pondělí 27. června 2016

Seznam knih na léto 2016

Léto 2016

Léto už je opět tady a s ním i můj nový seznam letního čtení! Tak moc jsem se na prázdniny a konečně nějaký ten čas na čtení těšila! Proto jsem se rozhodla sestavit tento seznam knih (stejně jako minulý rok), podle kterého se budu řídit, i když samozřejmě ho nebudu brát příliš vážně. Loňský rok jsem také nepřečetla všechny uvedené knihy... nevadí, svět se kvůli tomu nezboří. :-)

Seznam je opět rozdělený na dvě části. V první části naleznete beletrii, kterou čtu ze svého vlastního potěšení, v části druhé je povinná četba. Čas se nezastavitelně řítí vpřed a já již za necelý rok budu maturovat, takže je nejvhodnější doba na to, abych zkompletovala celý seznam maturitní četby. Momentálně mám přečtených třináct knih z dvaceti, tak pevně doufám, že těch sedm knih v létě přečtu!
Jako první tu mám Dívku ve vlaku od Pauly Hawkins, na kterou slyším všude samou chválu a navíc se blíží její zfilmovaná verze, tak jsem si řekla, že bych se už do této knihy konečně mohla pustit. Námět i anotace mne velmi zaujaly a to, že se Dívka ve vlaku stala Knihou roku 2015, by o ní něco mohlo vypovídat. Pevně doufám, že mě nezklame, protože přesně tyto psychologické, zamotané a mrazivé knihy miluji.

Pokračuji s Jojo Moyes, protože ta v létě nemůže chybět! Stala se z toho už taková tradice, že v létě si užívám nejen sluníčka a vody, ale i knih od Jojo, které se perfektně hodí k tomuto počasí a období v roce. Tentokrát jsem rozhodla sáhnout po knize Dívka, již jsi tu zanechal z prostředí první světové války. Zkrátka zamilovaných příběhů s dávkou překvapení a šoků, které autorka velmi dobře umí, není nikdy dost.

Jiskra v popelu od spisovatelky Sabaa Tahir je knihou, kterou už mám poměrně dlouho v hledáčku. Líbí se mi svět, který autorka vytvořila, a dvě postavy vyprávějící příběh, což mi trochu připomíná Legendu od Marie Lu, která se mi líbila. Zaujalo mne ale také prostředí, do kterého Sabaa děj zasadila, jelikož se podobá Římské říši. A jako poslední důvod mého rozhodnutí je maličko povrchní, ale... ale prostě ta obálka! 

26219614  27255359  28487403

Na doporučení mé kamarádky bych ráda toto léto otevřela a přečetla knihu Červený vrch od Jamie McGuire. Autorka má na svědomí i sérii Krásná katastrofa, po které bych se v budoucnu také chtěla poohlédnout, ale řekla jsem si, že začnu právě Červeným vrchem. Příběh pojednává o zombie apokalypse, což je téma, o kterém jsem v knize zatím nečetla, takže to bude taková moje premiéra. Na knihu se ale neskutečně těším a pevně doufám, že bude nabitá akcí a napětím.

Kniha Pět od Ursuly Poznanski má neuvěřitelně zajímavý námět. Detektivka, kde se hledají části mrtvého těla podle GPS souřadnic? No, nezní to alespoň trošku tajemně? Krimiromány zbožňuji a po přečtení anotace této knihy jsem věděla, že tuhle knihu si musím odškrtnout jako přečtenou. Ursula Poznanski má na kontě spoustu dalších a velmi kladně hodnocených knih. Třeba se další léto rozhodnu pro přečtení knihy Erebos nebo Saeculum.

A máme tu další napětí a další vraždy. V lese visí anděl od Samuela Bjørka jsem dostala k Vánocům, protože jsem si knihu nějakou dobu předtím vyhlédla a jak už to tak bývá... pořád jsem se k ní nedostala. V létě ale musí přijít i chvilky pro dechberoucí odhalení a mrazení v zádech, takže po čem jiném sáhnout než po tomto příběhu? Sice jsem už někde zaslechla, že není příliš těžké vraha odhalit a navíc mi poslední dobou přijde, že dokáži v knihách odkrýt snad všechno, ale i tak doufám, že to bude skvělé čtení s tajemnou atmosférou.

