středa 1. ledna 2014

Hitparáda knih (rok 2013)


Ahoj, ahoj!
Vítám Vás u prvního článku letošního roku!
V roce 2013 jsem přečetla extrémně málo knih. Raději se ani neptejte kolik. Prostě nebyl čas nebo jsem neměla vůbec chuť do čtení. Slibuji, že to příští rok tento rok napravím. Chci přečíst všechny nepřečtené knihy z mé knihovničky (uf), tak doufám, že se mi to povede, i když o tom dost silně pochybuji. :D

A jenom tak pro zajímavost jsem zjišťovala, jakou nejkratší a nejdelší knihu jsem v roce 2013 přečetla:

Nejkratší kniha = Ten, kdo stojí v koutě
Nejdelší kniha = Padesát odstínů šedi

A můžeme jít na to! Jaké knihy se mi v roce 2013 nejvíce líbily? A které naopak vůbec? Jací spisovatelé si mě získali?

Nejlepší knihy roku 2013


17266418  13409694  13599993

Jsem roztříštěná je neobyčejný a depresivní příběh jedné neobyčejné dívky. Celá kniha je originálně zpracována a to se mi moc líbí. Knihu/sérii všem vřele doporučuji.
Další knihou v této kategorii je Nebezpečná láska - kniha, kterou si musí přečíst každý (okay, nevím, jestli by to bavilo všechny kluky). Je zábavná, romantická, napínavá, vtipná, čtivá, dokonale promyšlená a dojemná. Jednoduše geniální.
Příběh o Tris z knihy Divergence je taktéž geniální. Líbí se mi svět, který spisovatelka Veronica Roth vytvořila. Ano, mohla z toho vyždímat mnohem více, ale i tak tato kniha patří k top knihám roku 2013.
Dále bych tu mohla zmínit třeba Zlatou lilii od Richelle Mead. Miluji každou její knihu! Všichni povinně přečíst!  A hluboce mě zasáhla kniha Ten, kdo stojí v koutě. Lidé ji přehlíží kvůli její nenápadné velikosti a nevydařené obálce. Dejte této knize šanci, je vážně báječná.


Nejlepší knižní postavy


V roce 2013 jsem přečetla druhý a třetí díl ze série Hunger Games. Hlavní hrdinku Katniss Everdeen jsem si velmi oblíbila. Je odvážná, obětavá a chytrá. Má mozek, který umí používat. 
V této kategorii musím znovu zmínit knihu Nebezpečná láska, protože její hlavní hrdinka Paige Adamsová je báječná, milá, pohodová, vtipná, sarkastická holka, která nezkazí žádnou srandu. Věřím, že každý, kdo tuto knihu četl, si ji musel zamilovat.
V malé, nenápadné knížce Ten, kdo stojí v koutě je hlavním hrdinou velmi chytrý kluk Charlie, který právě nastupuje na střední školu, kde nikoho nezná. V životě si prošel těžkými věcmi. Charlie vám prostě přiroste k srdci.
Mým miláčkem se stal i Adrian Ivaškov. Ve Vampýrské akademii jsem ho přehlížela, ale ve spin-off sérii Pokrevní pouta je dokonalý. Naprosto dokonalý!
A možná se do této kategorie dostal i Warner ze série Shatter Me. Je to psychopat, ale je úžasný.


Nejleí autoři


Nejlepší spisovatelka je jednoznačně Richelle Mead. Ona je vážně geniální! V roce 2013 jsem přečetla jenom jednu její knihu (Zlatá lilie) - letos to musím dohnat, na poličce na mě čeká Indigové kouzlo, v únoru vychází Ohnivé srdce a pak na jaře vychází její nová série. :-)
V roce 2013 jsem objevila českou spisovatelku Kateřinu Petrusovou, která píše skvěle, skvěle a ještě jednou skvěle! Její prvotina Nebezpečná láska je dokonalá!
Samozřejmě nesmím zapomenout na autorku Tahereh Mafi. Napsala sérii Shatter Me, která si mě opravdu získala. Hlavně stylem, jakým byla napsána. Tahereh přišla s něčím novým, neokoukaným a mně tím vyrazila dech!


Nejakčnější knihy


17289119  15771057  12213207

V roce 2013 jsem si velmi zamilovala akční knihy. Miluji, když kniha odsýpá a příběh má spád. Všichni příznivci akčních knih rychle sem! Třeba jste tyto knihy ještě nečetli!
První kniha, kterou jsem do nejakčnějších knih zařadila, se jmenuje Legenda. Kniha je psána z dvou pohledů - velice chytré dívky June a mladého kriminálníka Daye. V této knize najdete akce opravdu hodně. Hlavně díky tomu, že Day je kriminálník, hihi. :D
Rezistence je pokračování již výše zmíněné knihy Divergence. Tento druhý díl byl sice o něco slabší, ale za to na druhou stranu jsem v knize nalezla mnohem více akce a to oceňuji!
A jako poslední tu mám Sílu vzdoru. Letos jsem přečetla i Vražednou pomstu, která byla také velmi akční, ale na poslední díl trilogie Hunger Games neměla. Při čtení Síly vzdoru se ani na chvíli nezastavíte, akce tady, akce tam, akce všude.


