pondělí 19. června 2017

Společné čtení YA sérií (Drahokamy, Stříbrná, Proroctví, Loď mezi hvězdami)


Ahoj!
Už dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou uspořádat nějaké velké společné čtení, ve kterém bychom mohli sdílet své názory na určité knihy a číst je jednoduše společně. Letos jsem se do toho ale opravdu pustila a konečně to celé zrealizovala! Tento rok je navíc speciální v tom, že mám krátce po maturitě, takže mě čekají ty nejdelší prázdniny! Kdy jindy přečíst tolik knih, že?

A jaké série jsem vlastně pro mé úplně první společné čtení vybrala? Jedná se o trilogie, které spadají do young-adult žánru a shodou náhod je všechny vydalo nakladatelství CooBoo. Níže v článku naleznete podrobnější informace o daném společném čtení k jednotlivým sériím.


trilogie Proroctví (so 1. 7. - so 9. 9.)
trilogie Stříbrná (ne 10. 9. - ne 8. 10.)
trilogie Drahokamy (po 9. 10. - po 30. 10.)
trilogie Loď mezi hvězdami (út 31. 10. - út 28. 11.)


Obecná pravidla:
  • Nemusíte se účastnit všech společných čtení! Můžete si vybrat pouze jednu sérii, kterou byste si rádi přečetli!
  • Knihy můžete číst v jakémkoliv jazyce.
  • Sérii můžete číst poprvé či to pro vás může být re-reading.
  • Data, kdy čtení probíhá, jsou spíše orientační. Pokud přečtete danou sérii dříve, vůbec to nevadí. Pokud náhodou nestihnete trilogii dočíst, také se nic neděje; dejte si čas. Během společného čtení samozřejmě můžete číst i jiné knihy.
  • Všichni, kteří se chtějí zapojit, připojte se prosím ke skupině na Facebooku, abychom o sobě věděli. Můžete tam sdílet své recenze, články či dojmy týkající se čtení dané série. Prosím, žádné spoilery!
  • Na svých blozích, youtube kanálech, facebookových stránkách můžete přidávat recenze a články, které souvisí se společným čtením. + Na Instagramu můžete zveřejňovat fotky s hashtagy uvedenými níže.


A na co se můžete těšit zde na mém blogu?
  • Tematické články
  • Recenze (buď jednotlivě po dílech či celkové shrnutí sérií)
  • Úkoly, kvízy, úryvky, ukázky vašich recenzí nebo článků atd.
  • Porovnání obálek ze všech koutů světa
  • A samozřejmě se můžete těšit na nějaké to překvapení!
  • Určitě se nebojte, klasické články či recenze na jiné knihy na blogu budou přibývat i v průběhu společných čtení.

PS: Vyhrazuji si veškerá práva na změnu dat, která jsou uvedena v tomto článku.

PROROCTVÍ (so 1. 7. - so 9. 9.)


21838991  23159778  24898853

1. díl: Proroctví / 2. díl: Beze snů / 3. díl: Bohyně

Oficiální anotace prvního dílu: Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů…

Podrobnější informace o sérii ZDE a ZDE.

Články:

+ Hashtag #ctemeproroctvi pro Instagram, Facebook a další sociální sítě.

STŘÍBRNÁ (ne 10. 9. - ne 8. 10.)


21817700  25214028  34312250

1. díl: První stříbrná kniha snů / 2. díl: Druhá stříbrná kniha snů / 3. díl: Třetí stříbrná kniha snů

Oficiální anotace prvního dílu: Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu. Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;)

Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…

Podrobnější informace o sérii ZDEZDE.

Články:
  • V průběhu: recenze, kvízy, úryvky, atd.
  • 25. 7. - porovnání obálek z celého světa

+ Hashtag #ctemekerstingier pro Instagram, Facebook a další sociální sítě.

DRAHOKAMY (po 9. 10. - po 30. 10.)


13428874  15725859  15761211

1. díl: Rudá jako rubín / 2. díl: Modrá jako safír / 3. díl: Zelená jako smaragd

Oficiální anotace prvního dílu: Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Podrobnější informace o sérii ZDE a ZDE.

Články:
  • V průběhu: recenze, kvízy, úryvky, atd.
  • 23. 8. - porovnání obálek z celého světa
  • 24. 9. - souhrnné porovnání s filmy

Porovnání s filmy:
  • Jelikož se jedná o jedinou sérii, která je zfilmovaná, můžete očekávat i porovnání knihy vs. filmy, ke kterému určitě můžete přispět také.

+ Hashtag #ctemekerstingier pro Instagram, Facebook a další sociální sítě.

LOĎ MEZI HVĚZDAMI (út 31. 10. - 28. 11.)


15463396  16009965  15980261

1. díl: Loď mezi hvězdami / 2. díl: Milion sluncí / 3. díl: Všechny barvy Země

Oficiální anotace prvního dílu: Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel.

Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít. A pokud rychle něco nepodnikne, její rodiče budou další na řadě. Proto teď musí co nejrychleji rozluštit skrytá tajemství Universa. Ale na jejím seznamu podezřelých figuruje i jediný člověk, na kterém jí záleží: Syn, budoucí vůdce lodi a láska, která přišla znenadání.

Podrobnější informace o sérii ZDE a ZDE.

Články:
  • V průběhu: recenze, kvízy, úryvky, atd.
  • 27. 9. - porovnání obálek z celého světa
  • 10. 10. - BONUS pro všechny čtenáře této série

+ Hashtag #ctemelodmezihvezdami pro Instagram, Facebook a další sociální sítě.
Závěrem bych chtěla říct, že pokud vás žádná z těchto sérií nezaujala, nezoufejte. Můžete se totiž do budoucna těšit na další dvě velká společná čtení s trošku jiným konceptem, která pro vás budu postupně plánovat! Jména sérií zatím neprozradím, ale určitě se je dozvíte včas!

11 komentářů:

  1. Skvělý nápad na společné čtení :) Poroctví jsem nečetla, Stříbrnou také ne, Drahokamy bych mohla číst klidně pořád dokola a poslední sérii jsem načala jen prvním dílem :) Takže se ráda přidám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! To jsem moc ráda, budu se těšit! :) Můžeš se připojit na FB skupinu, abychom o sobě všichni věděli. :)

      Vymazat
  2. Určitě se zapojím! Proroctví jsem také ještě nečetla, ze série Drahokamy a Stříbrná jen první díly, a sérii Loď mezi hvězdami se mi nedávno podařilo sehnat komplet za úžasnou cenu, takže já se nemůžu dočkat! ♥ :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je parádní nápad a já jsem ráda, že jsem si vybrala jednu sérii! Je to poslední, Loď mezi hvězdami. Knihy jsem si nedávno pořídila, a tak si je ráda přečtu s dalšími bloggerkami :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihy Kerstin Gierové si plánuju v létě přečíst, takže se určtě připojím :)
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem tu poprvé, ale tohle tak super nápad! Četla jsem celou serii od Beth Revis a moc se mi líbila. Mrknu i na další doporučenou četbu a třeba se budu mít čas i zapojit:)

    www.cityscape-bliss.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Určitě mrkni, budu ráda, když se zapojíš! :)

      Vymazat
  6. Děkuji moc za velice hezké psaní o drahokamech, já jsem si také nedávno pořizovala nějaké ty drahokamy, ale nebyly to takové ty pravé, ale spíše polodrahokamy jako je třeba malachit a tak víš :) Tak jen kdyby náhodou jsi také chtěla někdy nějaký takový, určitě se ozvi, protože znám super stránku...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)