21941723    24558300

Měla jsem poměrně těžké rozhodování, jestli se do této knihy vůbec pustím. Série Selekce (recenze - 1. díl, 2. díl, 3. díl) byla oddechová, ale zároveň poměrně podprůměrná četba, která ve mně nic moc nezanechala. Nakonec jsem si ale řekla, že si Dceru od Kiery Cass přečtu, jelikož je to přesně takové to bezstarostné čtení hodící se k teplému počasí. Od knihy téměř nic neočekávám, ale těším se až si u ní odpočinu.

Jsem si jistá, že patřím mezi poslední lidi, kteří ještě nečetli Rudou královnu od Victorie Aveyard, a navíc druhý díl je skoro za dveřmi! K přečtení knihy mě také popostrčila událost, která se bude konat v srpnu v pražské knihovně, kde se bude povídat právě o této knize. Na knihu se těším, dystopie mám ráda, i když poslední dobou jsou si všechny navzájem velmi podobné.

Zakázaná přitažlivost je třetí díl ze série Nebezpečná láska (recenze - 1. díl, 2. díl) od mé oblíbené české autorky Kateřiny Petrusové. Její knihy, postavy a humor zbožňuji, takže Zakázaná přitažlivost je jasnou volbou! Tentokrát kniha sleduje osudy bodyguarda Henryho, kterého známe již z předešlých dvou dílů.

26803099    17975483

Neznám člověka, kterému by se Ostrov lhářů od E. Lockhart nelíbil. Mé dvě kamarádky, které již knihu přečetly, mi ji vřele doporučovaly a říkaly, ať se do ní co nejdříve pustím. Rozhodla jsem se tedy, že si ji nechám na prázdniny, abych si mohla tuhle kraťoučkou knížečku pořádně vychutnat. Ráda bych vám řekla, o čem kniha aspoň zhruba je, ale ani já sama nevím. Je to tak opředené tajemstvím, že jsem neuvěřitelně zvědavá, co se z toho vyklube.

A jako poslední knihu v první části mého seznamu, který čítá jedenáct knih, jsem zvolila Dám ti slunce od Jandy Nelson. Po knize už nějakou dobu pokukuji a čtu na ni poměrně hezké recenze, ale i tak se pořád trochu bojím, že v tom budou stopy Greenovského stylu, kterému já zrovna moc nefandím. I přesto se ale do knihy s radostí pustím a uvidím, jaké to bude.

  28232384
Povinná četba by někomu mohla léto pěkně znepříjemnit, ale mně ve výsledku ani tak nevadí. Jelikož jsem si stále nestihla podruhé přečíst Bílou nemoc od Karla Čapka, musím se do ní pustit teď. Jako další knihy z české tvorby jsem zvolila Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou, Ostře sledované vlaky a Pana Theodora Mundstocka. Ze světové literatury jsem do počtu přidala Petra a Lucii, Alchymistu a Maryšu. Toť můj seznam maturitní četby, který pevně doufám, že přečtu a poté zapíšu.

Četli jste některou z uvedených knih? Líbila se vám?
A jaký je váš seznam knih na léto?

22 komentářů:

  1. Z knih jsem zatím přečetla jen Jiskru v popelu a Ostrov lhářů. Obojí ale mohu s klidným svědomím doporučit :) S Rudou královnou si nelam hlavu, poslední, kdo ji nečetl, budu nejspíš já. S Dcerou dost váhám, protože ze selekce se mi líbil jen první díl a pak to šlo šupem dolů, tak mám z pokračování trochu strach.
    Jinak psaní seznamů jsem prostě vzdala, nejsem schopná je dodržet a vybírám knihy podle nálady a momentální chuti.
    Přeji krásné léto a příjemné čtení :)
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Jiskru i Ostrov se neuvěřitelně těším! Věřím, že to bude skvělé. :) U Dcery jsem si taky poměrně dlouho nebyla jistá, ale nakonec do ní půjdu. Co se týče série Selekce, já to mám naopak, přijde mi, že kvalita šla nepatrně s každým dalším dílem nahoru, ale ani tak to žádná sláva nebyla. :)
      Chápu, že psaní seznamů není pro každého a i já většinou zastávám názor, že nejlepší je vybírat knihu podle aktuální nálady, ale protože se dokáži jakž takž vybraných knih držet, tak jsem si řekla proč ne. :)
      Také přeji krásné léto a měj se hezky!