Nejvtipnější knihy


15780007  11346323

Adrian je prostě zlatíčko, vtipné zlatíčko. Díky Adrianovi se stala Zlatá lilie velmi vtipnou knihou. Jeho hlášky jsou legendární. Pokaždé mě úplně rozsekají! :-D
Deník malého poseroutky je další vtipná kniha. Když jsem ji četla poprvé (pár let zpátky), kniha se mi vůbec nelíbila. Označila jsem ji za hloupou a divnou. V roce 2013 jsem knize dala druhou šanci a udělala jsem dobře! Takhle jsem se u knihy už dlouho nezasmála. Skvělé oddechové čtení.


Největší zklamání


13537899  13500433  12881645

Knihy Pod nekonečnou oblohou a Proměna jsem ani nedočetla. Bylo to tak nudné, zdlouhavé a nezáživné, že jsem je prostě zaklapla. Od Proměny jsem nic neočekávala, takže to není až takové zklamání, kdežto od knihy Pod nekonečnou oblohou jsem toho očekávala hodně. Všichni knihu vychvalují, ale mně se prostě nelíbila, tak jsem ji ani nedočetla a myslím, že už ji znovu otvírat nebudu. A navíc nevím, co všichni vidí na té obálce - mně se nelíbí. :D
Další knihou je Chvíle před koncem, kterou napsala slavná autorka série Delirium. Delirium jsem nečetla a ani nevím, jestli se do série vůbec někdy pustím, protože Chvíle před koncem byla propadák.
Ještě bych tu mohla zmínit Ukolébavku od Sarah Dessen. Strašně se mi líbila anotace a vypadalo to jako skvělé letní čtení. Bohužel jsem se mýlila. Bylo to další velké zklamání.

13 komentářů:

  1. Zlatá lilie byla opravdu vtipná, to souhlasim. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zlatá lilie je super, hlavně Adrian, ale na to máš jak tak koukám podobný názor. :-D Jinak se mi hodně líbila právě Roztříštěná, nemůžu se dočkat až si přečtu pokračování. No Hunger games a Rezistence to je taková klasika, jsou to povedené knihy. Mě se docela dost líbila i kniha Pod nekonečnou oblohou, asi jsem měla štěstí, že mi sedl styl vyprávění i příběh. :-) Teď bych si hrozně moc chtěla přečíst Legendu, prý je vážně skvělá, tak já tomu budu věřit. .:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že ti sedl styl vyprávění knihy Pod nekonečnou oblohou. :) Já se u knihy šíleně nudila a číst to dál nemělo cenu. :) A Legendu si určitě přečti. Pár chybiček by se tam našlo, ale jinak je to dobré. Já knize dala čtyři z pěti hvězdiček. :))

      Vymazat
  3. Koukám, máme stejný názor na Chvíle před koncem, a to se mi to zdálo lepší než delirium, které jsem ani nemohla dočíst :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ouha, tak to se asi vážně do série Delirium nepustím. :D

      Vymazat
  4. Warner♥ :D Mě se naopak Vlčí pramen líbil moc. Těším se na třetí díl a doufám, že ho nakladatelství vydá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti Vlčí pramen líbil. :) Mně kniha přišla moc zdlouhavá a celkově mi nesedla. :(

      Vymazat
  5. Skoro se vším s tebou souhlasím. HG, Roztříštěná, Legenda, Divergence a Zlatá lilie jsou úžasný knížky. A Adrian má dost dobrý hlášky. :D Vždy mě pobaví.

    OdpovědětVymazat
  6. Moja najobľúbenejšia za tento rok je Hunger Games! :3

    -Pozývam ťa na môj blog na ktorom prebieha giveaway o super ceny! :) http://dia-valentins.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  7. S Legendou, Divergencí i Chvílí před koncem s tebou souhlasím :) Jsem roztříštěná jsem dostala na Vánoce, už se těším, až si ji přečtu :) A Hunger Games si chci už dlouho přečíst, tak doufám, že se k nim brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti bude Jsem roztříštěná líbit stejně jako mně! :) A Hunger Games samozřejmě také!

      Vymazat
  8. Mrzí mě, že tě kniha Pod nekonečnou oblohou zklamala. Prvních sto stránek bylo zmatených, ale pak to podle mě šlo. Mně se přívěh zamlouval nejspíš proto, že to byla jedna z prvních dystopií, co jsem četla a líbily se mi hlavní postavy. Každopádně mé velké zklamání je druhý díl, který jsem ani neotevřela. Štve mě, že je to jen část dílu.
    Nebezpečnou lásku si musím pořídit. Věřím, že i mně se příběh bude líbit. Něco na té autorce musí být, když už u nás vydala tolik knih. A jsem především ráda, že je to česká autorka. :)
    Adriana mám také mezi oblíbenými postavami. Chtěla jsem natočit video, ale nevím, jestli to nakonec zrealizuju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vzdala už někde kolem 150-té strany. Chápu tvé zklamání u "druhého" dílu. :/
      Nebezpečnou lásku všem doporučuji, je to nádherná kniha. Jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy přečetla!
      A video určitě natoč! Moc, moc, moc ráda se na něj podívám! :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)