým světem a prokoušete se tou trochu nudnou omáčkou, začíná opravdový a napínavý příběh, který vážně stojí za to. Spisovatel vytvořil naprosto úchvatný fantasy svět, který v sobě sice pár okoukaných prvků má, ale i tak se to dá považovat za originální dílo. Příběh navíc skvěle doplňují nádherné ilustrace, které naleznete na začátku každé kapitoly.

Styl psaní ovšem nemusí každému sednout. Kniha je napsána velmi jednoduše, ale k vypravování pohádek se to hodí. Velké plus této knihy je nepředvídatelnost děje. Čtenář do jisté míry netuší, co se bude odehrávat dále.


"Opravdoví přátelé vždycky všechno překonají, ať jsou, jací jsou."


Ve vyprávění tohoto kouzelného příběhu se střídají Sofie a Agáta, dvě naprosto odlišná děvčata. Počítejte ale s tím, že vám občas budou lézt na nervy a nebudete souhlasit se spoustou věcí, co udělají.

Sofie je typická načančaná panenka, jejíž poslání je najít si svého vysněného prince a žít výjimečný, neobyčejný život na zámku. Nedovede si představit život bez módy, líčení a parfémů. Sofie je ale sobecká, myslí ve většině případů pouze na sebe, což občas přináší katastrofální následky.

Agáta je na rozdíl od sebevědomé Sofie tichá a i tak trochu naivní dívka, která je ze všeho nejraději sama. Má ale úžasnou vlastnost, která se velmi cení - obětavost. Kdyby nebylo dobrého srdce Agáty, Sofie by už několikrát dopadla velmi špatně.


Obálka:

Obálky mají za úkol lákat pohledy lidí v knihkupectvích a této obálce se to rozhodně daří. Obálka knihy Škola dobra a zla je jednoznačně vydařená. Vpředu můžete vidět hlavní znak Školy dobra a zla, což jsou dvě labutě. Za nimi se schovávají dvě hlavní hrdinky, které nás provázejí celou knihou. A v pozadí za nimi se tyčí dva naprosto odlišné hrady, kde se odehrává většina tohoto zajímavého příběhu.


Zahraniční obálky:

16248113  22732268


Celkové hodnocení:

Škola dobra a zla je pěkné, oddechové čtení, které se skvěle hodí k poklidnému a pohádkovému období Vánoc. Knihu doporučuji všem pohádkovým nadšencům, ale menší děti by nemusely spoustu věcí pochopit a místy by jim příběh přišel dokonce i strašidelný.


Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

Na závěr přidávám několik svých fotografií nádherných ilustrací, které v knize naleznete.






4 komentáře:

  1. Pekná recenzia! Táto kniha ma veľmi zaujala, tak dúfam, že sa k nej čo najskôr dostanem :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná kniha a neviem sa dočkať zvyšných dvoch dielov.

    OdpovědětVymazat
  3. Túto knihu som si vypýtala na Vianoce a veľmi sa na ňu teším, znie super 8)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)