pondělí 11. dubna 2016

Recenze: Audiokniha Marťan

Book cover
Název - Marťan
Autor - Andy Weir
Překlad - Michal Prokop
Délka nahrávky - 11 hodin 38 minut
Účinkují - Jan Zadražil (Mark), Jan Vondráček (Země)
Režie - Hynek Pekárek


Mark Watney byl součástí třetí mise, která se vypravila na planetu Mars, aby ji důkladně prozkoumala. Mise se připravovala celé roky, aby na téměř neznámé planetě mohlo šest lidí pobýt jednatřicet dní. Avšak šestý den se strhla neuvěřitelně nebezpečná písečná bouře, při které hrozilo, že už by se nemohli vrátit zpátky na kosmickou loď, která by je v bezpečí přivedla zpátky na Zem. Rozhodli se tedy zariskovat, ukončit misi a vydat se ven. Než se ale stihli dostat k přepravnému vesmírnému plavidlu, Marka do boku zasáhla utržená komunikační anténa. Když se probudil, bylo po bouři... a nikde nikdo. Jeho kolegové odletěli v domnění, že je mrtvý. Mark se tak ocitá úplně sám na nehostinné planetě. Na Zemi zatím nikdo neví, že je naživu a hodlá přežít další čtyři roky, dokud nepřiletí čtvrtá mise. Kdyby však měl jenom dostatek jídla a něco, čím by se mohl spojit se Zemí...

Žádný plán nepřežije první kontakt s nepřítelem.

Když přichází něco nového, většinou jsem k tomu celkem skeptická, takže ani u této audioknihy jsem neudělala výjimku. Jednalo se o mou první audioknihu. Skoro vůbec jsem nevěděla, co od ní čekat. Upřímně? Zde žádné pochybnosti nebyly nutné. Knihu Marťan jsem měla již delší dobu vyhlédnutou, ale lépe jsem to snad ani udělat nemohla, když jsem se rozhodla sáhnout po audioknize. To byla teprve jízda!

Audiokniha je rozvrhnuta na 38 částí po 15 až 22 minutách, které jsou od sebe odděleny delším zvukovým úsekem, jež posluchače upozorní na konec kapitoly. Zprvu jsem se obávala, že celkový čas 11 hodin a 38 minut je příliš dlouhý a já u audioknihy strávím opravdu dlouhou dobu, ale zaposlouchala jsem se hned u první věty a celá nahrávka mi utekla neuvěřitelně rychle. Patnáct až dvacet dva minut mi přijde pro jednu část optimální.

Jako první musím určitě pochválit kvalitu a čistotu nahrávky a výběr interpretů. Již sedmiminutová ukázka mne velmi příjemně překvapila. Téměř okamžitě mi sedly hlasy Jana Zadražila a Jana Vondráčka, kteří posluchače provází příběhem. Umí správně intonovat, hlasově zaujmout a dodat příběhu takovou tu třešinku na dortu, která u "pouhého" čtení knih chybí. Posluchačům umí zkrátka výborně zprostředkovat atmosféru příběhu, díky které si budete připadat jako součást dění na Marsu a v organizaci NASA. Zvolení účinkujících je pro audioknihu klíčové, protože právě oni ovlivňují velkou část vnímání osobností postav a dokáží vám z(ne)příjemnit celkový dojem z příběhu.

V Marťanovi se setkáváme s dvěma rovinami příběhu. První dějová linie se zaměřuje na samotného Marka Watneyho. Ten nám svůj boj o přežití na Marsu zprostředkovává skrz deníkové zápisky vždy označené SOL, číslo. Jednotlivé záznamy od sebe posluchač audioknihy rozezná jednoduše, jsou od sebe odděleny hudební stopou. Druhou linií je příběh ze Země, kde se NASA snaží jakkoliv zachránit Marka uvězněného na cizí planetě a dovézt ho zpět domů. Jan Vondráček, který namluvil právě tyto kapitoly ze Země, od sebe skvěle odlišuje hlasy postav v rozhovoru, proto se posluchači nestane, že by se ztratil v tom, co kdo řekl. Jednotlivé scény jsou opět odděleny zvukovou stopou.

Děj knihy je zajímavý už od samotného začátku. Na nudné pasáže tu není místo. Napínavost, kterou hlasy účinkujících pomáhají navodit, se s každou další kapitolou stupňuje a následně vygraduje. Spisovatel si pro nás dokonce přichystal i pár šoků a pro Marka spoustu nepříjemností způsobených Marsem, které by nikdo z nás nechtěl zažít na vlastní kůži. Mars si s ním opravdu nehezky zahrává. Za mě má příběh velkou jedničku!

Posluchači mají u této knihy určitou výhodu. O chemických reakcích, botanice a dlouhatánských vzorcích se lépe poslouchá než čte. Posluchač tak dokáže alespoň trochu dané látce porozumět, i když třeba nepochytí všechno. Jsem si jistá, že pro klasické čtenáře je to větší oříšek knihu přelouskat, jelikož si pro někoho nesrozumitelné věty musí přečíst vícekrát. Je jasné, že tomuto tématu se u Marťana nevyhnete, ale občas toho bylo i na mě až moc. V něčem jsem se skvěle orientovala, ale jiným, složitějším věcem či postupům jsem chvílemi nerozuměla, což bych viděla jako jediný mínus u této knihy. Musím ale Andyho Weira pochválit za dokonalou informovanost o tématu.