      Vymazat
  2. Hezký seznam, četla jsem jen Dívku ve vlaku a neskutečně mě vytáčela. :-D O Selekci jsem také přemýšlela, ale když píšeš, že to není nic moc, tak nevím, jestli mám knihy zakoupit. :-) A povinnou četbu Ti chválím! Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou je nádherná kniha, Bílá nemoc - klasika, stejně tak Petr a Lucie a Maryša... :-) Přeji hezké čtení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvůli čemu tě vytáčela? :D Být tebou, Selekci si půjčím v knihovně. Je sice pravda, že na ty obálky je radost se dívat, ale příběh opravdu není moc kvalitní. :) Na Modlitbu, Petra a Lucii i Maryšu se těším. Bílou nemoc jsem již četla a celkem se mi líbila, tak si ji chci osvěžit. :) Děkuji!

      Vymazat
    2. Ukňouraná alkoholička! Strašně mě vytáčela tím jak chlastala a bylo mi z ní špatně... :-D
      Se Selekcí to asi taky tak vyřeším. :-)Mně se knížky z povinné četby vcelku líbily, jestli můžu poradit, tak zkus ještě Idiota, Zločin a trest a Jeden den Ivana Děnisoviče. Teda, pokud jsi z toho něco už nečetla. :-)

      Vymazat
    3. Když jsem se dozvěděla, že hlavní hrdinka je alkoholička, do knihy se mi nejdřív nechtělo, takže chápu tvé pocity, ale uvidím, no... :D
      Děkuji za tipy! Zločin a trest mě láká, takže si ho určitě přečtu, a po dalších dvou se časem také podívám. :)

      Vymazat
  3. Já si žádný seznam knih nenapsala, ale mám nějakou menší představu co bych chtěla přečíst a hlavně snad pokročím se čtením knih co mám v knihovničce... ale to jsou zase velké plány :D

    Jinak četla jsem "Pět", ta byla naprosto skvělá, autorku jsem si díky tomu hodně oblíbila.
    Dceru jsem také četla i ta se mi hodně líbila až na nějaké maličkosti...
    A jinak mám polovinu knih taktéž v seznamu "k přečtení" tak uvidím jestli se k nim dostanu ^^
    Jinak přeji krásné prázdninové čtení :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, aby se ti to povedlo! :)
      Na knihy od Ursuly jsem snad neslyšela žádnou negativní recenzi, proto se na Pět moc těším. :)
      Díky, tobě také! :)

      Vymazat
  4. Nutně si potřebuji přečíst Jiskru v popelu, všichni na ni pějí chválu a já ji opravdu potřebuji :D
    Ať se ti všechny "letní knihy" čtou příjemně :)

    OdpovědětVymazat
  5. První tři zmíněné knihy bych si taky ráda přečetla, hlavně na Jisrku v popelu se už strašně moc těším, mám ji doma od února a dostanu se k ní až teď, shame on me.

    Červený vrch a Rudou královnu jsem četla, ani jedna se mi extra nelíbila, čekala jsem od toho mnohem víc, hlavně teda od Rudé královny, vzhledem k tomu, jaký je okolo toho boom.

