pátek 19. června 2015

Recenze: Eden



Eden

Název - Eden
Originální název - After Eden
Autorka - Helen Douglas
Překlad - Jana Jašová
Série, díl - Eden #1
Počet stran - 256
Vazba - paperback
Nakladatel - YOLI
Rok českého vydání - 2015

Eden Anfieldová je anglická středoškolačka, která vede obyčejný život. I přesto, že má nejlepší kamarády a milující tetu, něco jí stále chybí. Poté, co ale do jejího života vstoupí záhadný Ryan, uvědomí si, o co všechno do té doby přicházela. S Ryanem tráví čím dál tím víc času a jejich kamarádství pomalu přechází v něco víc. Pro Eden je Ryan definice dokonalosti, ale i tak se jí na něm něco nezdá... Proč nezná pizzu či významné osobnosti z 20. století? Eden se snaží odkrýt jeho největší tajemství a zjistit, co je vlastně Ryan zač a proč jí neříká pravdu...

Než se v mém životě objevil Rayn, žila jsem tak krotce a nenápadně - jako když myška cupitá vysokou trávou. Nenápadně jsem se ukrývala v bezpečí školních a domácích povinností, ve volných chvílích jsem skládala puzzle, luštila křížovky, hrála šachy. Měla jsem malé krotké sny - studovat dobře na místní vysoké škole, naučit se řídit - a nic moc jsem od života nečekala. Láska všechno změnila. Jako by se mi rozdrolila půda pod nohama. Jako by mě někdo zvedl z bezpečí zahrady u domu a hodil do divoké džungle. Můj starý život mi připadal jako šepot ve srovnání s řevem.

Tuto knihu bych zařadila do letní oddechové četby, u které si čtenář skvěle odpočine na lehátku u vody a stránky mu budou před očima ubíhat rychlostí blesku. Je to opravdu čtivá kniha, která dokáže i velmi dobře zabavit, a řekla bych, že se u ní nudit nebudete. Posledních asi padesát stran knihy nabírá na spádu a skvěle ukončuje příběh. A dokonce vás Eden i ledasčím překvapí - šokujícím koncem či nepředvídatelností příběhu.

universe in your hands | via TumblrSamozřejmě vás Eden může i hodně zklamat. Ať už je to námět či nějaké nesrovnalosti, které se tu vyskytují. Celý příběh je velmi naivní a příliš idealizovaný. To by tak ani nevadilo, kdyby byla kniha napsána mnohem lepším stylem. Styl psaní je totiž bohužel hodně podprůměrný. Všechno je zjednodušené, že už to ani víc nejde, a autorka využívá velmi ohrané a primitivní prvky.

Velkými tématy v této knize jsou láska a vztahy. Čtenáři jsou svědky toho, jak Eden prožívá lásku poprvé naplno. Ne všechno je však jednoduché a okolnosti této lásce k Ryanovi zrovna moc nepřejí. Eden je ale skvělým příkladem toho, co všechno je člověk schopen udělat pro lásku.

Postavy jsou ve srovnání se stylem psaní a příběhem mnohem propracovanější. Nejlépe se samozřejmě seznámíme s hlavními hrdiny, ale ani tak nám neuniknou charakteristické rysy vedlejších hrdinů.

Hlavní postava Eden Anfieldová je zrzka, která právě dokončuje střední školu a na pořadu každého jejího dne je rudnutí obličeje při alespoň trochu trapné situaci. Eden není nijak výrazná, ale ani za šedou myšku bych ji označit nemohla. Je to fajn šestnáctiletá holka, která má partu kamarádů, se kterými podniká různé věci, ale není ničím výjimečná.

Ryan je typický hrdina, ze kterého se všem dívkám v okolí podlamují kolena. Je neodolatelně kouzelný, pozorný a chytrý. Všechno ve spojení s ním je perfektní - tedy až na to, že něco skrývá. Dozví se Eden jeho obrovské tajemství, o němž kdysi přísahal, že ho nikdy neprozradí?


Obálka:

Eden bohužel nepatří mezi ty šťastné knihy, které se mohou alespoň pyšnit svou úžasnou a dokonalou obálkou. Česká verze obálky této knihy se mi vůbec nelíbí. Dle mého názoru by kniha byla mnohem více úspěšnější s německou obálkou (modrá, vpravo).

Zahraniční obálky:

12275873  17286907  17884765

Celkové hodnocení:

Eden je příjemné čtení, od kterého ale nemůžete očekávat zázraky. Je to v podstatě obyčejná young-adult kniha. I přesto, že z knihy nejsem nijak uchvácená, jsem ráda, že jsem si ji přečetla; nelituji toho. Samozřejmě jsem zvědavá, jak se vše vyvine v dalším pokračování. Pokud máte chuť si Eden přečíst, běžte do toho, nic tím neztratíte a knihu budete mít za dva večery přečtenou.

3 komentáře:

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)