neděle 3. dubna 2016

Recenze: Zamilovaná hypnotizérka


Láska nebo závislost?

Název - Zamilovaná hypnotizérka
Originální název - The Hypnotist's Love Story
Autorka - Liane Moriarty
Překlad - Šárka Kadlecová
Počet stran - 424
Vazba - hardback s přebalem
Nakladatel - Ikar
Rok českého vydání - 2016


Australanka Ellen, jež se živí jako hypnotizérka, už se nějakou dobu snaží najít vhodného životního partnera. Dokonce si založila účet na seznamce a postupně se setkává s případnými kandidáty. Tak jednoho dne narazí na Patricka Scotta, vcelku obyčejného člověka, ale s příjemným vystupováním. V jeho blízkosti se Ellen od prvního okamžiku cítí skvěle a na tu malou chvilku je celý svět růžový, dokud nezjistí, že Patricka už nějakou dobu pronásleduje jeho bývalá přítelkyně Saskia. Ellen lační po dalších informacích o této ženě a v hloubi duše si tajně přeje, aby se s tajemnou Saskiou setkala. Kdyby však jen věděla, že se s ní už dávno pravidelně vídá na sezeních u ní doma...

„Lidi mají rádi šťastný konec.“

Kniha o stalkingu od Liane Moriarty. To pro mě znělo jako ráj. Jako čtecí ráj. Každý milovník knih si jistě umí živě představit, jak nedočkavě jsem knihu vyhlížela a počítala dny do vydání. A proto mě nesmírně zklamalo, že druhé setkání s touto nadanou spisovatelkou nebylo stejně sluníčkové jako u knihy Manželovo tajemství.

Zamilovaná hypnotizérka má skvělý námět na dokonalý thriller, ze kterého čtenáře bude doslova mrazit. Liane se ale rozhodla od thrilleru upustit a rozehrát docela jiný příběh, což dle mého názoru nebyla úplně nejvhodnější volba. Kniha tak má nevyužitý potenciál, který kdyby vzala pořádně za pačesy, dokázala by z něj dostat mnohem víc. Autorka ale také bohužel ztroskotala na příliš zdlouhavých, místy nudných pasážích, kterých bylo v knize poměrně hodně. I tak ale kniha nestrádá na čtivosti, spisovatelka píše poutavě.

Značnou část knihy autorka věnovala hypnóze a různým relaxačním cvičením. Přijde mi to jako skvělý nápad jak oživit knihu a přitom se dozvědět něco nového. Líbilo se mi také, že do příběhu zasadila i pozitivní a negativní reakce lidí z okolí na povolání hypnotizérky. Občas mne Ellen bylo líto, jak moc lidí ji odsuzuje jen kvůli tomu, že na to nevěří.

V knize nám autorka poukazuje na to, jak velkou váhu má v životě dospělého člověka jeho dětství a ztráta milované osoby. Ellen ani Saskia neměly typické dětství, na kterém by mohly stavět. Každou to ale vedlo naprosto odlišnou cestou...

Liane Moriarty je australská spisovatelka, a proto není divu, že děj svých knih zasazuje do Austrálie. Zamilovaná hypnotizérka se převážně odehrává v Sydney. Příběhů zasazených do těchto končin se nikdy nenabažím. Řekla bych, že prosluněná Austrálie s nádhernými plážemi a kouzelnými zátokami je snem každého cestovatele.

Příběh je vyprávěn ze dvou perspektiv. Kniha tak dostává úplně jiný rozměr, jelikož k nám, čtenářům, může mluvit jak Ellen, tak i samotná stalkerka. Co se týče zajímavosti vyprávění, na plné čáře vítězí Saskia, která do románu vnáší cosi temného a neuchopitelného, nad čím čtenáři touží získat kontrolu. Saskia se svůj příběh snaží podat tak, jako by čtenáře chtěla zmanipulovat a dosáhnout toho, aby její situaci všichni pochopili a zjistili, že pronásledování je závislost jako každá jiná. Musím říct, že se jí to dokonale podařilo. A dokonce jsem jí zčásti dokázala mít ráda.

Naprostým opakem rozpolcené a nešťastné Saskie je Ellen. Tahle rozkošná hypnotizérka je doslova ztělesněním klidu a míru. Jistě si umíte domyslet, že je i sympatická, žije poklidným životem, ráno se prochází po pláži, nevyvolává konflikty a je se všemi za dobře. Zobrazuje něco, čeho by všichni lidé jednou chtěli dosáhnout.


Obálka:

Stejně jako u autorky Jojo Moyes, knihy od Liane Moriarty mají svou vlastní řadu českých obálek, které vydává nakladatelství Ikar. U obou spisovatelek se mi obálky moc líbí. Konkrétně kniha Zamilovaná hypnotizérka má nejhezčí obálku, která od Liane Moriarty v České republice zatím vyšla. Je nádherně pozitivně barevná. Přímo přivolává jaro, aby už konečně pořádně vystrčilo růžky.

Zahraniční obálky:

15926200  12063986  24735605
18909768  27859603

Celkové hodnocení:

Kniha Zamilovaná hypnotizérka určitě není autorčino vrcholné dílo, ale i tak by neměla stát někde v koutě. Je to příjemný, oddechový román, který neurazí, ale ani nenadchne. Pokud máte rádi rozsáhlou psychologii postav, rádi se dozvíte něco nového o hypnoterapii a nevadí vám mírně vláčnější děj, Zamilovaná hypnotizérka se vám bude líbit.

Tímto mnohokrát děkuji webu databazeknih.cz za poskytnutí recenzního výtisku!
Mou recenzi na webu naleznete ZDE.

9 komentářů:

  1. Mám přečtené všechny knihy od Liane, tato čeká na poličce. Tak uvidím....
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíše oddechová četba, ale snad se bude líbit. :)

      Vymazat
  2. Z tvojí recenze jsem pochopila, že kniha rozhodně stojí za povšimnutí ☺. Jakmile ji někde uvidím, vzpomenu si na tvoji recenzi. Třeba se mi bude líbit ☺. Děkuji za tip! Mimochodem, moc pěkná recenze!

    Měj se krásně, Mimozemšťanka

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je to určitě pěkná, jenom musíš být opravdu nastavená na román, protože anotace je silně zavádějící. Také se měj hezky a moc děkuji! :)

      Vymazat
  3. Musím říct, že mě recenze celkem přiklonila na stranu "přece jen přečíst" :). Obálka je opravdu nejhezčí. Slovenská je taky zajímavá, ale spíš bych za ní hledala nějakou věštkyni.

    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Já nebyla příliš nadšená ani z Manželova tajemství, to už víš a musím říct, že na Zamilovanou hypnotizérku se ani nechystám. Takže ti děkuji za ušetřené zklamání :-) Recenze samozřejmě povedená!

    OdpovědětVymazat
  5. Na autorku se už delší dobu chystám. Doma na mě čeká právě Manželovo tajemství, které se ti tak líbilo. Snad nadchne i mě. Pokud ano, dám šanci i Hypnotizérce :)
    Moc pěkná recenze, měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že si Manželovo tajemství užiješ. Také se měj hezky a děkuji! :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)