Hlavní postavou celého příběhu je "Marťan" Mark Watney, kterého Andy Weir, autor knihy, vykreslil naprosto perfektně a Jan Zadražil báječně interpretoval s trochou frustrace v hlase. Mark patří k nejoptimističtějším a nejinteligentnějším postavám, které se kdy v knihách vůbec vyskytovaly. Na někoho by mohl působit jako superhrdina, který nikdy neztrácí hlavu a hlavně ho nic nezastaví. I přesto musím říct, že k této knize se to hodí. Je to rozhodně lepší varianta než někdo, kdo není ani trochu vynalézavý nebo si na něco neustále stěžuje. Navíc Markovy vtipné poznámky, kterým Jan Zadražil přidal trochu sarkasmu, mne mnohokrát rozesmály i nahlas.


Celkové hodnocení:

Marťan byl rozhodně úžasným posluchačským zážitkem, každá část mi utíkala jako voda a já lačnila po další. Věřím, že se k němu za pár let znovu vrátím - tak moc mě to dostalo. Možná bych i řekla, že si posluchači knihu užijí více než čtenáři. Audioknize dávám palec nahoru za příjemné namluvení účinkujícími a skvělou přehlednost mezi jednotlivými úseky. A těm, co se s audioknihou ještě nikdy nesetkali - jako já donedávna -, mohu zaručit, že Marťan je ta nejlepší volba pro začátek (a vlastně i kdykoliv jindy).

Tímto mnohokrát děkuji vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy k recenzi.

15 komentářů:

  1. Výborná recenze, audioknihy (obzvláště od OneHotBook) mám velice ráda a vždy mě (co do kvality) potěšily. Marťana mám doma ve fyzické podobě, takže se ještě budu muset rozmyslet, zda sáhnu po knize či zkusím právě audio.
    Pěkný večer, Verů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Kvalita audioknih od OneHotBook mne opravdu příjemně překvapila. Přeji hodně štěstí při rozhodování (v audio podobě je to vážně pecka!). Také přeji hezký večer. :)

      Vymazat
  2. Dobrá recenze! Taky Marťana zrovna poslouchám :)

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenzia ♥ Ja sa zatiaľ chystám na klasické prečítanie knihy a potom by som si určite chcela vypočuť aj jej audio verziu :)

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovědětVymazat
  4. Ja na tieto audioknihy zrovna nie som. Nemám síce s nimi osobnú skúsenosť, ale zastávam skôr názor, že keď chcem počuť príbeh, tak si zapnem filmové spracovanie (ak existuje) :D Skrátka nedostala som zatiaľ "chuť" si nejakú audioknihu zaobstarať. Možno raz :)
    Čo sa týka diela, tak nevidela som ani film a nečítala som knihu, ktorú som ale dostala, takže možnosť by som aj mala, lenže mňa tá téma veľmi ani nezaujala. Už je to moc sci-fi na mňa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že audioknihy nejsou pro každého. Jde o to to zkusit a zjistit. Mně třeba audio verze sedly. :) A s tím sci-fi tě chápu, když je toho moc, také mě to příliš nebere, ale v tomto případě jsem ráda, že jsem udělala výjimku. Marťan je vážně super, do knihy se určitě pusť. :)

      Vymazat
  5. Tak tohle mě hodně láká, díky za tip - já už mám za sebou Marťana jak v knižní, tak ve filmové podobě, a rozhodně se s ním ráda setkám znovu :) Moc povedená recenze :) Přeji hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na filmového Marťana teprve chystám a jsem zvědavá, jaké to bude. Moc děkuji! :)

      Vymazat
  6. Hezky napsané! Já bych třeba vůbec nevěděl, jak si poradit s recenzí na audioknihu.

    Na jedno se musím zeptat. Jak přečetli kozy (.Y.) ? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Měla jsem několik záchytných bodů, podle kterých jsem se držela, a překvapivě to šlo dobře. :)

      Nevím a ani si nevzpomínám, že tam tohle slovo řekli. :D

      Vymazat
  7. Túto knihu som práve pred pár dňami prečítala, ale mám z nej veľmi zmiešané pocity. Všetky tie technické, chemické a astronautické veci ma dosť nudili, lebo som nerozumela ani slovu :D Ale Markov humor nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ty technické a různé další nepochopitelné postupy mě taky příliš nebraly, ale myslím, že se o tom opravdu lépe poslouchá. :) Jinak souhlasím, Mark byl super-vtipný!

      Vymazat
  8. Marťana jsem četla, viděla nebo slyšela snad ve všech verzích, co jsou. Jelikož jsem spíše na odbornou četbu a hlavně audioknihy o podnikání a osobním rozvoji, tak je to pro mě ideální mix beletrie a populární vědy. A to se mi samozřejmě hodně líbí. :) Ne, vážně. Jestli je to ještě někdo, kdo to v roce 2022 nečetl nebo neslyšel nebo neviděl, tak si to dejte.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! Jsem ráda za každou radu nebo názor. :)