pátek 20. června 2014

Recenze: Na hraně zapomnění

21845185

Na hraně zapomnění


Název - Na hraně zapomnění
Originální název - The Edge of Never
Autorka - Jessica Ann Redmerski
Série - The Edge of Never
Díl - 1.
Vazba - paperback
Počet stran - 400
Nakladatelství - YOLI
Rok českého vydání - 2014
Překladatel - Jana Jašová


Camryn Bennettová je nespokojena se svým dosavadním životem. Její přítel umřel při autonehodě, bratr je ve vazbě a rodiče jsou rozvedení. Pak už jenom stačí, aby se pohádala se svou nejlepší kamarádkou, a rozhodne se, že musí z města zmizet. Musí odcestovat daleko odtamtud. Nasedne do autobusu a vydává se vstříc dobrodružství. Během svého putování se seznámí s neodolatelným Andrewem. Spřátelí se a rozhodnou se, že budou cestovat napříč Amerikou dohromady. Během road-tripu se mezi nimi vytvoří pouto. Camryn ale neví, co chce, a Andrew něco skrývá. Podaří se jim všechny problémy vyřešit nebo se jejich cesty rozejdou?

Tato kniha dokáže svým čtenářům otevřít oči. Dokáže je povzbudit v tom, aby dělali to, co je baví. Aby se ohlíželi především na sebe. Je to silný příběh, který mnohým lidem otevře cestu do světa a ukáže, že pravá láska umí překonat úplně všechno.

Na hraně zapomnění je velmi čtivá kniha. Při jejím čtení jsem se opravdu bavila, i když s dějem jsem moc spokojená nebyla a navíc bylo všechno roztahané jako karamel. Knihu bych rozhodně zkrátila tak o třetinu. Ano, oceňuji autorčinu snahu, že nám chce všechno podat s co nejvyšším počtem informací, ale čeho je moc, toho je příliš. Autorka nás zatěžuje zbytečnostmi. Dále má spisovatelka zmatek v čase a datech. Nejdříve je červen, pak březen. Nejprve Camryn mluví o jedné události, která údajně nastala před třemi měsíci, poté prý nastala před více než jedním rokem. Tohle překladem nejspíše nebude. Co ale překladem bude, jsou časté gramatické chyby.

💀 | via TumblrV knize se hodně cestuje a tak jsem se tedy těšila, že poznám trochu více Ameriku. Bohužel se tak nestalo. Spisovatelka nás neseznámila s téměř žádným městem či krajinou. Většina výletování se odehrávala v autě nebo v motelech.

Velké téma v této knize je sex. O lechtivé scény tu není nouze. Hlavní hrdinové toto téma neustále rozebírají. Upozorňuji na to z toho důvodu, že většina lidí, kterým se tato kniha dostane do rukou, nemá ani ponětí, že by se tam mohlo něco takového dít v tak velkém množství.


"Jen pořád něco rozebírat a plánovat je k ničemu," prohlásil. "Když pořád rozebíráš minulost, nepohneš se z místa. Stejně tak tě drží zpátky, když pořád jen plánuješ budoucnost. To pak taky trčíš pořád na místě." Zadíval se na mě. "Žij touhle chvílí," pronesl, jako by mi sděloval něco závažného, "kdy je všechno, jak má bejt. Přestaň zbytečně vzpomínat na minulost, a dostaneš se, kam se chceš dostat, mnohem rychlejc."
~ str. 78 (Na hraně zapomnění) 


Hlavní hrdinové se střídají ve vyprávění, takže máme možnost poznat obě postavy a každé nahlédnout do její hlavy. Camryn Bennettová je "hlavnější postava" této knihy, když by se to tak dalo říci. Je mnohem více propracovaná než Andrew. Bohužel jsem si s Camryn moc nesedla a musím se přiznat, že mi je nesympatická. Je věčně nepříjemná a protivná. Možná na ní má dopad ten nedávný sled událostí. Naopak Andrewa jsem si oblíbila až moc. Naprosto jsem mu podlehla, omotal si mě kolem prstu. Pětadvacetiletý, zelenooký Andrew Parrish je prostě neodolatelný. Sebevědomý, hravý a krásný pohodář. Navíc je i velmi vtipný, takže díky němu jsem se při čtení této knihy často smála. Bavil mě svými hláškami.

Na to, že Camryn je dvacet let a Andrewovi pětadvacet, jejich dialogy vypadají, jako kdyby jim bylo třináct let. Dohadování se o tom, jestli mají nebo nemají rádi Justina Biebera, mi přijde trochu pod jejich úroveň.


Obálka:

Jsem moc ráda, že můžeme mít tuhle báječnou originální obálku i my v Čechách. Naprosto mě okouzlila, a proto jí uděluji 5 z 5 bodů. Předpokládám, že dívka na obálce je Camryn. Během celé knihy nosí tento účes a má i stejnou barvu vlasů.
Ještě bych se ráda vyjádřila k vazbě knihy, kterou musím pochválit. Je sice papírová, což já zrovna nemusím, ale vydrží toho hodně. Velké plus je, že hřbet knihy je pevný, takže se při čtení nezlomí.

Zahraniční obálky:

18109334  16081272  19549421
22021397  18901709  18587531


Celkové hodnocení:

Na hraně zapomnění je úžasná oddechovka (i přes všechny její chyby jsem si ji vážně oblíbila), kterou mohu jedině doporučit. Knihu budete mít přečtenou během chviličky. Já jsem ji přelouskala opravdu rychle. A ten konec dostane naprosto každého! Spisovatelka mi vyrazila dech! Teď už jenom vyhlížím další díl (The Edge of Always), který byl měl v českém překladu vyjít v prosinci 2014.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu si můžete přečíst ZDE.

7 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Určitě do této knihy běž, je to krásný příběh. :-)

      Vymazat
  2. Na knihu jsi mě nalákala. Teď se moc těším až si jí přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu bych si ráda přečetla. :) Vypadá to zajímavě. Především se mi líbí, že to má určitou hloubku, to na knihách v poslední době hodně oceňuji. Jen škoda, že je to pravděpodobně zkaženo těmi postavami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední dobou to mám také tak - oblíbila jsem si knihy, které mají hloubku. :-) Postavy v této knize jsou fajn, jenom ta Camryn je trochu otravná. :-D A pokud si knihu přečteš, tak si ji užij. :-)

      Vymazat
  4. Už dlho sa po knihe obhliadam a tak to vyzerá, že sa k nej dostanem veľmi skoro. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)