neděle 13. března 2016

Recenze: Půlnoční koruna

27821813
Půlnoční koruna

Název - Půlnoční koruna
Originální název - Crown of Midnight
Autorka - Sarah J. Maas
Překlad - Ivana Svobodová
Série, díl - Skleněný trůn #2
Počet stran - 400
Vazba - paperback
Nakladatel - CooBoo
Rok českého vydání - 2016

Celaena vyhrála v souboji, a tím se stala královou bojovnicí, postrachem všech králových nepřátel a odpůrců. Aby získala svou vytouženou svobodu, musí vládci Adarlanu sloužit po několik let. Musí plnit rozkazy a nijak výrazněji se neprojevovat. To by ale nebyla Celaena, kdyby nedělala něco, za co by podle zákona měla být o hlavu kratší. Královna Elena si pro ni navíc připravila další úkol, aby zjistila, jaké zlo se snáší na světadíl Erilea. Podaří se Celaeně ničivou moc odhalit, aniž by byla přistižena? A vyjdou její tajemství na povrch nebo se jí vše podaří udržet v tajnosti a zachránit si tak život?

Recenze obsahuje spoilery na předešlý díl Skleněný trůn!

Skleněný trůn nebyl zrovna nejlepší knihou, kterou jsem kdy přečetla. Bylo to průměrné čtivo, a proto jsem byla k Půlnoční koruně, která taktéž patří do fantasy světa, trochu skeptická. Slýchala jsem ze všech stran, že druhý díl je lepší a akčnější, ale nebrala jsem to příliš vážně. Druhé díly totiž většinou trpí nemocí horších pokračování. Musím ale říct, že tahle kniha je výjimkou. Půlnoční koruna mne opravdu překvapila a užila jsem si ji mnohem víc než Skleněný trůn. Z jednoduchého příběhu s naprosto průhlednou zápletkou se stal vcelku propracovaný, nepředvídatelný a zajímavý příběh. Je vidět, že se spisovatelka vypsala a její styl i nápady se výrazně zlepšily.

Půlnoční koruna je v podstatě rozdělena na dvě části. První část knihy je spíše poklidnější, plná tajemství, místy až zdlouhavá. I tak vás ale dokáže pohltit a udržet u čtení. Jakmile se dostanete k polovině, čeká vás šok, kterým si mě autorka získala, jelikož ani já ho neodhalila, i přesto, že příběh nám postupně servíruje malé indicie. Od té chvíle děj nabírá na rychlosti a kniha se proměňuje v jednu smrtící a dechberoucí jízdu. Druhá polovina knihy opravdu stojí za to - věřím, že si ji všichni čtenáři maximálně užijí!

Série Skleněný trůn je vyprávěna v er-formě, což není nic neobvyklého. Díky tomuto typu vyprávění máme možnost podívat se do hlav i ostatním postavám, které v příběhu vystupují. Druhý díl ale v tomto směru maličko pokulhává. Spisovatelka se tak moc snažila nezůstat pouze u příběhu Celaeny, až se do toho zamotala. Když se v určité scéně nachází více hlavních postav, je celkem pravděpodobné, že během chvíle zapomenete, kdo vlastně určitou pasáž "vypráví".

Jak už jsem výše zmiňovala, jedná se o fantasy příběh z královského prostředí. Tuto tematiku jsem si poslední dobou opravdu zamilovala. Celý svět, který autorka vykreslila, je naprosto úžasný a čtenáři si navíc mohou užít i mapu na začátku knihy, kde je vyobrazen světadíl Erilea. Co se týče královské rodiny a samotné atmosféry na hradě, všude se vyskytují intriky, tajné plány, dvorní dámy nosí přepychové šaty a vše má jistý nádech noblesy. Ani milovníci žánru fantasy nebudou zklamáni. Tajemné postavy, magie, záhady a příšery dokáží dokonale oživit příběh a trochu vás i postrašit.

Ovládaná zlem. Vázaná povinností. Rozpolcená láskou.

Celaena (to jméno mám problém napsat i po přečtení druhého dílu) v Půlnoční koruně poměrně zdrsněla, stala se neřízenou střelou a ukázala nám svou pravou, temnou tvář, kterou celý první díl tak statečně skrývala. O dospění se ale bohužel moc bavit nemůžeme, i když to bych jí neměla vzhledem k jejímu věku vyčítat. Hlavní hrdinka si neustále něco potřebuje dokazovat a motá se do věcí, které je naprosto zbytečné řešit. A stále se drží vidiny svobody, které se nehodlá vzdát.

Ani ve druhém díle nás autorka neušetřila milostného trojúhelníku, který mě ale celkem překvapivě baví. Je to správně zamotané, takže čtenář je chvíli nakloněn Chaolovi, poté zase Dorianovi, a tak se to stále opakuje. Já osobně už vybraného favorita mám, ale jsem si jistá, že se to do konce série ještě několikrát změní.


Obálka:

Obálka Půlnoční koruny skvěle pasuje k předešlé knize Skleněný trůn. Knihy vypadají vedle sebe na poličce moc hezky. Tato obálka, jež je zbarvená do červena, se také báječně hodí k ději. Postoj vražedkyně na obálce je sebevědomější a jistější než u prvního dílu, což odpovídá jejímu postupnému vývoji. Název knihy se navíc kouzelně leskne a zadní strana obálky je celá nádherně červená.

Zahraniční obálky:

17167166  23155709  21896213

Celkové hodnocení:

Oproti prvnímu dílu je na této knize znát velký skok dopředu, který posunuje celou sérii na úplně novou úroveň, za což jsem ráda. I přesto, že bych Půlnoční koruně mohla spoustu věcí vytknout, čtení jsem si ve výsledku užila. Čtivost této knize rozhodně nechybí. Autorka mne dokonce dokázala i několikrát překvapit, čehož si cením. Každý, kdo už má tuto knihu za sebou, mi jistě dá za pravdu, že čekání na další díl je úmorné. Pokračování příběhu o Celaeně se nemůžu dočkat.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

Související články:

4 komentáře:

  1. Rozhodně to bylo lepší než první kniha, serie se pekne rozjizdi :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nějak pořád nevím, jestli do druhého dílu jít nebo ne, Skleněný trůn byl takový lepší průměr a asi bych ani o pokračování neuvažovala, protože mám lepší věci na čtení, kdyby 2. díl neměl vyšší hodnocení než 1. díl. Takhle pořád uvažuji o tom, že bych té sérii dala ještě jednu šanci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě jednička nijak nenadchla, stejně jako tebe. Ale opravdu nelituji, že jsem se pustila do Půlnoční koruny, protože to bylo mnohokrát lepší! Chápu tě, že chceš dát přednost jiným knihám s mnohem vyšší kvalitou, ale pokud někdy budeš mít chvilku čas, mrkni se po druhém dílu, je to fakt spíš takové jednodušší čtení, ale pár věcí mě na něm opravdu baví. :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)