pátek 11. července 2014

Recenze: Poslední dopis od tvé lásky

18712295

Láska v dopisech

Název - Poslední dopis od tvé lásky
Originální název - The Last Letter From Your Lover
Autorka - Jojo Moyes
Překlad - Lucie Mikolajková
Počet stran - 472
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatelství - Ikar
Rok českého vydání - 2013


Jennifer Stirlingová měla autonehodu, ze které si odnesla velkou jizvu na ruce a ztrátu paměti. Dokonce si nepamatuje ani manželovo jméno a život, který dříve žila, jí připadá cizí. Snaží se všechno vrátit do starých kolejí, zvyknout si na své staré já a každodenní stereotyp, když jednoho dne objeví milostný dopis, který byl údajně určen jí... Kdo je ten záhadný muž, který se jí v dopise svěřuje o svých citech k ní? Byla snad někdy svému manželovi nevěrná?

Tato kniha je proložena dopisy a vzkazy milenců. Díky tomu se stala zajímavější a originálnější. Už jenom při čtení dopisů, které v knize naleznete, se necháte zanést daleko a daleko a představujete si, jaké to kdysi bylo. Na knize Poslední dopis od tvé lásky se mi opravdu líbí ta celková atmosféra příběhu. Londýn v šedesátých letech minulého století, lidé z vyšší či nižší společnosti, Francie, novináři - ach, to všechno je tak kouzelné. I příběh, který se v této knize skrývá, vás okouzlí.

Velké plus této knihy je její překvapivost a nepředvídatelnost. Postupně se odkrývají všechna skandální tajemství. Autorka má vždy něco v záloze, čím čtenáře překvapí. Celá kniha je propracována do posledního - i toho nejmenšího - detailu.

Ne všechno je bohužel růžové a některé věci se spisovatelce nepovedly. Kniha je velmi zdlouhavá a zbytečně natahovaná. Určitě by se to všechno dalo zkrátit. Další věcí je prolínání se minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Může to být velice matoucí. Já jsem se v ději několikrát ztratila a nějakou chvíli mi trvalo, než jsem se znovu zorientovala.


Věděla o sobě téměř všechno, co vědět mohla, ale to nijak nezmírňovalo ten všudypřítomný pocit vykořenění, jako by ji hodili do cizího života.
~ str. 76 (Poslední dopis od tvé lásky) 


Poslední dopis od tvé lásky se zabývá osudy hned několika lidí zároveň. Vyprávění je tedy v er-formě, což pro mě není zrovna to nejlepší - postavy mi pak jsou mnohem více cizí, jelikož jim tak dobře nevidím do hlavy a nemohu se s nimi tolik sblížit.

Jennifer "Jenny" Stirlingová je půvabná mladá žena, kterou všichni muži v okolí obdivují a tajně po ní touží. Aby taky ne, je to téměř nadpozemsky krásná blondýnka, která se umí chovat vybraně a ve společnosti se s ní nikdo nenudí. Pořádá večírky a umí si jít za svým cílem. Dalo by se říci, že je snad i dokonalá, ale ne všechno je vždy takové, jak se na první pohled zdá...

Manžel Jennifer je podnikatel, velmi úspěšný podnikatel. Laurence Stirling je bohatý muž, který je se svým životem více méně spokojený. Všem ženám se z něj podlamují kolena, ale kdyby poznaly, jaký je ve skutečnosti, vyhnuly by se mu velkým obloukem.

Laurencova osobní sekretářka Moira Parkerová je vzorná, nikdy nechodí pozdě, je na ní spolehnutí a vše, oč jí někdo požádá, udělá ihned. V práci se jí tedy opravdu daří, ale v osobním životě to bohužel není žádná sláva.


Obálka:

Česká obálka je naprosto nádherná. Barvy, které jsou zvoleny, a ta nádherná atmosféra mě dostaly. Téhle obálce jsem propadla. Dokonce jsem se smířila i s tím zlatým odznáčkem "Bestseller". Obálce uděluji plný počet bodů - 5 z 5 bodů.


Na ukázku tu pro Vás mám několik úžasných zahraničních obálek. Která se Vám líbí nejvíce? Já naprosto podlehla té druhé.

10163292  8732355  12986521
12853122  17979806  11627302
18334770  19208358  20412887

Celkové hodnocení:

Poslední dopis od tvé lásky bylo příjemné a velmi milé čtivo, které určitě doporučuji na dlouhé letní večery. Co takhle si upéct něco dobrého na zub a uvelebit se s touto knihou při západu slunce? :-)

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu si můžete přečíst ZDE.

21 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, kniha vypadá opravdu dobře. :) Doufám, že se k ní co nejdříve dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :-) Určitě si ji přečti, teď je navíc takové to ideální období na čtení této knihy. :-)

      Vymazat
  2. Na knihu se chystám :) Od autorky jsem četla Než jsem tě poznala a je to moje srdcovka :)) Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě uvažuji o přečtení Než jsem tě poznala. Všichni knihu vychvalují, tak ji asi zkusím. :-) A díky! :-)

      Vymazat
  3. Kniha i diky tve recenzi vypada, jako ze se ji vyplati precist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně moc pěkné, milé a skvěle propracované čtení na léto, takže pokud o přečtení této knihy uvažuješ, tak do toho běž. :-)

      Vymazat
  4. Pekná recenzia. :)
    Páči sa mi obálka a kniha nevyzerá vôbec zle.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem četla od této autorky Než jsem tě poznala určitě si ji také přečti

    OdpovědětVymazat
  6. Připadá mi to jako takové milé letní čtení :) A jak tak koukám na ty obálky, za mě tedy jednoznačně vede ta naše :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak teď jsi mě doslova nalákala na přečtení této knihy! :O :)
    http://my-little-boring-me.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli si tuhle knihu rozhodneš přečíst, doufám, že se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  8. Tak to zní dost dobře, navíc ta obálka! Dokonalost. :-D Skvělá recenze, asi jsi mě zase nalákala. :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Naše obálka se mi také moc líbí. Z těch zahraničních u mě vede 4.,5. a ta poslední. :) Na knihy od této autorky se chystám už od té doby, co jsem přečetla jednu recenzi od Bastery. :) Doufám, že se k ní dostanu už brzo. V knihovně se mi zatím všechny její knihy vyhýbají. Velice povedená recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, aby ses ke knihám od Jojo Moyes dostala co nejdříve. :-) A mockrát Ti děkuji! :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)