    S tou maturitní četbou máš tedy docela náskok, já to dočítala až na poslední chvíli a stejně jsem nepřečetla všechny. :D Lustiga mám ráda, ale konkrétně u Kateřiny jsem tiše trpěla, nebavilo mě to... Bílá nemoc je ale super a Alchymista je nádherná knížka, škoda, že jsem si ho nemohla dát k maturitě, ale určitě se k němu někdy vrátím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky ke knihám dostávám postupně a některé mi už doma leží nepřečtené opravdu dlouho... :D Ale jsem zvědavá, co na Jiskru řekneš. :)
      Většinou se mi u dystopií ověřilo, že když je kolem nich takové halo, tak nejsou tak dobré, ale na knihu se poměrně těším. Díky ale za názor. :)
      Tak nějak počítám s tím, že všechnu povinnou četbu za léto nestihnu, takže budu dočítat i během školního roku. :D Většina lidí si Kateřinu chválila, ale samozřejmě všem se nemůže líbit všechno. O Alchymistovi jsem slyšela hodně a opravdu mě to láká, tak se těším. :)

      Vymazat
  6. Pekný výber. Niektoré knižky mám taktiež v pláne. :)
    Červený vrch si podľa mňa užiješ. Je to od McGuire niečo úplne iné, ale myslím si, že sa jej to vydarilo :)
    Ale napríklad taký Ostrov klamárov nedokážem chváliť. Lákalo ma to, no nakoniec som bola veľmi sklamaná, tak som zvedavá, ako sa bude páčiť tebe :) Uži si čítanie :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Červeného vrchu očekávám hodně akce, tak snad to tak bude a knihu si užiju. :) Já jsem na Ostrov lhářů hodně zvědavá a pevně doufám, že mě nezklame, i když tyto knihy bohužel takovou tendenci mají. :( A díky!

      Vymazat
  7. Tyjo to vážně všechno přečteš ? :D Já jsem teda nečetla žádnou z nich, ale inspiraci jsem si nějakou vzala. Jinak tězvu na můj blog :)
    http://simonevxls.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Od Ostrova lhářů jsem čekala trochu víc, takže mě to celkem zklamalo. Ale jako takový to oddychový čtení někde venku je to fajn :) Pokud se ti ale knihy s podobnou tématikou, kde je hodně tajemství a záhad, líbí, mohu doporučit Isolu od Isabel Abedi :)

    OdpovědětVymazat
  9. Super plán! :)
    Dívku ve vlaku a hlavně Jiskru v popelu mám naplánovanou také a od JoJo si chci přečíst Než jsem tě poznala. Přiznám se, že nebýt filmu (traileru), do knihy bych se asi určitě nepouštěla :D :)
    Červený vrch je skvělý! Celkově to Jamie prostě umí. Nedávno jsem četla její novou knihu Sladké nic a moje tušení byly potvrzeny :)
    Od Ursuli bych si v létě chtěla přečíst Erebos, tak uvidím jak mi to vyjde :)
    Dcera mi ve čtvrtek dorazila domů, ale pustím se do ní asi až na konci roku, abych pak nemusela dlouho čekat na pokračování. Více se těším spíše na Šťastně až na věky :)
    Sérii Bavettovi mám doma také a ještě jsem se k ní nedopracovala :(
    No a Ostrov lhářů jsem četla, ale bohužel patřím do skupinky, která z toho moc nadšená nebyla. Asi jsem ten konec a pointu nepochopila no :/
    Pěkné čtení a krásné léto! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Než jsem tě poznala bych si také ráda přečetla. Všichni knihu chválí, tak mě zajímá, jaká je. :) Trailer jsem neviděla; nejspíš na něj mrknu až po přečtení knihy.
      To ráda slyším! Červený vrch mi kamarádka vychválila až do nebes, tak se nemůžu dočkat!
      Ohledně Dcery jsem slyšela, že má celkem zajímavý konec, po kterém nutně potřebuji další díl, takže tvé rozhodnutí chápu. Já bych ale čekat nevydržela. :D
      K Bavettovým se určitě dostaň co nejdříve! Je to vážně pecka!
      Jak tak koukám, schází se čím dál tím víc lidí, kterým se Ostrov lhářů nelíbí... tak jsem celkem zvědavá, jak se kniha bude líbit mně. :)
      Díky! Tobě také. :)

      Vymazat
  10. Dívka ve vlaku není dle mého názoru zas takové terno, jak o ní všichni mluví...
    Každopádně Pět je skvělá knížka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na obě knihy jsem velmi zvědavá. A na Pět se těším možná i o maličko víc... :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)