čtvrtek 30. dubna 2015

Recenze: Selekce

22538892
Selekce

Název - Selekce
Originální název - The Selection
Autorka - Kiera Cass
Překlad - Jana Montorio Doležalová
Série, díl - Selekce #1
Počet stran - 288
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2014


Nově vybudovaný, královský stát Illeá se rozděluje na kasty podle majetku. America Singerová se narodila jako Pátá, což obnáší to, že celý život se musí věnovat umění a šetřit peníze, aby měla vůbec na něco k snědku. Na opačné straně stojí královská rodina jako První. Princ Maxon nedávno dovršil plnoletosti a hledá si skvělou druhou polovičku, která jednou bude vládnout po jeho boku. Proto se uspořádá casting Selekce pro dívky z celé Illey, z nichž se pak vybírá nejlepší třicet pět.

America Singerová se ale do Selekce nikdy dostat nechtěla. Nikdy nechtěla soutěžit o princovu ruku a korunku. Nikdy nechtěla být středem pozornosti. A hlavně nikdy nechtěla opustit svou rodinu a tajného přítele. Jenže jediný dopis s přihláškou do této soutěže, kterou ji matka nutí vyplnit, změní Americe od základů život.



Když nám ten dopis přišel do schránky, máma byla radostí bez sebe. Byla přesvědčená, že se tak vyřeší všechny naše problémy, že prostě zmizí.



Drachenburg Castle in Königswinter, GermanyPříběh je velmi předvídatelný, ale za to se kniha čte opravdu lehce a rychle. Většina událostí je přímočará. Prostě se to stane a jde se dál. Nijak dále se předchozími událostmi nezabýváme. Styl psaní je jednodušší více než by měl být, ale když vezmu v potaz to, že se jedná o oddechovou četbu, autorce to prominu.

Věc, kterou ale autorce neprominu, je velká podobnost se sérií Hunger Games. Nechci tu nikoho z ničeho obviňovat, pouze na to upozorňuji. V Selekci je země rozdělená na kasty, v Hunger Games na kraje. V obou sériích se soutěží před zraky všech obyvatel. Navíc v Selekci se vyskytuje určitá postava, která je opravdu velmi podobná Caesarovi z Hunger Games. Náhoda?

Kiera Cass bohužel nemá moc jasno ani ve světě, který si sama vytvořila. Největší problémem jsou kasty, do kterých se člověk narodí a po celý život v nich musí zůstat - pokud si tedy nekoupí vstupenku do vyšší kasty. Amerika byla po celý život Pátá a musela každý den dlouho pracovat, aby měla její rodina něco k jídlu. Že si ale mohou dovolit popcorn a kouknout se na film? To se mi moc nezdá.

Ani postavy nejsou tou nejsilnější stránkou příběhu. Spisovatelka se po celou knihu držela jejich hlavních rysů a nijak více je během příběhu nerozváděla ani nepropracovávala. U postav chybí větší projevení emocí a zajímavější myšlenkové pochody.

Hlavní hrdinka America Singerová je pracovitá dívka, kterou jen tak něco nerozhodí, ale když přijde na kluky, najednou si připadá ztracená a zmatená. America je výbušná a náladová osobnost, ale umí si stát za svým názorem, což se cení. Nade vše miluje svou rodinu a udělá pro ni opravdu cokoliv - i to, že se přihlásí do Selekce.

Princ Maxon. Velmi pohledný mladý muž, kterého milují snad všechny dívky ve státě Illeá. Muž, kvůli kterému se přihlásilo tisíce dívek do Selekce. S Maxonem je zábava a je velmi galantní a ohleduplný, to se mu musí nechat, ale občas se chová jako pětileté, neohrabané dítě. Nikdy hlavně netušíte, jaké reakce se vám od něj dostane.


Obálka:

Největší klad této knihy je samozřejmě její obálka. Ty šaty! A ta úžasná barva! Kdo by této obálce odolal a nechal knihu ležet v knihkupectví, že?


Zahraniční obálky:

10507293  16004121  20621342

Celkové hodnocení:

K Selekci mám sice spoustu výhrad a můj celkový dojem z knihy není úplně nejlepší, ale i tak mě příběh bavilo sledovat a čtení jsem si poměrně užívala. Ráda si přečtu další díly; jsem zvědavá, jak se bude všechno dále vyvíjet. Tuto knihu doporučuji spíše nenáročným čtenářům nebo těm, kteří si chtějí zkrátit dlouhé večery.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

10 komentářů:

  1. Tuhle knížku jsem si zamilovala, a přečetla jsem ji za dva dny jedním dechem :-)

    http://wormake.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu si chci přečíst už strašně dlouho - taky za to trochu může ta obálka,hehe:D Ten nápad zní dobře, ale dost mě štve, že se všechny knihy poslední dobou srovnávají s Hunger Games:( Skvělá recenze:)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem četla a musím přiznat, že to byl příjemný příběh, u kterého jsem si krásně odpočinula :)
    Ale to je jen můj názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Selkeci bych si ráda přečetla jsem zvědavá jak se mi bude celá série líbit. Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Selekci jsem nedávno četla a docela se mi líbila. :) Pěkná recenze.
    http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem moc ráda, že jsem tu narazila na tuhle knížku. Podle názvu se mi moc nezdála, podle recenze si ji určitě přečtu. Díky.
    https://bekaknihomolka.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem si Selekci užila a obdivuji právě to. že i tak ohraný fenomén jako milostný trojúhelník dokáže autorka podat tak dobře - hodnotila jsem 4 hvězdičkami.. Ale pěkná recenze, chápu tvůj názor ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)